Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Winkler: Meg kell találni termékeink és értékeink helyét a globális versenyben
2011. 10. 12.

Európában a jövő a helyi termékeké és értékeké, csupán megfelelőképpen kell hasznosítani és a fenntartható fejlődés szolgálatába kell állítani őket - ezzel a gondolattal nyitotta meg Brüsszelben Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője a Szilágyperecsen - mezőgazdasági világhírnév elnevezésű multimédiás kiállítást. A rendezvényt köszöntötte Dacian Ciolos mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos, valamint Bonczidai Csaba, Szilágyperecsen polgármestere. A perecseni hagyma és a szilágysági gazdák voltak a főszereplői a kedd este (2011. október 11.) az Európai Parlamentben ünnepélyesen megnyitott kiállításnak. A szilágysági község néhány évvel ezelőtt a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült a világ leghosszabb hagymafonatának előállításával, most pedig Európa fővárosába jutott el a falu küldöttsége és legféltettebb kincsük: a hagyma.

„Őszintén hiszem, hogy meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a globális verseny és a helyi értékek között. Európa számára csupán ennek az egyensúlynak a megtalálása hozhatja el a fenntartható fejlődést és a globális versenyképességet” - fogalmazott megnyitóbeszédében Winkler Gyula.

„Örvendek, hogy elhozhattuk Brüsszelbe a perecseni hagymát. Ezzel a kiállítással megismerhetik múltunkat és a jövőre vonatkozó elképzeléseinket. Hagyományos és elismert terményünkkel, a hagymával keressük helyünket Európában. Azt szeretnénk, hogyha sikerülne a hagymánkat helyi termékként regisztrálni, ami a szilágysági gazdálkodók számára nagyobb értékesítési lehetőséget és jólétet hozhatna. Elhoztuk életképeinket, szilágysági ízeinket, borainkat, pálinkánkat” - mondta az mintegy kétszáz fős nemzetközi közönség előtt Bonczidai Csaba, Szilágyperecsen polgármestere.

Az ünnepi beszédet mondó Dacian Ciolos mezőgazdasági biztost erős kötelékek fűzik Szilágyperecsenhez, hiszen ott töltötte gyermekkora nagy részét, éppen ezért beszédében hangsúlyozta, hogy számára különleges alkalom ezen a brüsszeli rendezvényen felszólalni. „Édesanyám és nagyszüleim is odavalósiak, gyermekkorom egy részét a hagymaföldeken töltöttem, még a piacon is jártam velük hagymát árulni. Az itt bemutatott képek múltam részei, de ugyanakkor hozzájárulnak a közösség jövőjének építéséhez. A hagyma íze a termőföld sajátosságait és a helybeliek hozzáértését dicsérik” – fogalmazott a biztos. A mezőgazdasági biztos elmondta, hogy támogatni fogja a perecseni hagyma helyi termékként való bejegyzését és arra biztatta a termelőket, hogy értékesítsék termékeiket Európa minél több országában. Dacian Ciolos éppen ma (2011. október 12.) mutatta be az EP-ben a megújított Közös Mezőgazdasági Politikára vonatkozó elképzeléseket, amelynek része a helyi termékek és gazdák promoválása és támogatása. A jövőben a megtermelt élelmiszer-mennyiség növelésére is figyelnünk kell, hiszen Európa élelmiszer-biztonságáról van szó, de ugyanakkor tudatában kell lennünk, hogy az európai fogyasztók egyre inkább a minőségi, a sajátos és egyedi termékeket keresik.

A szilágyperecseni hagymakiállítás Winkler Gyula negyedik, az erdélyi értékeket népszerűsítő rendezvénye az Európai Parlamentben, új mandátumának első két és fél éve alatt. Meghívására az erdélyi kultúra követeiként, 2010 áprilisában vándorénekesek koncerteztek Strasbourgban, majd ugyanazon év őszén Brüsszelben hunyadi képzőművészek állították ki műveiket. Idén júniusban Strasbourgban erdélyi énekesek színházi-zenei produkcióval léptek fel.Címkék: Gazdaság, Winkler Gyula
Archívum »