Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

A Szórványban élők identitásának erősítése kiemelten fontos a Szövetség számára
2011. 10. 15.

A Szeben megyei RMDSZ választmány tagjaival és a magyar tisztségviselőkkel találkozott a medgyesi Millenium Házban Kelemen Hunor szövetségi elnök, Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke és Nagy Zoltán államtitkár, a Szeben Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat megnyitója előtt. Balázs Béla, az RMDSZ Szeben megyei elnöke bemutatta a megyei szervezet jelenlegi prioritásait, külön kiemelve az anyanyelvű oktatást és a népszámlálást érintő problémákat.

Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai helyzetelemzésében az RMDSZ kormányzati prioritásait ismertette, kitérve a jövő évi politikai kihívásokra, majd részletesen elemezte a választási törvény módosításával és a közigazgatási átszervezéssel kapcsolatos RMDSZ álláspontot. 
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség fenntartja az arányos képviseletet biztosító vegyes választási rendszer bevezetését. A Szövetség által a koalíciós partnerek elé terjesztett javaslat szerint a képviselőházi mandátumok 55-60%-át egyéni választókerületből, a többi mandátumot az országos listáról lehetne elnyerni, amelyre hasonlóképpen szavazni kellene. „Az RMDSZ javaslata szerint az országos listán csak olyan jelöltek szerepelhetnének, akik az ország valamely egyéni választókerületében is megméretkeznek” – tájékoztatott a szövetségi elnök. Hozzátette, hogy az RMDSZ csökkentené a Szenátus létszámát is: az ország összes megyéje két-két szenátori mandátummal rendelkezne, Bukarestben pedig minden kerület kapna egy szenátori mandátumot, amelyeket akár csak kizárólag egyéni választókörzetekben lehetne kiosztani. Kelemen Hunor ugyanakkor méltatta az Összetartozunk programot, amely által a szórványban és a tömbben élő magyar közösségek összekötő hidat kovácsoltak egymás között, valamint értékelte a szebeni választmány tevékenységét.

„Az elmúlt években számtalanszor bebizonyították, hogy megfelelő helyi politizálással sikerül magyar iskolát újraindítani, magyar érdekeltségű műemlékeket rendbe hozni, részt venni a helyi önkormányzatok munkájában annak ellenére, hogy az egyik legkisebb erdélyi magyar közösségről van szó” – emelte ki a szövetségi elnök. Winkler Gyula üdvözölte a szövetségi elnök méltatását az Összetartozunk program kapcsán, majd a szórványközösségek prioritásairól beszélve, kiemelte a Szórvány-Székelyföld együttműködés jelentőségét, hangsúlyozva, hogy a program folyamatosan gazdagodik.

A 13. alkalommal megszervezett Szeben Megyei Magyar Napok megnyitóján mondott ünnepi beszédében Kelemen Hunor szövetségi elnök üdvözölte ezt a kiemelkedő kulturális eseményt, amelyet a Szeben megyei magyarság évről-évre megszervez, és amelynek támogatása az RMDSZ számára is kiemelten fontos. A szövetségi elnök a hamarosan sorra kerülő népszámlálás kapcsán arra bíztatta az összegyűlteket, vállalják bátran nemzetiségüket, anyanyelvüket.

„Nekünk, magyaroknak, sokkal fontosabb ez az összeírás, mint másoknak. Tudnunk kell, hogy hányan vagyunk, hányan élünk itt, Erdélyben, szerte az országban. Sok minden függ ettől: az, hogy élhetünk-e az elkövetkezőkben eddig megszerzett jogainkkal, és az is, hogy szerezhetünk-e ezek mellé újabbakat, olyanokat, amelyek igenis szükségesek ahhoz, hogy teljes életet éljünk itthon, szülőföldünkön. Fontos tehát, hogy mindenki büszkén és bátran vállalja magyarságát, hiszen csak így tudjuk ismét bebizonyítani, hogy itt vagyunk, erősen és egységesen, magyarként” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A Traube Művelődési Házban megtartott rendezvényt megtisztelte jelenlétével Medgyes román nemzetiségű polgármestere is. „Krassó-Szörényből elindulva, Hunyad és Szeben megyén keresztül egész Besztercéig, nekünk kis létszámú magyar közösségként erősítenünk kell, hiszen ellenkező esetben a ma még biztonságos jövővel rendelkező, erősebb közösségek is veszélybe sodródhatnak. Ezt a szórványra való odafigyelés és a hatékony szórványpolitika küszöbölheti ki. Büszkén állok a medgyesi magyar közösség elé, hiszen a Hunyad megyei Csernakeresztúrról érkező táncosok ma esti előadása is mutatja, hogy a szórványközösségek közti együttműködés is egyre erősödik” – mutatott rá az összefogás jelentőségére Winkler Gyula beszédében.

A 13. Szeben Megyei Magyar Napok idén 10, magyarok által is lakott településen, 19 helyszínen zajlik, a tíz nap alatt közel 30 eseményre kerül sor.Címkék: Kelemen Hunor, Szeben
Archívum »