Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Winkler Gyula: sok EP-képviselő beszél Európa jövőjéről anélkül, hogy hinne benne
2011. 9. 29.

Az Európai Unió jövője nem kormányközi, hanem közösségi módszereken alapszik, fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője szerdán Strasbourgban a szavazatindokláskor. Az Európai Parlament plénuma szerdán többek között a Gazdasági kormányzásról szóló hatos jogszabálycsomagról szavazott.

Az EP-képviselő elégedetten nyugtázta, hogy a törvénycsomagot megszavazta a parlament, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy a képviselők közül sokan a csomag ellen voksoltak. „Elégedett vagyok, mert az EP ma az európai állampolgárok szükségleteire adott helyes választ, ugyanakkor büszke vagyok azért, mert ennek a törvénycsomagnak a kezdeményezője és mozgatója az Európai Néppárt volt. De csalódottságomnak is hangot kell adnom azért, mert a plénumban zajló szavazás egyértelműen megmutatta, hogy az EP-képviselők közül sokan nem értették meg a mai döntés fontosságát. Ez azt is jelenti, hogy sokan beszéltek Európa jövőjéről anélkül, hogy igazán hinnének benne” –  indokolta meg szavazatát Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselője ismételten hangsúlyozta meggyőződését, mely szerint Európa jövője nem a nemzetállamok Európája, hanem a régiók és közösségek Európája. Szerinte a tagállamok szuverenitásának fokozatos átruházását az egyetlen olyan európai intézmény szavatolhatja, amelyet az  Európai Unió 500 millió állampolgára közvetlenül választ meg és ez nem más, mint az Európai Parlament.

A szerdán elfogadott, gazdasági kormányzatról szóló törvénycsomag előírásai kötelezik a tagállamokat, hogy határozottan lépjenek fel az elhibázott gazdaságpolitikák ellen, ugyanakkor az euróövezet államai a továbbiakban nem hagyhatják figyelmen kívül az Európai Bizottság figyelmeztetéseit a költségvetés-politika korrigálása ügyében. A törvénycsomagnak ugyanakkor az is a célja, hogy növelje a tagállamok részéről a felelősséget és az átláthatóságot, valamint a Brüsszelnek leadott statisztikák minőségének és helyességének javulását is ezektől a jogszabályoktól várják. A szerdai szavazási eredmény szorosnak bizonyult, egyes közép-baloldali csoportosulások tartózkodtak vagy a törvénycsomag egyes elemeit nem támogatták szavazatukkal.   Címkék: EPP, Európai Parlament, Winkler Gyula
Archívum »