Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Minden magyar számít - Brüsszelben is!
2011. 10. 20.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői, Sógor Csaba és Winkler Gyula körlevélben fordultak a Brüsszelben dolgozó vagy tanuló magyar fiatalokhoz, tájékoztatva őket a népszámlálásra vonatkozó hasznos információkról. Winkler Gyula csütörtökön délután személyesen is találkozott a parlamentben az uniós intézményekben dolgozó erdélyi magyarokkal, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az otthon éppen megkezdődő népszámlálásra.

Az EP-képviselők azzal a felhívással fordultak az uniós intézményekben dolgozó szakértőkhöz, asszisztensekhez, hogy gondoskodjanak arról, kerüljenek be a statisztikákba, ideiglenesen külföldön élő állampolgárokként. „A jelenlegi szabályozás értelmében minden olyan külföldön élő román állampolgár, aki az elmúlt 12 hónapban hosszabb-rövidebb időt töltött az országban, az ideiglenesen külföldön élők csoportjába kerül, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e érvényes romániai lakcímmel vagy személyazonossági okmánnyal. Tehát Románia állandó lakosságába csak azok számítanak bele, akiket az ideiglenesen külföldön élők csoportjába sorolnak be – és természetesen az állandó lakosság lesz a meghatározó a statisztikai adatokban. Mi, akik itt dolgozunk Brüsszelben, Románia állandó lakosságához tartozunk, hiszen járunk haza, nem veszítettük el a kapcsolatot szülőföldünkkel. Azzal a kéréssel fordulok hozzátok, hogy gondoskodjatok arról, hogy Ti is számláltassatok meg!” – hangsúlyozta a találkozón Winkler Gyula, elmagyarázva, hogy a családtagoknak joguk van bediktálni a kérdezőbiztosnak külföldön élők adatait, és a családtag – az utóbbi időben zajló félretájékoztatás ellenére - válaszolhat a nemzetiségre, anyanyelvre vonatkozó kérdésre.

Az EP-képviselő tájékoztatta a Brüsszelben dolgozó erdélyi magyarokat, hogy az elmúlt napok történései aggodalomra adnak okot. Mint ismeretes, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke azt követően fordult az Országos Statisztikai Hivatalhoz, hogy három megyében tévesen értelmezték az összeírás módszertanát a kérdezőbiztosok számára tartott felkészítők során. Az itt elhangzott téves utasítások értelmében a nemzetiségről, anyanyelvről és vallásról csak a kérdezéskor jelen lévő személyek nyilatkozhatnak. Ez egyszerűen nem igaz, figyelmeztetett Winkler Gyula, aki arra kérte a Brüsszelben dolgozó erdélyi magyarokat, hogy juttassák el időben a családtagjaikhoz az olyan dokumentumok másolatát, amelyben szerepel a személyi szám.

“Törekedjünk arra, hogy családtagunk diktálja be adatainkat, mert így ő válaszolhat a nemzetiségre, anyanyelvre vonatkozó kérdésre! Így mi is gyarapítjuk a magyar közösség létszámát! Hívjuk fel otthon élő családtagjaink figyelmét: amennyiben október 24-ig semmilyen formában nem jelentkezik a számlálóbiztos, azonnal jelezzék a polgármesteri hivatalban, az RMDSZ zöld számán (0800-802009) vagy az RMDSZ területi felelőseinél” – fordult felhívással a Brüsszelben élő uniós intézményekben dolgozó fiatalokhoz Winkler Gyula és Sógor Csaba. Az RMDSZ európai parlamenti képviselői a körlevélben arra kérték a fiatalokat, hogy adják tovább az információkat minden, Brüsszelben dolgozó vagy tanuló erdélyi magyarnak, mert minden magyar számít!Címkék: Brüsszel, Népszámlálás, Sógor Csaba, Winkler Gyula
Archívum »