Cseke Attila

Bemutatkozik az RMDSZ polgármester-jelöltje, Cseke Attila

2012.04.29. | Nagyvárad , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Bemutatkozik az RMDSZ polgármester-jelöltje, Cseke Attila

"Egészséges Nagyváradért" címet viseli Cseke Attila, az RMDSZ polgármester-jelöltjének programja. A jelenleg szenátorként dolgozó képviselő pénteken Debrecenben járt, ahol a város polgármestere, Kósa Lajos fogadta őt és az újságírókat. Exkluzív interjúnk Cseke Attilával Debrecenbe menet, az autóbuszban készült.

Kezdjük az elején. Úgy elképzelem magamban, hogy felébredt valamikor egy februári, keddi napon, belenézett a tükörbe a reggeli fogmosásnál, és akkor elhatározta, hogy belevág és megpályázza a polgármesteri címet Nagyváradon.  Így történt ez, vagy megkeresték?

Már nem emlékszem pontosan, milyen nap is volt akkor, amikor eldöntöttem, hogy belevágok ebbe a feladatba.  Természetesen ezzel kapcsolatban több beszélgetésünk volt mindazokkal, akik jól ismerik a várost, így megyei vezetőkkel, városi vezetőkkel is. Magam, mint szenátor, jól ismerem a várost, van rálátásom Nagyváradra, a nagyváradi helyzetre. Úgy gondolom, hogy most olyan esély látszik, mutatkozik a láthatáron, amelyet mindenképp meg kell próbálni kihasználni.

Amikor első alkalommal kb. 2 hete bemutatkozott itt a váradi sajtó képviselőinek, akkor azt mondta, hogy kiemelt feladatának azt tartaná megválasztása esetén, hogy Nagyváradot régióközponttá fejleszti. Mit jelent ez pontosabban?

Programomnak ez a legfontosabb része. Hogy megértsük ezt, kicsit vissza kell tekintenünk a múltba, hogy a jövőt láthassuk. Nagyváradnak a történelemben, a múlt század hatvanas, hetvenes éveiben meg volt ez a regionális központi szerepe. Én nem arra gondolok ma, hogy ennek a programnak a megvalósulása érdekében majd jön egy kormányzat valamikor, és akkor az átrajzolja a megyehatárokat és akkor Nagyvárad nem egy megyeközpont lesz, hanem egy régióközpont. Tehát nem egy adminisztratív döntésre gondolok, mert attól a dolgok nem fognak megváltozni.   Arra gondolok, hogy Nagyváradnak úgy kell régióközponttá válnia ismét, hogy az élet több területén új gondolkodásra, új dolgokra, új rálátásra tegyen szert. Öt területen kellene megvalósulnia, megújulnia ennek az új gondolkodásnak, új rálátásnak.

Melyek lennének ezek a területek?

Gazdaság, tanügy, egészségügy, valaminta kultúra és a sport területe. Megítélésem szerint, ha ezen az öt területen előbbre tud lépni - és döntő szerepe van ebben Nagyváradnak a régióban - akkor mindenki úgy fog tekinteni Nagyváradra, mint egy régióközpontra.

Ön egy sikeres ember nemcsak Nagyváradon, hanem a szélesebb régióban is, mivel korábbi egészségügyi miniszterként 20 hónap alatt 20 millió eurót hozott Nagyváradnak és Bihar megyének, a többi között az egészségügy fejlesztésére. Mi kell egy ilyen sikerhez? Milyen lökést ad ez egy embernek egy ilyen teljesítmény?

