Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Winkler Gyula: kötelező érvényű szabályok nélkül a belső piac nem teljesülhet ki
2011. 11. 7.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő szerint kötelező szabályozásokat kell bevezetni a tagállamok számára annak érdekében, hogy az egységes uniós belső piac megerősödjön és kiegyensúlyozottá váljon. Az EP-képviselő hétfőn Brüsszelben részt vett az Európai Néppárt gazdasági és szociális politikákkal foglalkozó munkacsoportjának megbeszélésén, amelyen az Egységes Belső Piaci Intézkedés-csomagról (Single Market Act) tárgyaltak.

„A gazdasági krízis és a szuverén (tagállami) adósságok nyomán kialakult válság leküzdésére megoldást hozhat, ha az Európai Unió a saját erőforrásait használja fel és ennek legjobb eszköze az egységes belső piac” – mutatott rá Winkler Gyula a találkozón. Az RMDSZ EP-képviselője üdvözölte a 12 kezdeményezésből álló, az Európai Bizottság által kidolgozott Egységes Belső Piaci Intézkedéscsomagot, kiemelve azonban, hogy a kezdeményezést konkrét és kötelező érvényű intézkedések kell, hogy kövessék annak érdekében, hogy elkerüljék az egységes piac belülről induló széttöredezettségét. Winkler Gyula szerint már az a belső piac megerősödéséhez vezetne, ha az Európai kisvállalkozói intézkedéscsomag (Small Business Act) kezdeményezéseinek egy része kötelező érvényű lenne a tagállamok számára. Az EP-képviselő ennek kapcsán elmondta, jelenleg a belső piac kiteljesedését többek között a fiskális, az adózási területen tapasztalható akadályok korlátozzák, de ugyanúgy gondot jelentenek a különböző szabványok és szabadalmazási eljárások is, általában a legkülönbözőbb területre vonatkozó szabályozások sokszínűsége jellemző az uniós tagállamokban. Ennek a legeklatánsabb példája, hogy 11 tagállam még mindig különböző korlátozásokat alkalmaz a romániai állampolgárok mobilitása kapcsán.  
 
„A válság hatására ismét felfedeztük az egységes uniós piacban rejlő lehetőségeket, de legtöbbször ezeket a tagállamok protekcionista eszközként alkalmazzák. Az Európai Unió csak akkor teljes, ha mind a 27 tagállam szolidáris egymással. (…) A belső piac megerősítésére vonatkozó politikai akarat azonnali kinyilatkoztatására van szükség, elérkezett az idő a korlátokat lebontására, különösen, hogy ezek az akadályok leginkább az új tagállamok kis- és középvállalkozóit sújtják, amikor a belső piacra lépnének” – magyarázta Winkler Gyula.

Az Európai Néppárt munkacsoportjának hétfői megbeszélésen EP-képviselők és az Európai Bizottság képviselői vettek részt. A gazdasági és szociális politikákkal foglalkozó munkacsoport annak kapcsán ült össze, hogy Brüsszelben november 7-8. között zajlik az Európai Néppárt Politikai Közgyűlése. A kétnapos rendezvényen többek között az EPP Franciaországban, decemberben megtartandó kongresszusát, a párt alapszabályzatának módosításait tárgyalják meg, de tárgyalnak a romániai Nemzeti Kereszténydemokrata Parasztpárt (PNȚCD) néppárti tagságának megvonására vonatkozó javaslatáról. Az Európai Néppárt Politikai Közgyűlésén az RMDSZ-t Winkler Gyula EP-képviselő és Vincze Lóránt, a Szövetség külügyi titkára képviseli.Címkék: Gazdaság, Winkler Gyula
Archívum »