Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Az Európai Unió történelmét oktatni kellene az összes tagállam iskoláiban
2011. 10. 4.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője szerint az európai öntudat erősítésében kiemelt szerepet foglalna el az Európai Unió történelmének oktatása mind a 27 tagállamban. Az EP-képviselő kedden a Hotnews hírportál meghívására online beszélgetésen vett részt, amelyen rámutatott: az európai polgárok támogatására van szükség ahhoz, hogy az EU politikai integrációja sikeres és demokratikus folyamat legyen, ehhez viszont arra is szükség van, hogy az európai állampolgárok ne csak Európa lakóiként, hanem európaiként is határozzák meg önmagukat.

„Létezik-e olyan, hogy európai állampolgár? Vagy csak Európában élő polgárok vagyunk? A politikai integrációnak demokratikus folyamatnak kell lennie, amelyet az állampolgárok is támogatnak. Az Európai Unió egy átlátható, érthető európai konstrukció kell hogy legyen, amelyet az állampolgárok is magukénak éreznek, mert csak így nyerhető meg a lakosság támogatása. Konkrét lépésekre van szükség, hogy az európai öntudat megerősödhessen, de nem a regionális, helyi identitások ellenében, hanem mint egy új, más dimenziót megjelenítő identitás. Úgy vélem, nagyon jó ötlet lenne az összes tagállam iskoláiban az EU történelmét tanítani. Egy ilyen tantárgyat már az általános iskolától kezdődően be kellene vezetni” – magyarázta Winkler Gyula. Az RMDSZ EP-képviselője szerint ennek a tantárgynak nemcsak egy, a második világháborút követő történelmi tények és az unió megalakulását lehetővé tevő szerződések felsorolásán alapuló lecketerve kell, hogy legyen, hanem sokkal inkább az európai eszmeiség alakulásának történelmét kellene tanítani. „Egy ilyen tantárgy rávilágíthatna, hogy az európai identitás nem rombol, nem valami ellen van, hanem lokális identitásunkat gazdagítja. Egy ilyen tantárgy megtanítana arra is, hogy az európaiak jövője az Egységes Európában rejlik, ellenkező esetben sötét jövő elé nézünk” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

A Hotnews hírportál által felvetett téma az Európai Parlament bővített hatáskörére, a szuverenitás átruházására, az egységes adózási elképzelésekre vonatkozott, ugyanakkor az Európai Egyesült Államok létrehozásának romániai visszhangjáról is beszélgettek.Címkék: EU, Oktatásügyek, Winkler Gyula
Archívum »