Markó Béla

Az összetartozást a szükség kényszeríti ki

2012.06.04. | Aktuálpolitika , Önkormányzati választások , Szatmár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az összetartozást a szükség kényszeríti ki

Pénteken, a Rákóczi–szobor avató ünnepségén Markó Béla RMDSZ–es szenátort, volt szövetségi elnököt a magyar összetartozás és összefogás lehetőségeiről, valamint a szervezet jelenlegi problémáiról kérdeztük.

– Az anyaországban életben lévő törvény szabályozza a magyar összetartozást, a határon túli magyarok évek óta kísérleteznek az összefogás megvalósításának eléréséért, de valahogy nem jön össze. Hol vannak az akadályok?

– Az összetartozást és az összefogást törvénnyel nem lehet szabályozni. Szerintem ezt a szükség kényszeríti ki belőlünk. Az összetartozás és az összefogás szüksége ma is fennáll, hiszen mégis csak erősebbek vagyunk kultúrában, szellemi értékekben, mindenben, hogyha összetartunk, mint hogyha széthúzunk, és erősebek vagyunk politikailag is. Ma nagyon–nagyon fontos a politikai összefogás és összetartozás. Én inkább azt látom, hogy ezt a szükséget nem mindenki ismeri fel. Vannak, akik úgy érzik, hogy ebben a pillanatban ez nem fontos, hogy nyugodtan megalkothatja mindenki a kis pártocskáját, ki–ki élhet a maga külön ideológiájának. Nem így van. Az egymással szembeni alázat ma éppen olyan fontos, mint amilyen fontos volt húsz éve.

– Árthatnak–e az RMDSZ–nek vagy összességében a romániai magyarságnak ezek a kis pártok?

– Az tény, hogy azzal az erővel, amivel rendelkeznek, jót nem tudnak tenni. Nem tudnak hozzáadni az RMDSZ mai politikai hatékonyságához, de rosszat tudnak tenni azzal, hogy elvisznek tőlünk szavazatokat most, amikor akár egyetlen szavazat is döntő lehet. Én azt gondolom, hogy itt nem annak a néhány embernek a bölcsességére, belátására és felelősségérzetére kell most hivatkozni, hanem a magyar emberek bölcsességére. Ők tudják, hogy össze kell fogni, én bennük bízom, nem azokban a sértett emberekben, akik pártokat alapítanak.

– A magyarság véleménye mindig megosztott volt akkor, amikor arról kellett dönteni, hogy maradjunk a kormányban vagy sem. Most hogy nem vagyunk kormányon észrevehető a kormányban való részvétel hiánya?

– Ha csak arról lenne szó, hogy mindenki kijózanodik és rájön, hogy a kormányban való részvétel mennyire fontos a magyarságnak, ilyen szempontból engem nem is az a néhány hónap izgat. Nekünk úgy kell most politizálni, hogy a parlamenti választások után valamilyen módon jó helyzetbe kerüljünk és valamilyenképpen befolyásolni tudjuk a választások utáni kormányzást, hogy ne állhasson elő nálunk is a Szlovákiához hasonló helyzet. Fennáll annak a veszélye, hogy elveszítjük azt, amit eddig kivívtunk. Ha valaki azt hiszi, hogy a jogfosztást megtiltja Brüsszel vagy bárki, az nagyon téved. Azt csak úgy lehet megakadályozni, ha nekünk van erőnk tenni annak érdekében. Most arra kell odafigyelni, hogy megtartsuk azt, amit eddig elértünk, a parlamenti választások után pedig folytatni azt a munkát, amit több mint két évtizede végzünk. Ehhez kell a bölcsesség, ehhez kell az egység.

 

Szatmári Friss Újság, 2012-06-02, Elek György

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.