Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Határon túli magyarok szimpóziuma Budapesten
2011. 10. 17.

Határtalanul címmel szervezett a múlt hétvégén kétnapos szimpóziumot a budapesti székhelyű Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fővédnökségében szervezett rendezvénysorozat keretén belül egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került, amelyben a határon túli szervezetek képviselői vázolták a Kárpát-medencei országokban élő magyar közösségek lehetőségeit, jövőképét. A Románia Magyar Demokrata Szövetséget Kovács Péter főtitkár képviselte.

„A romániai magyar közösség megmaradása és fejlődése szempontjából meghatározó fontossággal bír a képviselet. Ott kell lennünk minden olyan területen, ahol rólunk döntenek” –fogalmazott hozzászólásában a főtitkár, majd hozzátette: „a mi életterünkre közvetlenül kiható döntések elsősorban a bukaresti parlamentben és kormányban, valamint az erdélyi önkormányzatokban születnek, de kiemelt fontossággal bír, hogy Budapest és Brüsszel nyitott legyen közösségünk irányába.” Kovács kitért Magyarország regionális szerepére is. Véleménye szerint számunkra fontos, hogy az anyaország olyan helyzetben legyen, hogy el tudjon járni a környező országokban élő magyar közösségek érdekében. A nyelvtörvény elfogadásának és alkalmazásának megakadályozása Szlovákiában, a kollektív bűnösséggel kapcsolatos gondok kezelése Szerbiában, vagy az autonómia törekvések előre vitele Romániában olyan nemzetpolitikai prioritások, amelyekben egy erős magyar kormánynak meghatározó szerepe kell hogy legyen – állapította meg. Kérdésre válaszolva a
főtitkár elmondta, hogy Romániában az autonómiát kizárólag a többségi nemzettel folytatott párbeszéd által lehet elérni: amíg a román politikusok az autonómiával ijesztgetnek, vagy amíg a helyi és regionális román közösségek nem ismerik fel, hogy a különböző autonómiaformák által nem elvesznek tőlük valamit, hanem ez által biztosított az illető régió fejlődése, addig nehéz lesz áttörést elérni.

A szavazati jog megadásával kapcsolatosan Kovács Péter elmondta, ez természetes következménye az állampolgárság megadásának. Hangsúlyozta: az RMDSZ jogosnak tartja, hogy ne legyen kétféle állampolgárság, ugyanakkor figyelembe kell venni a magyar társadalom tolerancia szintjét is.

„Az RMDSZ 4-5 évvel ezelőtt felhívta Budapest figyelmet, hogy a Magyar Polgári Párt nevű politikai befektetés hibás, mostanra ezt ennek kezdeményezői is belátják. Most egy hasonló befektetésnek vagyunk tanúi, amely hasonlóképpen nem szolgálja a romániai magyar közösség érdekeit” – figyelmeztetett a főtitkár. Véleménye szerint egy sikeres EMNP azt tudja elérni, hogy a magyar emberek bukaresti képviselet nélkül maradnak.

A beszélgetésen részt vett Korhecz Tamás, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnöke, Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Göncz László, a szlovéniai magyar közösség parlamenti képviselője, valamint Kántor Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikai tanácsadója.Címkék: Budapest, Kovács Péter, Magyar-magyar
Archívum »