Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Fontos, hogy mindannyian megszámláltassunk!
2011. 10. 2.

A magyar identitás vállalásának fontosságára, ennek jövőre vonatkozó kiemelt szerepére hívta fel a figyelmet az RMDSZ Főtitkársága által koordinált népszámlálás karaván szeptember 30. és október 1. között. A karavánt Kolozs megyében Máté András, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke, Dimény Emese ügyvezető elnök, valamint Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke kísérte el, míg Szilágy megyében Lakatos Sándor, az RMDSZ Zilah-körzeti elnöke segítette a csapat munkáját, a Főtitkárság képviseletében pedig Horváth Anna és Bodor László főtitkár-helyettesek látogattak el a két megye településeire.

A Tordaszentmihályon, Aranyosgyéresen és Mezőkeszűn megtartott lakossági fórumokon a népszámlálással kapcsolatos technikai tudnivalókat beszélték át, arra buzdítva a jelenlevőket, hogy adják tovább a kapott információkat, annak érdekében, hogy családtagjaik, barátaik, szomszédjaik és ismerőseik is tudják, mire kell odafigyelniük a megkérdezések során. „A népszámlálás alkalmával kérjük el a kérdezőbiztostól a magyar nyelvű űrlapot is, figyelmesen olvassuk át, annak érdekében, hogy pontosan megérthessük a kérdéseket - a nemzetiségre és az anyanyelvre vonatkozó nyílt kérdésnél pedig kizárólag a maghiar-t diktáljuk be” – hangsúlyozták a Szövetség képviselői. Ugyanakkor az RMDSZ által működtetett, ingyenes hívható zöld számról (0800 80 2009) is tájékoztatták a települések lakosait, melyen az esetleges kérdéseket, problémákat jelezhetik.

„Fontos, hogy mindannyian megszámláltassunk, hisz számarányunk meghatározó lesz a következő 10 évben úgy a nyelvi jogok gyakorlásának, mint a különböző állami források leosztásának szempontjából.” – hangzott el az esti humorelőadásokat megelőző köszöntőbeszédek során is. „Nem szabad megengednünk, hogy akár egy magyar ember is lemaradjon a listáról, figyeljünk oda egymásra, külföldön tartózkodó rokonainkra, egyetemen tanuló gyerekeinkre, annak érdekében, hogy a népszámlálás eredménye valós létszámunkat tükrözze”- emelték ki a felszólalók, teret adva az összegyűltek kérdéseinek is.

A folytatásban Magyarlónán és Kisbácsban Zsók Levente humorista, míg Magyarszováton, Melegföldváron és Zilahon a Szomszédnéni Produkciós Iroda fellépését tekinthette meg a közönség.

A népszámlálásról, valamint a hozzá kötődő RMDSZ tevékenységekről bővebb információk a nepszamlalas.ro és az rmdsz.ro oldalakon olvashatóak.Címkék: Kolozs, Népszámlálás, Szilágy
Archívum »