Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Az RMDSZ szórványpolitikájában bekövetkezett szemléletváltásról beszélt Budapesten a KMKF szórvány munkacsoportjának ülésén Winkler Gyula
2011. 11. 23.

Szemléletváltás történt az RMDSZ szórványpolitikájában, hiszen új kihívásoknak kell megfelelni, ezért új eszközökre és új programokra van szükség – mondta Winkler Gyula kedden, Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Szórvány és diaszpóra munkacsoportjának az Országgyűlésben megtartott alakuló ülésén. Az ülésen részt vettek a KMKF tagszervezetei által jelölt küldöttek, valamint a nyugati magyarság szervezeteinek képviselői.

Az ülésen Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője az erdélyi szórvány helyzetéről beszélt, ismertetve a résztvevőkkel a mögöttünk lévő, a szórvány szempontjából gazdag időszak következtetéseit. A képviselő leszögezte, hogy az iskola és az egyház kettős pillére mellett a közképviselet és érdekképviselet a harmadik pillér, amelyre a szórványnak támaszkodnia kell. “Az RMDSZ a november 12-én, Déván megtartott szórványkonferencián megvonta az elmúlt két évtized szórványpolitkájának mérlegét, amelyet az jellemzett, hogy sikerült kitörni a stratégiák bűvköréből és sikerült konkrét programokat működtetni. Az első évtizedben elindultak a legfontosabb programok: a szórványkollégiumok, a Magyar Ház program, az ingázó tanárokat és lelkészeket támogató program. 2000-et követően a programok megértek arra, hogy rendszert alkossanak és valódi szórványstratégia bontakozzon ki Erdélyben” - fogalmazott Winkler Gyula. Az EP-képviselő kiemelte a Communitas Alapítvány valamint az RMDSZ Ügyvezető Elnökség szórvány szaktestületének tevékenységét az elmúlt évtizedben.

Az RMDSZ-ben elvégzett mérlegkészítés szemléletváltást hozott, a szórványstratégia eddigi legfontosabb elemei megmaradnak, de kiegészülnek a nagyvárosi szórványokat megcélzó stratégiával és hálózatba foglalják az eddig sikeresnek bizonyult megoldásokat. Winkler Gyula figyelmeztetett arra, hogy a nagyvárosi lakótelepeken, amelyek közé akár Marosvásárhely, Kolozsvár vagy Nagyvárad nagy lakótelepeit is be lehet vonni, magyar fiatalok ezreit fenyegeti közvetlenül a magyar nyelv és identitás elveszítése. Sok külvárosban nincsen vagy nem minőségi a magyar nyelvű oktatás, a szülők részéről befektetést igényel a diákok ingáztatása a belvárosi magyar iskolákba. A képviselő szerint a folyamat megállítására és megfordítására külön programot kell kidolgozni. Winkler Gyula közölte, hogy a cselekvési tervet, az RMDSZ szórványprogramjainak úgynevezett második generációját december 17-én, az RMDSZ Szövetségi Képviselőinek Tanácsa fogadja el. A várható tervek között az EP-képviselő kiemelte a szórványgondnoki- valamint az ifjúsági szervezetek hálózatának létrehozását.

Az RMDSZ képviselője felszólalásában ismét javasolta, hogy a KMKF november 15-ét nyilvánítsa a Kárpát-medencei Magyar Szórvány Napjává. Révész Máriusz (FIDESZ), a munkacsoport elnöke pedig azt szorgalmazta, hogy jöjjön létre szoros kapcsolat a nyugati diaszpórában és a szórványban élő, valamint a magyarországi közösségek között. A program az Erdélyben sikeresen működő Székely-Szórvány Összetartozunk programhoz hasonlóan épülne fel. Az RMDSZ EP-képviselője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra a jótékony hatásra, amellyel a román-magyar kormányülések a szórványban jártak, hiszen a megvalósított, konkrét terveken túl ezek a közösségek a legérzékenyebb fokmérői az etnikumközi viszonynak, és javasolta, hogy a két kormány újra vezesse be az együttes ülések gyakorlatát.Címkék: KMKF, Szórvány, Winkler Gyula
Archívum »