Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

A Magyar Szórvány Napja Marosillyén
2011. 11. 13.

A Magyar Szórvány Napja rendezvénysorozat vasárnap Marosillyén, a Bethlen Gábor szülőházának tartott Veres bástyában megtartott ünnepséggel zárult. 15 órától zászlófelvonásra került sor, majd a dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott gyerekek és a Téglás Gábor Iskolaközpont diákjai bemutatták reneszánsz előadásukat.

„A fáknak gyökerei vannak, a házaknak alapjai, a nemzeteknek történelmük van”, fogalmazott Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója reményt és tenni akarást sugalmazó ünnepi beszédében, majd így folytatta: „mi, Hunyad megyei magyarok nem kevesebbel dicsekedhetünk, mint a Bethlen Gábor erdélyi fejedelemhez kötődő gyökereinkkel”. Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke felidézte, hogy a Veres bástyában évek óta meghitt és bensőséges megemlékezésekre került sor az elmúlt években Bethlen Gábor születésének napján, most viszont ez az első alkalom, hogy a Magyar Szórvány Napja keretében kerül sor az ünnepségre. „Reményeink szerint rövidesen a teljes Kárpát-medencében megünnepeljük Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napján a magyar szórványközösségek jövőjéről szóló napot” - hangsúlyozta Winkler Gyula, majd ismertette a szombati szórványkonferencián elfogadott zárónyilatkozat tartalmát, kiemelve, hogy nemcsak ünnepnapot határoztak meg, hanem a szórványközösségekkel kapcsolatos szemléletváltás folyamatát is elindították.

Dézsi Attila, Hunyad megye prefektusa beszámolt a Barcsay Ákos erdélyi fejedelem emlékoszlopának felújításáról, kiemelve, hogy a most szombaton felavatott emlékoszlop az első, 1989 után köztéren elhelyezett magyar vonatkozású emlékmű Hunyad megyében. A prefektus reményét fejezte ki, hogy lesz a Hunyad megyei magyar közösségnek ereje arra, hogy Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek is köztéri emlékművet állítsanak.

A marosillyei ünnepség Hegedűs Enikő, gyulafehérvári művészettörténész Bethlen a mának című előadásával, majd dokumentumfilm-vetítéssel folytatódott. A rendezvényt követő kötetlen beszélgetés során elhangzott egy javaslat, hogy minden évben a Magyar Szórvány Napján valahol egy szórványtelepülésen emlékművet állítson fel vagy állítson újra a magyar közösség.

A marosillyei Veres Bástya a dévai Szent Ferenc Alapítvány tulajdonában van, az épület felújítását követően 2007-től állandó kiállítás nyílt „Bethlen Gábor Tiszteletére és Örök Emlékezetére". A Veres bástya a Bethlen csapat révén részt vesz az interneten zajló WEBkastély vetélkedőben, a vasárnapi ünnepség KastélyNap rendezvény is volt, amely a vetélkedő egyik feladata. A Bethlen csapat egyike a 23 versenyző csapatnak, a vetélkedőről részleteket a www.webkastely.ro honlapon találnak.
 


 Címkék: Hunyad, Szórvány
Archívum »