Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Működőképes egységes piac hiányában az EU csak egyszerű szemlélője lesz a versenytársak felemelkedésének
2011. 10. 25.

Az egységes piacra vonatkozó intézkedéscsomag alkalmazása az EU több gazdasági kihívására megoldást jelentene – véli Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, aki szerint az intézkedéscsomag megoldást tartalmaz például a multinacionális cégek termelési egységeinek Európán kívülre költözésének jelenségére is.

Kedden az Európai Parlament strasbourgi ülésszakán a képviselők megvitatták az Európai Bizottság „Az Európában tapasztalható elbocsátási hullám, mint a gazdasági válság következménye, a Nokia és Arcelor esetei” című nyilatkozatát. Ezzel kapcsolatban fogalmazott meg írásbeli hozzászólást Winkler Gyula képviselő.

„Félő, hogy a gazdasági válság, a politikai dadogás és a befejezetlen projektek nyomása alatt az Európai Unió a globális verseny nagy vesztese lesz. Frusztrációval figyeljük a feltörekvő gazdaságokat és felháborodásunknak adunk hangot, amikor a multinacionális cégek, mint a Nokia vagy az Arcelor, úgy döntenek, hogy elviszik Európából termelési egységeiket. Európa azonban nem panaszokat, hanem határozott lépéseket vár, a hatalom pedig nekünk, európai polgároknak a kezében van, hogy megváltoztassuk azt, ami egyelőre elkerülhetetlennek tűnik. Ehhez vissza kell térnünk saját erőforrásainkhoz. Meg kell valósítanunk egyik legfontosabb projektünket, az egységes európai belső piacot” – hangsúlyozta Winkler Gyula írásbeli hozzászólásában.

Az RMDSZ EP-képviselője szerint az Európai Uniónak egy hihetetlen potenciál van a tarsolyában, amelyet azonban nem hasznosít, mert nincsen egységes, az összes tagállamban elfogadott törvénykezése, nincsenek egységes szabályok azokon a területeken, amelyek az egységes belső piac működőképességét biztosíthatnák, annál több viszont az akadály. „Az Európai Bizottságnak pillanatnyilag tételesen is feladata, hogy ugyanazt a választ adja a nemeszsuki Nokia gyár alkalmazottainak elbocsátása kapcsán, mint tette, amikor a németországi Bochum településről vonult ki ugyanaz a cég. Azonban ezek a válaszok csak a kedélyek csillapítására jók. Működőképes egységes piac nélkül az Európai Unió egyszerű szemlélője marad versenytársai felemelkedésének” – figyelmeztetett Winkler Gyula írásbeli nyilatkozatában. Címkék: Gazdaság, Winkler Gyula
Archívum »