Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Az RMDSZ Főtitkárságán járt az Európa Tanács küldöttsége
2011. 10. 18.

Az elmúlt években jelentős eredményeket értünk el a kisebbségi jogok terén, de még sok a megoldásra váró kérdés – jelentette ki Kovács Péter ma Kolozsváron. Az RMDSZ főtitkára a Keretegyezmény a Nemzeti Kisebbségek Védelméről alkalmazását felügyelő Európa Tanács-i bizottság tagjaival találkozott. A kétoldalú megbeszélésen a Szövetség részéről jelen voltak Magyari Tivadar és Bodor László főtitkárhelyettesek, valamint Miklósi Ildikó sajtótanácsos is.

Kovács Péter elsősorban a nemzeti kisebbségek általános helyzetéről, az RMDSZ törvényhozási prioritásairól tájékoztatta a magas rangú küldöttséget, de külön kitért az október 20-án kezdődő népszámlálásra, ennek a romániai magyarság életében játszott fontosságára.

A főtitkár szerint a nemzeti kisebbségek jogérvényesítése terén elért eredmények kétségkívül a többszintű politikai képviseletnek tudhatók be, annak, hogy a Szövetség ott van a parlamentben, a kormányban, valamint a megyei és helyi önkormányzatokban. „Sikerült elfogadtatni az új tanügyi törvényt, jelentős előrelépést könyvelhetünk el az oktatás, az egészségügyi rendszer decentralizációja terén” – fogalmazott a főtitkár. Kovács Péter további pozitívumként említette, hogy idén már második éve felvételizhettetek magyar fiatalok a Rendőrakadémiára számukra elkülönített helyekre.

A Szövetség főtitkára kitért azokra a kérdésekre is, amelyekre eddig nem sikerült politikai megoldást találni. Példaként említette a régiók átszervezését, a kisebbségi törvényt, valamint a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzetet.

Tájékoztatásában hangsúlyt fektetett a közelgő népszámlálásra is. Felhívta a figyelmet arra, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Kolozsváron az illető megyei Statisztikai Hivatalok által tartott számlálóbiztosi képzéseken a számlálóbiztosokat úgy tájékoztatták az akkreditált kiképzők, hogy a nemzetiségről, anyanyelvről és vallásról csak a kérdezéskor jelen lévő személyek nyilatkozhatnak. E szerint ideiglenesen távol lévő, vagy a kérdezés időpontjában nem otthon tartózkodó (pl. munkában, iskolában, az üzletben lévő) családtagjaink nemzetiségéről nem nyilatkozhatnánk. „Ezek az utasítások rendkívül súlyosak, hiszen ezek ellentétben állnak a népszámlálás metodológiájába foglaltakkal, és ugyanakkor ezek alkalmazásának eredményeként papíron akár felére csökkenhet az erdélyi magyarok száma” – mutatott rá a főtitkár.Címkék: Bodor László, Európa Tanács, Főtitkárság, Magyari Tivadar, RMDSZ
Archívum »