Cseke Attila

A hazai egészségügy nem tudja, melyik úton haladjon

2016.10.18. | Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A hazai egészségügy nem tudja, melyik úton haladjon

Fotó: Fried Noémi Lujza

Ma a román egészségügy fejetlenül halad: teng-leng jobbra-balra, nem tudja, merre kell előre menni – nyilakozta a Maszolnak adott interjúban Cseke Attila. A 2009 és 2011 között az egészségügyi tárcát irányító RMDSZ-es képviselő a hazai egészségügy visszásságaira rámutató sorozatunkban felmerülő kérdésekre is reflektált. 

Nagyon megoszlik a lakosság véleménye a hazai egészségügyről: egyesek középkori körülményekről és agresszív, türelmetlen személyzetről, mások korszerű felszerelésről, valamint figyelmes orvosokról beszélnek. Hogyan látja ezt egy volt egészségügyi miniszter, milyen most a román egészségügy helyzete?
Felemás: vannak jól felszerelt kórházak, szakmailag és mentalitásban is nagyon jó orvosok, akik a betegek érdekében cselekszenek, ugyanakkor sajnos vannak olyan létesítmények, ahol az infrastruktúra kívánni valót hagy maga után, e mellett pedig mentalitásbeli probléma is adódik. Inkább azt látom gondnak, hogy ez elmúlt években nem látszott az az út, amelyen ebből a felemás helyzetből a román egészségügy kikerülhet. Nem látjuk, hogyan lehet az egészségügyben eluralkodott mentalitáson változtatni: habár nagyon sok az olyan szakember, aki ténylegesen a hippokráteszi eskü alapján cselekszik, tevékenységük és megítélésük is csorbát szenved azáltal, hogy mások – nem kevesen – szakmailag vagy mentalitásban nem felelnek meg a mai kor kívánalmainak és talán a hippokrateszi eskünek sem.

A határ menti településeken ma is divat magyarországi kórházakban gyógyulni. Indokolt-e ez még?
A román és a magyar egészségügyi rendszerek közötti különbség elsősorban mentalitásbeli, hozzáállásbeli. Gyakran halljuk azt, hogy Magyarországon mosolyognak az egészségügyben dolgozók a betegre, míg ezt itthon ritkán kapja meg egy páciens. Az is probléma, hogy Romániának nincs stratégiája arra, hogy akár egészségügyi