Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Az egyensúly hiánya jellemzi az EU-Kína kapcsolatokat
2011. 11. 9.

Az egyensúly hiánya jellemzi leginkább az Európai Unió és Kína kereskedelmi kapcsolatait, ezen a területen az unió komoly kereskedelmi deficitet könyvelhet el, ami tulajdonképpen annak tulajdonítható, hogy nem volt előrelépés a kétoldalú kapcsolatot nehezítő nézeteltérések igencsak hosszú listájának megoldásában – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője kedden Brüsszelben. Az EP-képviselő részt vett A gazdaság és kereskedelem szerepe az EU-Kína stratégiai partnerségének fejlesztéséről témakörben szervezett megbeszélésen, amelyet a második alkalommal megtartott Kína-Európa Politikai Pártok Fóruma keretén belül zajlott. A magas szintű találkozót november 6-a és 9-e között tartják Brüsszelben.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője kitért az EU-Kína közötti kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban tapasztalható vitákra, különösképpen a nem vámjellegű akadályok, a szabványok területén fellelhető különbségek, a szellemi tulajdon tiszteletben tartásának problémájára, de beszélt a kínai piacra való hozzáférés nehézségéről is, amellyel az európai vállalatok szembesülnek.    

„A kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokon ezek a gondok újra és újra felmerülnek. Üdvözlöm a kínai fél szándékát, mely szerint nyitnának piacukon és harcolnának a protekcionizmus ellen, de úgy vélem, hogy szükség lenne egy olyan ütemtervre, amelyben konkrét határidőket szögeznek le a fent említett problémák megoldására. Az európai vállalatok bizalma csakis így erősödhet a kínai fél irányába, ez segíthetne abban, hogy üzleti terveiket a kínai fél konkrét vállalásaira építhessék” – mutatott rá Winkler Gyula. Az EP-képviselő szerint a fenntartható gazdasági növekedés globális szinten csak akkor érhető el, ha kihasználják a komplementaritás adta lehetőségeket.

„A világgazdaságra ma az jellemző, hogy egymásra vannak utalva a legnagyobb szereplők. A fenntartható gazdasági fejlődést pedig nem egymás ellenében lehet elérni, hanem egymás kiegészítésében, kihasználva a komplementaritás lehetőségeit. Ez érvényes az EU-Kína kapcsolatokra is. A két nagy gazdaság stratégiai partnerségének elmélyülése a viták lecsillapodásához és a komplementaritás megerősödéséhez vezet majd” – fejtette ki Winkler Gyula.

Az első Kína-Európa Politikai Pártok Fóruma 2010. május 24-25. között zajlott Pekingben (Beijing), az RMDSZ-t Winkler Gyula EP-képviselő és Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára képviselte. Winkler Gyula ugyanakkor az Európai Néppárt árnyék-jelentéstevőjeként követi a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságban az EU-Kína, egy kiegyensúlyozatlan kereskedelem címet viselő jelentés kidolgozását, a dokumentum várhatóan 2012 februárjában kerül plénum elé.Címkék: Külkapcsolatok, Winkler Gyula
Archívum »