Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Winkler Gyula Hargita megyében
2011. 10. 9.

Két napos Hargita megyei látogatáson vett részt Winkler Gyula EP-képviselő, aki önkormányzati vezetőkkel és vállalkozókkal találkozott pénteken és szombaton Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen.

Az RMDSZ nem támogatja a közigazgatási átszervezést

Moldován József államtitkár és Barti Tihamér, a városi RMDSZ szervezet elnökének meghívására október 7-én, pénteken Gyergyószentmiklósra látogatott Winkler Gyula EP-képviselő és Gyerkó László szenátor, valamint Ladányi Árpád, az Országos Pénzügyőrség vezérigazgatója.

A Gyergyói medence polgármestereivel, alpolgármestereivel, RMDSZ-es tisztségviselőivel tartott megbeszélésén elhangzott:  Románia közigazgatási  átszervezését az RMDSZ nem támogatja. „Jelenleg a gazdasági fejlesztéshez, a hatékonyság és a versenyképesség növeléséhez kötődnek az ország prioritásai. Egy olyan közigazgatási átszervezés, amelyet a nagyobbik kormánypárt javasol és amelynek sem társadalmi, sem politikai támogatása nincsen, működésképtelenségbe sodorná az országot” – fejtette ki Winkler Gyula EP-képviselő. Látva azt, hogy 2011-ben a regionális fejlesztési alapok lehívásában a pályázatok elbírálása és a a szerződéskötések üteme látványosan javult, az EP-képviselő úgy vélte, jövőre az uniós alapból támogatott projektek megvalósítására kell a hangsúlyt fektetni, ezt a jelenlegi megyék megszüntetése ellehetetlenítené. „Az RMDSZ nem támogat most egy közigazgatási átszervezést, erre Románia alkotmányának módosítával egyidejűleg, a 2012-es választások  után kell hogy sor kerüljön” – hangsúlyozta Winkler Gyula. Gyergyó térség önkormányzati vezetői rámutattak arra, hogy a fejlesztési projektek területén elég nagy a fejetlenség, sokszor nem arra pályázik a település, amire fejlesztési szempontból szükség van, hanem arra, amire épp pályázati kiírást hirdettek. Mint mondták, ez hátrányosan befolyásolja a települések modernizációs folyamatát.

Székelyföld 2020: az együttműködés hozza meg a várt sikert

A vállalkozóknak meghirdetett találkozót nagy érdeklődés övezte, több mint 30, túlnyomórészt erdőgazdálkodással és fafeldolgozással foglalkozó üzletember vett részt a beszélgetésen. Legtöbbjük az Arbor Famegmunkálók Szövetségének tagja. Winkler Gyula EP-képviselő elmondta, az Európa 2020 stratégia alapján időszerű lenne egy Székelyföld 2020 és egy Erdély 2020 fejlesztési terv megalkotása. „Egy ilyen terv kizárólag akkor lehet sikeres, ha széleskörű párbeszédnek az eredménye. Meg kell tanulni együtt tervezni, együtt dolgozni. Lényeges a vállalkozók és az önkormányzatok közötti jó kapcsolat, mint ahogy azt is fontos lenne felismerni, hogy nem egymással kell versenyeznünk, hanem egy összetartó székelyföldi vállalkozói szféra kell hogy felvegye a versenyt a szomszédos régiók, de akár az európai régiók vállalkozóival” – mutatott rá az együttműködés fontosságára az EP-képviselő, kiemelve, hogy egy székelyföldi szintű vállalkozói és önkormányzati együttdolgozás meghozza a kívánt sikert. A Gyergyói medencében működő fafeldolgozó vállalkozók panaszai elsősorban a nagy, multinacionális cégek tevékenységéből származó konkurenciára vonatkoztak, mint elhangzott, ez hátrányosan érinti a régiót. Az Arbor Famegmunkálók Szövetségének vezetőségi tagjai azt is elmondták - adataik szerint - az elmúlt három évben ezer munkahely szűnt meg ebben az ágazatban, Gyergyó térségében.

Az uniós pénzek elköltése nem cél, hanem eszköz

Csíkszeredában a megyeháza gyűléstermében megtartott péntek esti vállalkozói fórumon is az uniós alapok megpályázása kapott főszerepet. A találkozón részt vett Gyerkó László szenátor, Moldován József államtitkár, Sógor Csaba és Winkler Gyula EP-képviselők. Hajdú Gábor megyei tanácsos ismertetőjében elmondta, a fórumon résztvevő vállalkozók közel ezer személyt foglalkoztatnak. Sereghajtók vagyunk az uniós fejlesztési alapok felhasználásában – ismertette a tényeket Winkler Gyula EP-képviselő a találkozón. Mint mondta, ahhoz, hogy a helyzet javuljon társadalmi méretű paradigmaváltásra van szükség. „Az uniós pénzek elköltése nem cél, hanem eszköz. Az igazi cél a társadalmi és gazdasági kohézió megvalósítása, vagyis a felzárkózás az Európai Unióhoz. A paradigmaváltás eléréséhez és a jövőkép megfogalmazásához hasznos lenne a Székelyföld 2020 fejlesztési terv megalkotása, amelynek a legfontosabb finanszírozási forrásai épp az Európai Unió kohéziós politikájából származó alapok lennének” – magyarázta Winkler Gyula.

Csökkenteni kell a pályázati bürokráciát


Székelyudvarhelyen Birtalan József megyemenedzser, a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének elnöke kezdeményezésére szombaton délelőtt tartottak gazdasági fórumot, amelyen részt vett Borbély Károly államtitkár is. A találkozón a gazdasági válság székelyföldi hatását taglalva, Winkler Gyula az európai tendenciákra is felhívta a figyelmet . „Véleményem szerint a  zöld energia, a megújuló energiaforrások, az energiahatékonyság javításának területén és a mezőgazdasági ágazatban olyan lehetőségek rejlenek, amelyek jövedelmező vállalkozási potenciált biztosítanak a következő években” – mondta el az EP-képviselő. A kisvállalkozók az uniós pályázatok bonyolult és bürokratikus procedúráit fájlalták, beszámoltak arról is, hogy a bukaresti hatóságok döntéseinek értelmében, gyakran menetközben változnak a  játékszabályok. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a bürokratikus akadályok sürgős megszüntetésére van szükség, ellenkező esetben – a székelyudvarhelyi vállalkozók véleménye szerint – a közeljövőben sem emelkedik pályázatok száma és a pályázási kedv sem nő majd a cégvezetők körében.Címkék: Hargita, Winkler Gyula
Archívum »