Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Gazdasági helyzetkép itthon és az unióban
2011. 10. 10.

A munkahelyteremtés támogatásának szükségességére hívta fel a figyelmet Gyerkó László szenátor pénteken, a Megyeházán tartott gazdasági témájú megbeszélésen. Winkler Gyula európai parlamenti képviselő pedig az unió hosszú távú stratégiáinak fontosságáról beszélt. A találkozó része volt annak a kétnapos megbeszélés-sorozatnak, amely Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen zajlott Gyerkó László szenátor, valamint Moldován József távközlési államtitkár kezdeményezésére, helyi vezetők, gazdasági szakemberek és vállalkozók részvételével.

Csíkszeredában, a Megyeházán tartott találkozót Gyerkó László szenátor nyitotta meg, aki az RMDSZ Gazdasági Tanácsa által javasolt gazdaságélénkítő intézkedéseket mutatta be. Kiemelte, a tanács szükségesnek tartja egy olyan kormányprogram kidolgozását, amellyel megyénként legalább ötven munkahelyet létrehozó beruházások megalapozását támogatnák. A munkahelyteremtés mellett fontos volna a vállalkozók segítése is: azoknál a cégeknél, amelyeknél felhalmozott állami adóság van, finanszírozási alternatíva kidolgozását sürgetnék. Gyerkó szerint mindez akár banki szektoron keresztül, kedvezményes kamatláb ajánlásával is megvalósítható lenne.

A szenátor arra is felhívta a figyelmet, hogy Romániában mindössze 7%-ra tehető az európai uniós pályázati pénzek lehívásának aránya, ennek növelését törvénymódosítás által szorgalmazza a Gazdasági Tanács.

Winkler Gyula EP képviselő ennek kapcsán arra mutatott rá, hogy bár fontos a behozott EU-s pénzek arányának növelése, ezek célszerű elköltésére is oda kell figyelni.

- Arra kell pályázni, amire szükségünk van, hiszen ezeknek a pénzeknek az a céljuk, hogy a felzárkózást és a fejlődést segítsék elő” – hangsúlyozta a képviselő. Winkler Gyula beszédében az EU 2020-as stratégia különböző pilléreiről is szót ejtett, amely hat évre irányt szab az Európai Unió gazdaságának.

- Az EU-nak is hosszú távú stratégiai tervekre van szüksége, hiszen nem maradhat le a feltörekvő Ázsiától. Napjainkban már arról beszélnek, hogy a távol-keleti kontinens lesz a világtermelő cégek székhelye, de ne  higgye senki, hogy az Unió lemond az ipari termelésről, ugyanis azzal az innovációról mondana le – fejtette ki az EP képviselő, aki szerint Székelyföld jövője is sokban múlik majd azon, hogy kihasználja-e az ipari termelésben rejlő lehetőségeket.

Moldován József távközlési államtitkár arról számolt be a hallgatóságnak, hogy azok az országok, ahol előrehaladott a digitális írástudás, hatékonyabban kezelik a gazdasági válságot. Szerinte ezért örvendetes az a tény, hogy adóbevallásokat most már Romániában is lehet elektronikusan intézni. Az államtitkár az elektronikus számlázás bevezetését is támogatná, amely ellenőrizhetősége révén a korrupciót is jelentősen visszaszorítaná.

A találkozón jelen volt Sógor Csaba európai parlamenti képviselő is, aki a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság tagjaként a gazdasági válságot a munkaerőpiac és a munkavállalók szempontjából elemezte. Hangsúlyozta, a statisztikai mutatók szerint öregszik Európa, ezért olyan intézkedések kellenek, amelyek megteremtik a lehetőséget arra, hogy az idősek is a társadalom hasznos tagjai lehessenek és minél hosszabb ideig a munkaerőpiacon maradhassanak. Az erdélyi magyar képviselő arra emlékeztetett, hogy a fogyatékkal élő személyek foglalkoztatása nem csupán emberjogi, szociális és munkaügyi problémákra megoldás, hanem gazdasági kérdés is, hiszen nem felejthetjük el azt sem, hogy uniós szinten 30 milliárd eurós piaca van a fogyatékkal élők segítő eszközeinek.  

Winkler Gyula EP képviselő székelyföldi látogatása szombaton Székelyudvarhelyen zárult, ahol A gazdaság alakulása az Európai Unióban, hatása a román gazdaságra és a pénzügyi helyzetre címmel tartott szakmai fórumot.Címkék: Csíkszereda, Gazdaság, Gyerkó László, Moldován József, Sógor Csaba, Winkler Gyula
Archívum »