A válasz hosszabb lesz. Először azt gondolom, hogy egy fiatalnak meg legyen az esélye a közigazgatásban és a politikában ma Romániában, egy pár szabályt azért követnie kell. Először is, ha egy ajtó nyitva van, azon be kell menni. Egy fiatalnak ez az ambíciója, az elhivatottsága, ez ebben a periódusban van csak meg. Vannak persze kivételek, de igazából a fiatalok tele vannak ambícióval, mennek előre. Másik nagyon fontos szabály, hogy nem szabad nagyot ugrani a közigazgatásban. Nem hiszem, hogy jó lehet, ha valaki egy nagyon alacsony szintről hirtelen nagyon magas szintre kerül, legyen az államtitkár, miniszter adott helyzetben. A szamárlétrát mindenkinek végig kell járnia, hogy meglegyenek a tapasztalatok az egyes lépcsőknél. Ilyen szempontból én elmondhatom, hogy szerencsés vagyok, mert dolgoztam a helyi közigazgatásban, majd a megyei közigazgatásban, voltam államtitkár, lettem szenátor, majd miniszter. Másképp lát magas szinten dolgokat az ember, ha már dolgozott alacsonyabb szinteken is. Ez nagyon fontos felismerésem. Ha ez az ambíció megvan és ezeket a szabályokat az ember betartja, akkor megvan a lehetőség, hogy az ember sikeres legyen Romániában. Van még egy dolog. Ha egy fiatal egy dologról azt gondolja, hogy az elképzelése jó, akkor azon jobban végig tud menni akkor is, ha esetleg kívülről még támadások is érik sok esetben. Mert egy politikusról, egy közigazgatási vezetőről soha nem az adott kora mond véleményt, hogy ez jó volt, vagy nem volt jó. Majd a történelem fogja az igazságot kimondani róla.

Ön – és most visszatérek az előbbi kérdésre – azt mondta korábban, hogy fel kell építeni egy víziót és akkor sikeresek lehetünk.

Nagyváradnak a régi fényét kell visszanyernie. Ez a vízió. Az én programomnak a címe: „Az egészséges Nagyváradért.” Sajnos azt kell mondanom, hogy sok országban nem értik az egészségügyi gondolkodást. A skandináv államok abben példamutatóak, ahogy kezelik az egészségügyet. Ott az egészséges ember az egyik legfontosabb kormányzati cél, mert azt mondják, ha nincs egészség, akkor nincs gazdaság, nincs kultúra, sport, semmi nincs. Gondoljunk abba bele – lefordítva ezt - ha magunk betegek vagyunk, semmi más nem érdekel bennünket, mint a saját betegségünk és gyógyulásunk. Ilyenkor félreteszünk mindent, kevesebbet foglalkozunk a munkánkkal, a családunkkal, a barátainkkal.

Az ön programjának egyik eleme, hogy egy – a debreceni Főnix csarnokhoz hasonló méretű – nagy multifunkcionális sportcsarnokot szeretne építeni Nagyváradon.

Az öt szakterület között, melyet én fejleszteni szeretnék - mint az előbbiekben mondtam - szerepel a sport. Nézzük meg, miben jó ma Nagyvárad a sport területén? Nagyvárad ma vízilabdában nagyon jó. Vannak eredményeink még az ifjúsági atlétikában, meg a modern táncokban. Ez kevés. Ennél sokkal több kell ezen a területen. Ez nem méltó a város múltjához.  A fejlődéshez pedig infrastruktúra, intézmény kell. Enélkül nem lehet a sport területén utánpótlást építeni.  Erre jó példa a debreceni Főnix csarnok. Tíz éve építették a létesítményt, ez idő alatt 19 világversenyt rendeztek a városban, 365 nagyrendezvényt tartottak és több, mint 1millió 866 ezer ember volt jelen a küzdőtéren a sportversenyek és kulturális események alatt. Ez óriási szám. Arról meg nem is lehet egyáltalán beszélni, hogy az ebből befolyt közvetlen bevételek mellett mekkora „bevétel” jelentkezett abban, hogy a várost turisták százezrei látogatták, töltöttek el vendégéjszakákat, helyi adót fizettek. Tévénézők százmilliói ismerték meg egy-egy sport világverseny közvetítése kapcsán, az Eurosporton keresztül Debrecen városának nevét.  Egy ilyen sportcsarnokra Nagyváradnak feltétlenül szükség van.

Május első hetében kezdődik a kampány. Megvan-e már a kampánystratégia, megvannak-e az emberek ehhez, és ami a legfontosabb – mint fiatal embernek - mennyiben lesz Önnek más a kampánya, mint mondjuk az előző választási ciklusban volt az akkor indulónak?

