Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Kezdeményező szórványpolitika - Szemléletváltás az RMDSZ szórványpolitikájában
2011. 12. 4.

Az RMDSZ új szórványpolitikája kezdeményező, proaktív, fogalmazhatunk úgy is, hogy offenzív jellegű, nem pedig egy belenyugvó, önsirató, deffenzív politika – fogalmazott Winkler Gyula szombaton Vajdahunyadon az RMDSZ városi szervezetének tisztújító közgyűlésén tartott politikai tájékoztatójában.

Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke beszámolt a novemberi dévai szórványkonferenciáról, amelyet a Magyar Szórvány Napja alkalmából szerveztek meg. A Magyar Szórvány Napját november 15-én, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésnapján tartják, aki a Hunyad megyei Marosillyén született.   “A Magyar Szórvány Napja nem a fogyás és pusztulás siratónapja, hanem az aktív szórványközösségek ünnepe. Az RMDSZ kezdeményező, merész és átfogó cselekvési terv alapján offenzív szórványolitikát folytat. Jelentőségteljesnek tartom, hogy szórványpolitikánk szemléletváltási folyamatának két fontos helyszíne Déva és Sepsiszentgyörgy. Déva, ahol a novemberi szórványkonferencia zárónyilatkozata ezt a szemléletváltást kezdeményezi és Sepsiszentgyörgy, ahol december 17-én, az SZKT megvitatja és elfogadja majd az új szórványpolitika dokumentumait. Ez a két helyszín az Összetartozunk szórvány-székely együttműködés fontos tengelye is” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

A Vajdahunyadi RMDSZ szombaton délután tartott tisztújító közgyűlést a Magyar Házban, a gyűlésen több mint 150-en vettek részt. A tisztújító közgyűlésen Babos Aranka, a vajdahunyadi RMDSZ elnöke újabb két éves mandátumot nyert.

Az ülésen jelen volt Borbély Károly gazdasági államtitkár, aki tájékoztatójában beszámolt a kormánykoalíció tevékenységéről, az ország gazdasági helyzetéről és ismertette az RMDSZ költségvetési és gazdasági prioritásait a következő időszakban. A közgyűlésen részt vett Burján Gergely, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének politikai alelnöke, Ferenczi István, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének alelnöke és Dezméri István, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének ügyvezető elnöke.        
Címkék: Szórvány, Winkler Gyula
Archívum »