Császár Károly

Az ismeretlen szenátorjelölt: ki az a Császár Károly?

2016.10.18. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az ismeretlen szenátorjelölt: ki az a Császár Károly?

Fotó: www.transindex.ro

Ő a meglepetés-jelölt, aki a SZÁT javaslatát elfogadva került fel a RMDSZ Maros megyei szenátorjelölti listájának második helyére. És jó eséllyel bejut a parlamentbe.

Nem ismert jelölt a tágabb nyilvánosság előtt, ezért kérem, röviden mutatkozzon be.

42 éves vagyok, házas, két kislány édesapja. A végzettségem jogász, az egyetemi tanulmányaim elvégzése után, 2000-ben részt vettem a helyhatósági választásokon RMDSZ színekben, és a gyulakutai helyi tanácsban elnyertem egy tanácsosi tisztséget. Ezt a tisztséget 2001-ig töltöttem be: lemondtam, amikor versenyvizsgával elnyertem az önkormányzatban megüresedett, politikamentességet igényelő jegyzői állást. 2007-ben mesteri oklevelet szereztem közigazgatási jogból, de 2001-től mostanig megszakítás nélkül gyulakutai önkormányzati jegyzőként dolgoztam.

 

Milyen kompetenciákkal rendelkezik, amelyekről úgy gondolja, hogy a parlamentben hasznát venné?

15 éve dolgozom jegyzőként az önkormányzatban, ismerem az emberek gondjait, ügyes-bajos dolgait, amelyeket csak akkor tudunk orvosolni, ha összhangba hozzuk a törvényes keretet. Jogászként látom azokat az ellentmondásokat a törvények sokaságában, amelyek jelentősen megnehezítik az önkormányzatok működését, főleg közigazgatási szempontból. Ezekre a jelenségekre megoldások kellenek, ezt csak a parlamenti törvényhozás által tudjuk megoldani. A parlamentben éppen ezért a közigazgatási és urbanisztikai szakbizottságban szeretnék dolgozni.

 

Jakab Istvánt a szeptemberben megtartott Maros megyei küldöttgyűlés a szenátori lista második helyére rangsorolta. Ön most éppen ezt a helyet foglalja el. Nem tartja-e problematikusnak, hogy “kiütötte” Jakab Istvánt a küldöttek szavazata alapján elnyert második helyről?

Félreértés ne essen. Nem érzem úgy, hogy kiütöttem volna Jakab Istvánt az elnyert helyéről. A Szövetségi Állandó Tanács döntött így, és én csak elfogadtam a felkínált lehetőséget. Úgy gondolom, hogy a SZÁT-ban vannak annyira tapasztalt politikusok, akik egy döntés meghozatalakor mindig a szövetség érdekeit helyezik előtérbe.

 

Ön egy képviselőjelölti helyet pályázott meg. Ön számára felajánlották a képviselői lista 4. helyét is, mégis a szenátori lista mellett döntött, egy olyan lista mellett, amelyre nem szólt az eredeti pályázata. Miért döntött végül a szenátori lista mellett?

A döntésemnek két oka is volt, az egyik az, hogy azokat a célkitűzéseket, amelyeket képviselőként véghez akartam vinni a parlamentben, azt szenátorként is véghez tudom vinni. A másik pedig az, hogy a SZÁT döntése utáni este nagyon sok polgármester, barát, támogató hívott fel és bátorított. Úgy éreztem, ha nem ezt a döntést hozom, azaz ha nem fogadom el a felajánlott második szenátori helyet, akkor becsapom azokat az embereket, akik kiálltak mellettem, bíztak bennem, és mindvégig támogattak.

 

A szenátori tisztség kapcsán célkitűzésekről beszélt. Melyek azok a témák, amelyek megvalósításáért a parlamentben dolgozna szenátorként?

15 éves jegyzői pályafutásom alatt megtapasztaltam azt, hogy melyek azok a problémák, amelyek akadályozzák az önkormányzat és az emberek közötti zökkenőmentes ügyintézés folyamatát. Szenátorként ezeket a problémákat szeretném orvosolni, kiküszöbölni. A rendszer milliónyi problémáját fel lehet sorolni, kezdve a földtörvénnyel, a birtoklevelek kiadásával, a kataszteri törvénnyel.

Mivel aktív sportoló vagyok, jól ismerem a sportegyesületek gondjait-bajait, és tudom azt, hogy nagyon nagy anyagi gondokkal küszködnek. Ezen lehetne segíteni. A magyar kormány által elfogadott támogatási rendszer jó példával szolgálhat, hogy miként lehetne a vállalkozói szféra számára olyan lehetőségeket teremteni, amelyek arra motiválnák, hogy támogassa a sportot.

 

A kampányban milyen kulcsszavakkal keresi fel az embereket, mivel győzné meg, hogy az RMDSZ listájára szavazzanak?

Az RMDSZ országos és megyei üzenetének leszek a hordozója. Maros megyében egy teljesen új csapat indul a választásokon, és minden csapattagnak megvannak a maga erősségei. Úgy gondolom, hogy az én erősségem az, hogy nagyon jól ismerem a helyi problémákat, az emberek problémáit. Az emberekhez való közelségre, egyszerűségre és alázatra szeretnék hangsúlyt fektetni a kampányban. Ha konkrét kulcsszavakról beszélünk, lehetne ilyen kulcsszó a fiatalság, a szakmaiság és a lendület, ami engem is jellemez.

 

Milyen kampányra számít?

Én úgy gondolom, hogy a Maros megyei lakosok felelős állampolgárok és tudatában vannak annak, hogy mit jelent a magyar képviselet a legfelsőbb döntéshozó szinten.

Tudatában vannak annak, hogy nem a pálya széléről kell bekiabálnunk a bennünket érintő döntések meghozatalakor, hanem ott kell lennünk a pályán, és nekünk kell döntenünk a rólunk szóló kérdésekben. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy a Maros megyei szervezet Péter Ferenc megyei tanácselnököt nevesítette kampányfőnöknek, meggyőződésem, hogy egy jól összeállított, tisztességes kampánynak lehetünk tanúi, és a Maros megyei emberek valós problémáira épülő programokkal indulunk neki egy csapattal a december 11-i választásoknak.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.