Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Új magyar óvoda Resicabányán
2011. 9. 25.

Ünnepi istentiszteletet tartottak vasárnap Resicabányán abból az alkalomból, hogy új magyar napközi nyílt a református egyház multifunkcionális épületében. Winkler Gyula, EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke Megyasszai Bíró Attila református lelkész és Bálint Mihály, az RMDSZ Krassó-Szörény megyei elnöke meghívására vett részt a rendezvényen. Az ünnepi istentiszteleten Fazakas Csaba Temesvár református esperese hirdetett igét.

Jól tudom, mit jelent új magyar intézményt alapítani szórványban, hiszen magam is Hunyad megyében, szórványkörülmények között dolgozom. Megelégedéssel veszem tudomásul, hogy hatékony volt a Communitas Alapítvány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által az elmúlt években nyújtott támogatás, amelyet a resicabányai református egyház multifunkcionális épületének felújítására fordítottak, ez képezi majd az alapját a további fejlesztésnek” – mutatott rá Winkler Gyula ünnepi beszédében, gratulálva a kezdeményezőknek.

Minden szórványstratégia a templomot és az iskolát tekinti alappillérnek. Én mindig szükségesnek tartom kiegészíteni a harmadik pillérrel, amely a szórványban a magyar közösség fennmaradását szavatolja, azaz az egységes érdekképviselettel. Ennek biztosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy az iskola és az egyház zavartalanul és eredményesen végezhesse tevékenységét” – hangsúlyozta Winkler Gyula.  

A XX. század elején épített resicabányai multifunkcionális épületben a templom mellett eredetileg is helyet kapott az iskola és a papilak. Ebben az épületben rendezték be a 13 magyar gyereket ellátó napközit. A hazai és magyarországi támogatással felújított és berendezett termekben konyhát, étkezőt is felszereltek, valamint az alvást is meg tudták oldani. Az egyházi ingatlanban működő, állami napköziben két szakképzett óvónő foglalkozik a gyerekekkel.

A resicabányai magyar közösség októberben újabb ünnepre készül, október 14-28-a között rendezik meg a Resicabányai Magyar Napokat, amelyet a városban és a magyarok által is lakott Krassó-Szörény megyei településeken tartanak – a rendezvénysorozathoz sok sikert kívánt az EP-képviselő.   Címkék: Oktatásügyek, Szórvány, Winkler Gyula
Archívum »