Természetesen van csapat, vannak régi emberek, akik már régebben a szenátori kampányomban is részt vettek és természetesen vannak újak is. Ami a kampánystratégiát illeti, az biztos, hogy nem lesz elég az, amit a négy évvel ezelőtti kampányban folytattunk. Nem csak az eszközök újultak meg az évek alatt, hanem azt gondolom, hogy nekem, mint fiatal indulónak máshogy kell kampányolnom. Sokkal több időt kell eltöltenem az emberek között, a fiatalok között, az biztos, és ezt is szeretném. Miniszterként még Bukarestben, vagy ha hazajöttem Váradra, sokszor kormányőrök nélkül sétáltam az utcán, beszélgettem emberekkel. Nagyon sokat szeretnék az utcán lenni a kampányban, mert a jelenlegi polgármester úr ezt az elmúlt négy évben nem igazán tette meg. Sok döntést előbb meghoztak a városházán, aztán utána kezdtek párbeszédet az emberekkel. Ez problémás, mert a váradiak kirekesztve érezték magukat a döntés meghozatalából, másrészt meg ebből adódóan jöttek a problémák is.

Kiket szeretne a kampány során elérni?  Nyilván a magyarok Önre fognak szavazni, de ez kevés lesz.

Elsősorban a fiatalokat. Úgy gondolom, mint magam is fiatal, hogy az én generációm is egy adott pillanatban le kell tűnjön a politikusi pályáról. Most még nem vagyunk a leszálló ágban, de lesz egy pillanat, amikor a vezetői gárda kiöregszik és el kell mennie, át kell adja helyét a fiataloknak. Ezért kell a fiatal, 20-30 éves korosztályt behozni abba térbe, ami a közigazgatásról, a közéletről, a politikáról szól. Tudom, sokan nem vágyakoznak erre a szerepre. De akkor kik, ha ők nem? Időben kell építkezni, mert ha nem tesszük ezt, más nem fogja megtenni.

A másik dolog, amit fontosnak tartok, hogy Nagyvárad polgármesterének mindenki polgármesterének kell lennie. Nemcsak a magyar nemzetiségűek polgármestere szeretnék lenni, hanem természetesen a román embereké és a városban élő sok más nemzetiségű emberé. Végre egyszer talán bekövetkezhet az, ami az elmúlt 22 év alatt nem sikerült. Mindig olyan polgármestere volt Nagyváradnak, akit egy adott réteg megszavazott és akkor ő azoknak volt a polgármestere. Nagyvárad felemelkedése így nem fog menni.

Történelmi áttörés lenne ez, mivel soha nem volt magyar polgármestere Nagyváradnak a rendszerváltás óta. Épp ezért kérdezem: ha otthon a vasárnapi ebéd közben a felesége megkérdezi Öntől, vagy a barátai egy pohár bor mellett megkérdezik Önt, hogy mondd Attila, mennyi esélyt adsz magadnak, hogy polgármester legyél, mit válaszol?

Ezt számokban nem lehet kifejezni. Ennek sok oka van, például az, hogy sokáig úgy volt, hogy az önkormányzati választások ősszel lesznek, és emiatt tavasszal még nem készültek sehol sem közvélemény kutatások. Ma egyik pártnak sem, vagy jelöltnek nincs tudomása konkrétan arról, hogy milyen a megítélése a városban.  Azt hiszem az a 20 millió euró, amit én ebbe a megyébe és Nagyváradra 20 hónap alatt behoztam, az mindenki számára látszik, tetten érhető.

Amit üzenni szeretnék a választóimnak, magyarnak, románnak, mindenkinek: fejleszteni nem lehet csak a magyarnak, vagy csak a románnak.  A fejlesztés az mindenkié, az mindenkinek készül. És még egy fontos dolog: ha egy vezető elment valahonnan, sose felejtse el, hogy honnan ment el. 

 

www.nagyvaradi-hirhatar.ro

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.