Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok
2011. 9. 30.

Nyolcadik alkalommal szervezik meg a Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napokat a hétvégén. A lupényi RMDSZ és az Eben Haezer Egyesület által szeptember 30-a és október 2-a között zajló rendezvény-sorozat többek között kulturális programokat, kerekasztal beszélgetést kínál a közönségnek, de a szórakoztató programok sem hiányoznak a műsorkínálatból.

Pénteken Balázs Csaba fotókiállításának megnyitójával veszi kezdetét a rendezvény, majd szüreti bált tartanak Lupényban. Szombaton Magyarok a Zsil-völgyében címmel szervez könyvbemutatóval színesített civil kerekasztal-beszélgetést a kolozsvári Szórványtengely-mozgalom. A lupényi szakszervezeti művelődési házban sorra kerülő tanácskozáson az egykoron, magyarok által “bőven és hangosan meglakott” bányászrégió megmaradt magyarságának problémáit térképezik fel, többek között az oktatási, egyházi, civil szervezetekkel kapcsolatos témákról lesz szó, ugyanakkor a bányászat jelenlegi helyzetét és jövőjét is megvitatják. Vendégek érkeznek Nagyszebenből, Nagyenyedről, Tordáról, Kolozsvárról, Medgyesről, Brassóból és Marosvásárhelyről. Bemutatják Ötvös József egyházi újságíró Magyarul szól a zsoltár című riportkötetét, a könyvet Bodolai Gyöngyi méltatja. A rendezvényen részt vesz Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Ugyancsak szombaton kerül sor a töltött káposzta versenyre, majd délután a Petrozsényi Bányászati Főiskola jelenéről és jövőjéről szerveznek beszélgetést, este pedig az urikányi magyar közösséggel lesz találkozó. Vasárnap a kirándulásé, a vendégek megismerkedhetnek a Zsil-völgye természeti szépségeivel, délután ökumenikus istentiszteletet és koncertet tartanak a lupényi református templomban.Címkék: Kultúra, Szórvány, Winkler Gyula
Archívum »