Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Gyerekotthonban nevelkedett magyar egyetemisták számára szervez klubot az RMDSZ Főtitkársága
2011. 9. 19.

A Főtitkárság megalakulásakor megígértük, hogy kiemelt hangsúlyt fektetünk a társadalomszervezési tevékenysége, ennek értelmében az idei tanévben folytatjuk az egy éve működő, szülők nélkül, állami gyerekotthonokban nevelkedett, jelenleg pedig Kolozsváron tanuló egyetemisták klubjának támogatását – jelentette be Kovács Péter 2011. szeptember 19-én. A Szövetség főtitkára elmondta: a gyermekotthonokban felnövő gyermekek felnőttként rengeteg hátránnyal szembesülnek, a családi környezet hiányában sokuk félénk, kortársaihoz képest lassabban fejlődő és nehezen szocializálódó fiatallá válik. Ennek ellenére többen is eljutnak közülük egyetemre, de az anyagi és egyéb támogatások hiánya miatt sokszor nehézségekbe ütköznek. Az elmúlt tanévben a Communitas Alapítvány anyagi támogatását élvező, és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munka Tanszékének szakmai koordinációja alatt lebonyolított program ezt a hiányt próbálja pótolni azáltal, hogy egy új, biztonságos közösséget alakít ki, ahol a fiatalok egymást támogatva tanulnak meg tágabb környezetükhöz alkalmazkodni, saját potenciáljaiknak megfelelően teljesíteni a tanulás terén, így javítva a munkaerő-piacon való elhelyezkedésük esélyeit – tájékoztatott Kovács Péter.

Tonk Gabriella, a Főtitkárság részéről megbízott programfelelős beszámolt az elmúlt egy év tapasztalatairól. Elmondta, a klub havonta háromszor-négyszer (a tanév alatt összesen harminc alkalommal) összeült közös beszélgetésre, filmnézésre, főzésre, étkezésre. A karácsonyi ünnepek alkalmával látogatást szerveztek egy kolozsvári gyerekotthonba, ahol a fiatalok a gyerekeknek játékos programot készítettek, a végén olyan karácsonyi ajándékokat osztottak ki nekik, amelyeket maguk állítottak össze. „Különleges és fontos eseménynek számított a klubtagok születésnapjának megünneplése, ahol együtt készítették el egymás tortáját, megtanulták néhány étel elkészítését, amelyekből nagyon szép ünnepi ebédek kerekedtek. Sokuk számára ez volt az első születésnapi ünnep. A szabadidős tevékenységek változatosak voltak, a csoporttagok kívánságainak megfelelően szerveztek úszást, korcsolyázást, asztaliteniszezést, csónakázást, horgászást, sétát a Botanikus kertben, biciklitúrákat, piknikezést, társasjátékokat stb.” – fogalmazott a programfelelős.

Tonk Gabriella tájékoztatásából kiderült az is, hogy a klub számára felajánlott havi egy ösztöndíj odaítéléséről a résztvevők döntöttek, annak alapján, hogy kinek mire volt szüksége az adott hónapban. Ebből fedezték sokuk hazautazását, autóbuszbérletet, könyvtári belépőt, stb. „A csoport tagjaiban év végére rendkívül erőssé vált az összetartozás érzése, a kapcsolatok szorossá váltak, és mivel a klubot az idei tanévtől az RMDSZ Főtitkársága támogatja, lehetőség nyílik az újonnan érkező egyetemisták fogadására, a klub bővülésére, a rengeteg megszületett terv beteljesítésére” – összegzett Tonk Gabriella.Címkék: Ifjúság, Kovács Péter, Oktatásügyek, RMDSZ, Szociális
Archívum »