Kelemen Hunor

„A szórványban minden képviselő duplán számít”

0000.00.00. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


„A szórványban minden képviselő duplán számít”

A romániai magyarság jelentős számban él szórványban, képviselői pedig gyakran a nehéz helyzetekben is igyekeznek megteremteni a közösségi élet valamennyi fontos feltételét. Választástól választásig egy maroknyi, vagy talán annál is kevesebb magyar tanácsos azért tevékenykedik az önkormányzatokban, hogy a települések magyar lakossága ne szenvedjen hiányt a mindennapi élet és elsősorban az identitásőrzés terén. Június 5-én a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjei ismét a közösség támogatását kérik országszerte. Ennek a napnak a jelentőségéről kérdeztük Kelemen Hunor szövetségi elnököt.

Mekkora magyar részvételre számít június első vasárnapján, az önkormányzati választásokon és mit üzen azoknak a választóknak, akik helyenként nem szavazhatnak magyar polgármesterjelöltre a közösség alacsony létszáma miatt?
A szórványmagyarság mindig kiállt jelöltjei mellett, soha nem hagyta cserben a képviseletet, soha nem hátrált meg, amikor az önkormányzati jelenlétet kellett megerősíteni. Bízom abban, hogy június 5-én sem lesz ez másként. Mert ez a választás tulajdonképpen olyan, mint egy népszámlálás: az országos politikai küzdőtéren annyian vagyunk és annyian számítunk, ahányan szavazunk. Ezek a szavazatok mutatják meg a mi erőnket, teszik lehetővé azt, hogy magyar emberek a magyar közösségi érdeket napirenden tartsák az önkormányzatokban. A szavazáson akkor is fontos részt venni, ha nincs magyar polgármesterjelölt a versenyben. Támogatni kell az RMDSZ helyi és megyei tanácsosi listáját, hiszen akár egy szavazaton is múlhat az, hogy bejut-e magyar ember a tanácsba. Márpedig a szórványban minden képviselő duplán számít.
Romániában sokan kiábrándultak a politikából, románok, magyarok egyaránt. Meglátszik-e majd ez az önkormányzati választásokon való jelenlétben?
Megértem a kiábrándultságot, hiszen a politika színvonala rászolgált a kedvezőtlen vélekedésre. Van azonban egy lényeges különbség, ha a román, illetve a magyar választók szemszögéből nézzük: a többségiek nem szorulnak rá arra, hogy a politikában a jog- és érdekérvényesítés egyetlen eszközét lássák. De egy kisebbségi számára teljesen más a helyzet. Nekünk kritizálnunk és újragondolnunk kell, és persze javítanunk mindazt, ami javításra szorul, de nem dobhatjuk el magunktól a politikát, mint közösségi eszközt. Ez egy olyan luxus lenne, ami hosszútávon megmaradásunkat teszi kockára. Hiszen, mint mondottam, annyit ér a szavunk, amekkora erőt fel tudunk mutatni. Ezért arra bátorítok mindenkit, hogy fogalmazza meg a szükséges kritikáját, mondja el azt az őt képviselőknek, a választások napján pedig legyen ott a szavazóhelyiségben, mert sok múlhat ezen a jelenléten.
Mit tud tenni, hogyan érvényesítheti a magyar ügyet egy-két tanácsos?
Egyetlen példát mondanék erre: magyar osztályok megszűnését tudják megakadályozni. Bele tudnak szólni ebbe, hiszen az önkormányzatok adminisztrálják az iskolákat, tehát ott hozzák meg az oktatással kapcsolatos fontos helyi döntéseket. Kemény munkával és állandó éberséggel tehát egy-két tanácsos is meg tudja teremteni a közösség biztonságérzetét, ki tud állni a magyarság jogaiért, a magyar családok érdekeiért, meg tudja védeni a közösséget. Legutóbb Székelyföldön is azt mondtam, hogy nem mindegy számunkra, hogy június 5-én megerősödik-e a szórványképviselet. Egymásra vagyunk utalva, ezért a teljes romániai magyar közösségnek fontos, hogy a szórványban is sikeresek legyünk.
Forrás: www.nyugatijelen.com
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.