Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Mutassuk meg szórványban is, hogy magyarok vagyunk! - Szórványkaraván negyedszerre
2011. 10. 24.

Hat nap, hat megye és 1800 km után Medgyesen zárult az idei szórványkaraván. A Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság közös rendezvénysorozata kettős céllal indult útjára: kulturális szórakozási lehetőséget teremteni olyan településeken, ahol ritkábban van hasonló esemény, illetve felhívni a lakosság figyelmét a népszámlálás legfontosabb tudnivalóira.

A karaván önkéntes csapata összesen 26 településen járt, a hat nap során több ezer tájékoztató füzetet vitt el a háztartásokba, gyakran szóban is továbbította a legfontosabb információkat, mindezt hangos-busz kíséretében. Ugyanakkor Besztercén, Aradon, Déván, Magyarlapádon, Négyfaluban és Medgyesen kultúrműsorra hívták a magyar közösséget, a teltházas előadások pedig igazolták, hogy van igény az évente visszatérő karavánra. Az idei műsort sokszínűség jellemezte: helyi vagy környékbeli néptánccsoportok léptek színre, fellépett Holovacskó Zsolt, a VI. Erdélyi Humorfesztivál nyertese, illetve Dancs Annamari, a Budapesti Operettszínház művésze.

A népszámlás legfontosabb tudnivalóiról az RMDSZ megyei elnökei és a Főtitkárság képviselői tájékoztatták a közönséget. Minden esetben elhangzott: a nemzetiség és anyanyelv mezőknél a magyarnak („maghiară”) kell szerepelnie, olvashatóan, tollal bejegyezve – ezek, illetve vallásunk bediktálása az űrlapon szereplő legfontosabb kérdések jövőnkre nézve. Emellett lényeges, hogy a külföldön élő családtagjainkat is bediktáljuk, igazoljuk őket valamilyen hivatalos dokumentum fénymásolatával, illetve, hogy az egyetemistákat a szülők otthon is mindenképp regisztrálják. Nem gond, ha valaki kétszer szerepel, ez a későbbiekben kiigazításra kerül, az a fontos, hogy ne maradjon ki senki – minden magyar számláltasson meg. Legyen rá külön gondunk, hogy bejegyezzenek bennünket és valamennyi családtagunkat maradéktalanul, ha a számlálóbiztos nem jelentkezik, hát menjünk el a polgármesteri hivatalba – hívták fel a figyelmet a Szövetség képviselői.Címkék: Népszámlálás, Szórvány
Archívum »