Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Több száz hektárt erdősítenek Zágonban
2011. 8. 29.

Két, fejenként mintegy 2,5 millió lej támogatásról szóló szerződést írt alá a hétvégén Zágon község önkormányzata, illetve a Papolci Közbirtokosság a Környezetvédelmi Alap képviselőivel. A szombaton, augusztus 27-én, Borbély László, Környezetvédelmi és Erdészeti Miniszter, valamint Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke jelenlétében aláírt szerződés értelmében Zágon község önkormányzata, illetve Papolc település közbirtokossága fejenként 2,5 millió lej támogatásban részesül, amely összegből 100-100 hektárnyi terület újraerdősítésére kerül sor. Borbély László a szerződések aláírása alkalmából elmondta, hogy nem érti, miért csak két pályázat érkezett Háromszékről, mivel komoly összegekről van szó, hiszen a most aláírt szerződés a község és közbirtokosság számára jelentős segítség, nem beszélve arról, hogy mindössze hat százalékos az önrész. „Meg kell érteni azt, hogy mit jelent, hogy oda kell figyelni az erdőkre, a föld tüdejére, mivel világszinten is, a legnagyobb támogatások az elkövetkező időszakban pont az erdősítésre lesznek kiutalva, így nekünk is kiemelt figyelemmel kell kezelnünk ezt a kérdést. Szerencsére már tavaly hatszor nagyobb összeget tudtunk erdősítésre kiutalni, mint az előző évben, azaz 180 millió lejt, 2011-ben pedig ez az összeg négyszáz millió lejre nőtt” – magyarázta a tárcavezető.
 
Borbély László ugyanakkor elmondta, hogy továbbra is elégedetlen az erdőirtások alakulásával, ezért idén több alkalommal is, a csendőrség és rendőrség képviselőivel, rajtaütésszerű kiszállásokat szerveztek, és elég nagy számban állítottak össze bűnügyi dossziékat, illetve jóval magasabb a kiszabott büntetések aránya is 2011-ben. „Felhívom a polgármesteri hivatalok és a közbirtokosságok figyelmét, hogy nem hunyhatnak szemet az illegális erdősirtások felett, és nagyon szigorúan fogjuk ezután is kezelni ezeket az eseteket” – tette hozzá a tárcavezető. Borbély László emlékeztetett, hogy hamarosan jóváhagyásra kerülhet a minisztérium azon javaslata, hogy ne csak öt köbméternél több fa eltulajdonítása esetében számítson bűncselekménynek a tett, míg az említett mennyiség alatt, csak kihágásnak. „Minden egyes mennyiséget ellenőrizni kell, viszont tudni kell azt is, hogy senkinek nem célja, hogy ártatlan személyeket jutassunk börtönbe, de nem tűrhetjük, hogy fogyjanak az erdeink.”

A szerződés aláírását követően Borbély László Szentivánlaborfalván, Tamás Sándor társaságában megtekintett egy a minisztérium egyik legsikeresebb programja, a Zöld Ház program révén korszerűsített fűtésrendszerrel ellátott ingatlant. A tárcavezető pontosan tájékozódott a napkollektorokkal kiegészített fűtésrendszerről, megtekintve annak összes összetevőjét. Borbély László ugyanakkor elmondta, hogy a jelek szerint a Zöld Ház program a leghatékonyabb a tárca által indítottak közül, hiszen míg tavaly hat hónap alatt 18 ezer támogatási kérés érkezett be, idén egy hónap alatt összesen 23 ezer. Ez annyit jelent, hogy országos szinten több mint negyvenezer család járul hozzá a környezet hatékonyabb védelméhez, miközben a fűtéssel kapcsolatos kiadásaikat is jelentősen csökkentik. „Háromszék egyébként nagyon jól áll ezen a téren, hiszen megközelítőleg 1200 benyújtott kérésről beszélhetünk.” – magyarázta Borbély László.Címkék: Bodor László, Kovászna, Környezetvédelem
Archívum »