Borbély László

Az országnak nincs szüksége instabilitásra

2012.01.24. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az országnak nincs szüksége instabilitásra

A Nemzeti Liberális Párt egyes képviselõi lemondtak a mai (tegnapi – szerk.) rendkívüli parlamenti ülésszak után. Mi ennek a következménye?

– Jelen pillanatban az alkotmány szerint ha leteszi például a parlamenti képviselõk háromnegyede a mandátumát, akkor is csak részleges választásokat tartanak azokban a választókerületekben, amelyek felszabadultak, és a parlament mûködik tovább azokkal a képviselõkkel, akik maradtak.

És ha az egész parlament lemondana?

– Nincs az alkotmányban erre vonatkozó passzus, az alkotmány szerint csak akkor szerveznek elõrehozott választásokat, ha háromszor egymás után az államelnök kormányfõjelöltjei elbuknak a parlamenti szavazáson. Amúgy a lemondások, az elõrehozott választások erõltetése csak instabilitást hozna, most, amikor stabilitásra van szükség. Olyan hírek terjengenek, hogy Romániát leminõsítik, éppen ez nem hiányzik most az országnak. Ráadásul alig három-négy hónapról van szó, hiszen nagyjából mindenki tudja, hogy idén novemberben lesznek a választások, hát készüljön fel mindenki, és mérettesse meg magát az urnáknál.

Mi lesz, ha a tüntetések folytatódnak hetekig, hónapokig?

– Én nem értem, miért vannak egyesek úgy megijedve ezektõl a megmozdulásoktól? Van a szomszédos országokban is példa erre, Magyarországon például 2006-2007-ben hónapokig tartottak a Kossuth téri tüntetések, és a demokratikus intézmények attól még mûködtek tovább.

Az akkori magyarországi kormánypártokat meg is büntették késõbb a szavazók...

– Nézze, más országokat is felhozhatunk példaként, Franciaországot... És hadd mondjam el, hogy azért most már csak néhány százan vannak uz utcán Bukarestben, és még kevesebben más városokban. Arról nem is beszélve, hogy õk senkit nem fogadnak el, ellenzéki politikusokat sem, senkit. Ez mit is jelent? Azt jelenti, hogy a jogállam intézményeit akarjuk megszüntetni. Én ezt nem akarom, és nem hiszem, hogy Romániának erre van szüksége. Ami persze nem jelenti azt, hogy nincsenek jogos követelések, de azokat meg kell nézni, és ha lehet, meg kell próbálni megoldani.

 


S. M. L., Új Magyar Szó