Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Magyarok a Zsil-völgyében
2011. 10. 2.

Szórványban folyamatosan megpróbáltatásoknak vagyunk kitéve, de ebben a pillanatban a népszámlálás a legfontosabb – fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, EP-képviselő szombaton Lupényban, ahol a nyolcadik alkalommal megszervezett Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok zajlanak. A rendezvény-sorozat szombati kiemelkedő eseménye a Szórványtengely-mozgalom által szervezett Magyarok a Zsil-völgyében címet viselő civil kerekasztal-beszélgetés volt.

“Mi a szórványban állandó megmérettetésnek vagyunk kitéve, például minden egyes tanévkezdés annak számít. A jövő év is megpróbáltatásokban gazdagnak ígérkezik, hiszen választáskor a demagóg, álságos és bomlasztó csábításra is méltó választ kell adni, de most az előttünk álló népszámlálás a legfontosabb. Kivívott jogaink érvényesítése, a kisebbségi törvény alkalmazása majd, ha megszületik, minden a demográfiai arányokhoz és közösségünk létszámához kapcsolódik. Kulcsfontosságú ez a pillanat, most kell vállalnunk magyarságunkat a szórványban is” – magyarázta az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.  

“Sokszor elmondtam már, a szórványstratégia alapját a templom és az iskola képezi, de ez nem  elegendő, szilárd alapot érdekképviselet nélkül nem képzelhetünk el. Az egységes politikai érdekképviselet és közigazgatási jelenlét az, amivel magyar jövőt lehet biztosítani a szórványban” – hangsúlyozta Winkler Gyula a Szórványtengely mozgalom rendezvényén.  

A lupényi szakszervezeti művelődési házban megtartott tanácskozáson az egykoron, magyarok által “bőven és hangosan meglakott” bányászrégió megmaradt magyarságának problémáit térképezték fel. Beszéltek a szórványban zajló oktatás és egyházi élet nehézségeiről, a civil szféra szerepéről. Dézsi Attila, Hunyad megye prefektusa a bányászat jelenlegi helyzetét ismertette, majd a fejlesztési elképzelésekről is beszélt. A találkozón könyvbemutatóra is sor került, Szabó Csaba, a Kolozsvári TV szerkesztője, a Szórvány-tengely mozgalom alapítója mutatta be Ötvös József egyházi újságíró Magyarul szól a zsoltár című riportkötetét.Címkék: Szórvány, Winkler Gyula
Archívum »