Molnár Zsolt

A magyar közösség legnagyobb ellenfele a közöny

2016.06.02. | Önkormányzati választások , Temes
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Ha a helyi magyar közösség le tudja vetkőzni a közönyt, ha a hosszú távú biztonságát helyezi előtérbe, akkor van esélye annak, hogy ismét tanácsosai legyenek Temesvár önkormányzatában – jelentette ki a Maszolnak Molnár Zsolt polgármesterjelölt. A fiatal RMDSZ-es képviselőt a jelenlegi városvezetés metróépítési terveiről is kérdeztük.

Szinte a lehetetlennel próbálkozik, amikor magyarként megpályázza Temesvár polgármesteri tisztségét. Mi motiválja?

Ez első sorban a közösségi presztízskérdés, hiszen a magyar közösségnek legitim és a mindennapi életet érintő elvárásai vannak a városvezetéssel szemben. Ezért fontosnak tartottuk megmutatni, hogy a temesvári magyar szórványközösségnek igenis megvan az ereje, hogy a rendkívül magas támogatói aláírásszám mellett is tudjon polgármesterjelöltet állítani és elmondani mindazokat az elvárásokat, amelyek a városvezetés irányába fogalmazódnak meg. Személyesen azért vállaltam a megmérettetést, hogy a politizálás egy új arcát próbáljam meg felmutatni. A magyar közösség legnagyobb ellenfele a közöny, ám meg vagyok róla győződve, hogy ha másként beszélünk, másként viselkedünk, vissza tudjuk téríteni az embereket a közösségi ügyek irányába és közösen tudunk egy biztonságos jövőt felépíteni. Emellett Temesvár egy multikulturális város, számos nemzetiség otthona. Itt nem feltűnő, ha nem román nemzetiségű a vezető. Ezért bízom benne, hogy a város polgárai túl tudják tenni magukat a nemzetiségi tényezőn és az üzenetekre, az emberre figyelnek majd.

Van-e mérhető mozgósító ereje a temesvári magyar közösségben annak, hogy az RMDSZ nem csak tanácsosi listát, hanem polgármesterjelöltet is indít?

A Temes megyei RMDSZ 2004 óta indít polgármester-jelöltet Temesváron. Azóta volt pozitív és negatív eredmény is. Ez a döntés többnyire szimbolikus értékű. Egyfelől felmutatjuk, hogy semmivel se vagyunk kevesebbek, mint bárki más, aki indul a választásokon és emellett több színtéren elmondhatjuk, hogy a magyar közösségnek vannak elképzelései a város jövőjével kapcsolatban. A döntés gyakorlati oldala a sajtó viszonyában nyilvánul meg, hiszen a legtöbb sajtóorgánum a polgármesterjelöltekre kíváncsi, ezért egy tanácsi lista nem lenne elég üzeneteink közvetítésére.

Négy évvel ezelőtt esett ki az RMDSZ a temesvári városi tanácsból. Mi a feltétele annak, hogy ismét képviselői legyenek a magyar közösségnek az önkormányzatban?

2012-ben Temesváron és Temes megyében nagyon magas volt a részvétel, hiszen nagyon sokan az akkori demokrata kormányzat ellen szavaztak. Habár az RMDSZ több szavazatot kapott, mint 2008-ban, a nagyarányú proteszt szavazat miatt nem tudtuk átlépni a választási küszöböt. Idén is sok függ a választási részvételtől, de az önkormányzati képviselet elérésének az első féltetele továbbra is az, hogy a magyar közösség részt vegyen a választásokon. Ha le tudjuk vetkőzni a közönyt, ha mindannyian a közösség hosszú távú biztonságát tudjuk előtérbe helyezni, akkor van esélyünk helyet kapni a városi tanácsban.

Mit remél az RMDSZ a bánsági kisebbségek szervezeteivel kötött választási együttműködéstől? Számít szerb, bolgár, sváb szavazatokra?

A bánsági szláv kisebbségekkel való együttműködésnek mérhető eredménye van. Idén is, ahogy az elmúlt két önkormányzati választáson, együtt indulunk a bolgárokkal, szerbekkel és ukránokkal. Sajnos a németek nem társultak a kisebbségi összefogáshoz, és végül nem is indulnak a választásokon. Temes megyében számos településen a magyar közösség nincs jelen, ezért ilyen helyeken tisztán látható az eredmény. A legutóbbi helyhatósági választásokon a megyei tanácsi listára leadott szavazatok több mint tíz százalékát hozták a kisebbségek. Tudni kell azt, hogy Temes megyében és Temesváron egyaránt a magyar közösség a lakosság öt százalékát teszi ki. Ha hozzáadjuk a többi kisebbségnek a népszámláláson mért lélekszámát, akkor 8 százalék fölé emelkedünk. Ez lehet az a szükséges plusz, amely átbillenti a listánkat az öt százalékos választási küszöbön.

És román szavazatokra?

A bánság multikulturális hagyományaira építve számos településen a román szavazók is mellénk állnak. Igazfalva példáját említeném, ahol Ihász János polgármester alig több mint tíz százalék magyar lakosságra támaszkodva immár harmadik mandátumának jár a végén. És számos példát említhetnék még. A bánsági románok sokkal inkább elfogadják a kisebbségeket, mint az ország más részein élők. Ezért sokan közülük ránk szavaznak.

Elkezdődött a kampány, bizonyára a korábbi időszaknál is gyakrabban találkozik a választókkal. Milyen a közérzete a temesvári magyaroknak?

Az emberek mindennapi problémái, nemzetiségtől függetlenül, azonosak. Ha rossz a járda, megbotlik a román és a magyar is. Ezekben a kérdésekben közigazgatási megoldások szükségesek és hosszú lista állt már össze a különféle problémákról. Emellett nyilván hangsúlyt fektetnek a magyar jelentőségű intézményekre, iskolákra. Ezeknek a helyzetét rendszerint megemlítik. Fontos számukra, hogy az RMDSZ kiálljon a jogaikért és kiharcolja mindazt, ami a magyar közösségnek jogos igénye. Számos kérdésben megtorpanást vagy éppenséggel visszalépést tapasztalunk, ezért a