Markó Attila Gábor

Beszélgetés Markó Attilával, a közelgő EP-választásról

2014.05.06. | európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Beszélgetés Markó Attilával, a közelgő EP-választásról

- Mivel motiválja a lakosságot, hogy elmenjenek szavazni az EU-s választásokon?

- Simon András Nagybacon polgármestere fejezte ki a legjobban, amikor egy ilyen kérdésre kérdéssel válaszolt: "ha valaki tart a nemzetéhez, hogyan képzeli el, hogy az ne legyen európai szinten képviselve?" Ennél egyszerűbb választ magam sem adhatnék. Képviseletünk akkor teljes, ha önkormányzatainkat, polgármestereinket, megyei elnökeinket parlamenti képviseletünk támogatja és segíti, őket pedig az európai parlamenti képviseletünk. Itthon, szülőföldünkön törvényeink, szabályaink, a támogatások jelentős része az európai szabályoktól függenek. Nem mindegy tehát, hogy kik és milyen szempontok szerint döntenek ezekről Brüsszelben. Továbbá a sajátos erdélyi, székelyföldi érdeket is kizárólag közülünk valók tudják legjobban képviselni. El kell menni tehát szavazni, hogy Európában is meghallják a hangunkat.

 

- Miért az RMDSZ által állított jelöltekre szavazzanak?  Mi múlhat azon, ha az erdélyi magyarságnak nem lesz az EU-ban képviselete?

 

- Részben az előbbi kérdésre adott válaszomban utaltam már erre. Kicsit kibővítve, ha nem mi leszünk ott az Európai Parlamentben, akkor nem lesz, aki hitelesen elvigye Székelyföldet Európába. Magyar képviselet nélkül mások mondják majd meg, hogy mi legyen itthon nálunk, mások döntenek arról, hogy a székely emberek, a gazdák, a fiataljaink hogyan fognak élni, mi lesz iskoláinkkal, templomainkkal. Nagyon fontos, hogy továbbvigyük két korábbi európai polgári kezdeményezésünket, a nemzeti régiókra vonatkozó kezdeményezést és a Minority Safe Pack kezdeményezést a kisebbségi keretszabályozás szükségességéről, hisz ezek révén tudjuk felhívni Európa figyelmét arra, hogy legyen tekintettel a területén élő, százmillió lelket számláló közösségekre is, ne csak az uborka színére és méretére. Európa képes volt mindig odafigyelni egy adott kérdésre, ha az elérte a döntéshozók ingerküszöbét. Az a dolgunk tehát, hogy ezt az ingerküszöböt megpiszkáljuk. Ezt pedig úgy lehet, hogy képviselőink folyamatosan napirenden tartják a romániai magyar közösség ügyét, rendszeresen tájékoztatják az európai kollégákat és az Európai Bizottságot közösségünk gondjairól, elvárásairól, jogos igényeiről. Az RMDSZ jelöltjei korábban is ezt tették, és ezután is ez lesz a legfontosabb feladatuk.

 

- Mi a garancia arra, hogy ha a jelöltjeik bekerülnek az EU parlamentébe, megfelelő képviseletet kap a magyar ajkú lakosság Erdélyben?
 

- A garancia a tapasztalatuk. Mindegyik jelöltünk ismeri az európai mozgásteret, valamennyien jártasak a közélet, politika terén. Az RMDSZ listáján vannak közgazdászok, jogászok, szakemberek az élet legkülönfélébb területeiről, vannak fiatalok, hölgyek, székelyek, partiumiak, belső erdélyiek, szórványbeliek. Valóságos mintája az erdélyi magyar társadalmunknak. A garanciát erősíti a mögöttük álló szervezet, szervezetek ereje. Maga a közöség ereje. Természetesen minél "távolabb" áll az emberektől, azaz a helyi képviseleti szinttől minél messzebb van az illető képviselő, annál kevésbé ismerik, de ez a mi esetünkben nem egészen így van. Miközben a románságot valóban nem érdekli, hogy Európában ki és miket mond vagy tesz az ő nevükben, addig az erdélyi magyar emberek tudnak Winkler Gyuláról, Sógor Csabáról. Itt, Sepsiszentgyörgyön annál is inkább, mert mindketten szót emeltek a székely szimbólumok vagy a Székely Mikó Kollégium védelmében. Nekünk az a fontos, hogy képviselőink ugyanolyan súllyal és határozottsággal álljanak ki mellettünk, közösségünk mellett. 

 

- Meg tudja e tippelni, hogy mennyi képviselőjük fog nyerni az Eu-s választásokon?
 

- Mivel Romániának 32 helye van, ezért 32. Mert mindannyian képesek és alkalmasak erre. Komolyra fordítva a szót, egy egyszerű számítással megállapíthatjuk, hogy 10%-os eredmény mellett 3,2 jut be. Én azt remélem, hogy az erdélyi magyarság kellően érzi az európai képviselet fontosságát, és három jelöltünket is bejuttatja az Európai Parlamentbe. Ez nem túlzott optimizmus és nem is lehetetlen. Rajtunk, mindannyiunkon múlik.

 

Topi, 2014.05.06., http://sepsi-top.info/

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.