Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Elindult a szórványkaraván
2011. 10. 17.

Ma reggel indult útjára a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság által szervezett szórványkaraván, amely idén kiemelt figyelmet fordít a közelgő népszámlálásra. A csapat október 17-22. között, 1800 km-es útja során hat megye közel harminc településére látogat el.

„A karaván célja elsősorban az, hogy egy színvonalas kulturális eseményt vigyen minél több olyan szórványtelepülésre, ahol a helyi magyar közösségeknek ritkán van lehetőségük arra, hogy hasonló rendezvényeken részt vegyenek” – tájékoztatott Széll Lőrincz, az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság elnöke. Az útvonalterv szerint a csapat első nap Beszterce-Naszód megyébe érkezik, majd Arad, Hunyad, Fehér, Brassó és Szeben megyébe látogat el. Az önkéntesek napközben szórólapokkal kihangosított busz kíséretében járják a falvakat, városokat, továbbítva a népszámlálás legfontosabb tudnivalóit. A napi program kulturális műsorral zárul: Dancs Annamari és Holovacskó Zsolt humorista szórakoztatja esténként a közönséget.

„Az idei karaván olyan városokba, településekre látogat el, amelyeket az RMDSZ országos népszámlálás karavánja nem érintett, ezáltal is elősegítve azt, hogy minél több emberhez eljussanak a szükséges információk” – fogalmazott Jakab Adorján, a szórványkaraván koordinátora, aki szerint rendkívül fontos az, hogy a román környezetben szocializálódott magyar fiatalok, közösségek is büszkén vállalják magyarságukat.

A szórványkaraván mai útvonala Beszterce-Naszód megyében: Almásmálom, Apanagyfalu, Vice, Magyarborzás, Veresegyháza, Szentmáté. Az utolsó állomás Beszterce: itt Széll Lőrinc és Décsei Attila, a Beszterce megyei RMDSZ elnöke fogadja a közönséget az esti előadás helyszínül szolgáló besztercei kultúrközpontban.Címkék: Népszámlálás, Szórvány
Archívum »