Borboly Csaba

Borboly: kevés pénzből sokat

2012.12.28. | Hargita
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borboly: kevés pénzből sokat

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint nehéz volt az eltelt év, mert a gazdasági válság miatt egyre erősebb a harc a megmaradásért. 2013-ban kevés pénzből sokat kellene megvalósítani – mondta évértékelő interjúnkban.


– Nehéz év van mögöttünk. Májusig volt az RMDSZ kormányon, azóta sorozatosak voltak a magyarellenes támadások és a megyének juttatott kormányzati pénzösszegek elvétele vagy csökkentése. Azt hittük, idén véget ér a gazdasági válság, de ez nem így történt. Meg kellett tanulni sokkal kevesebb pénzből akár több eredményt elérni, és ebben az esztendőben a legnagyobb eredménynek a többszintű összefogást tartom.

Sok rosszat is hozott ez az év. Egyrészt ilyen volt a választási kampányban alkalmazott negatív kampány a politikai ellenfelek részéről. Ezenkívül azt is láthatjuk, hogy a gazdasági válság miatt egyre erősebb lesz a harc a megmaradásért, és egyes, a megyei tanácsnak dolgozó, illetve szolgáltató cégek – bár próbáltuk nekik elmagyarázni, hogy kisebb áron ugyan, de tisztességes, minőségi munkát várunk el tőlük – egyre erősebben támadtak, számos feljelentést tettek ellenünk. De nem engedünk, mert a közpénzek kezelése nem azt jelenti, hogy bárki részesülhet belőlük bármilyen feltételekkel, mint ahogy egyes vállalkozók gondolják, például az utak hótalanítása esetében, amikor is extraprofitot akartak szerezni a velünk való szerződés révén. El kell újra és újra magyaráznunk, hogy nem ez a dolgok rendje, és a támadásokon túllépve meg kell oldanunk a problémákat.

– Kedvező vagy inkább kedvezőtlen változások, folyamatok történtek?

– Említettem az összefogást. Nem „grandomán” beruházásokat kiviteleztünk százszázalékos helyi vagy megyei tanácsi finanszírozással, hanem a fejlesztésekben szerepet vállaltak a közbirtokosságok, az emberek kalákába, közmunkába fogtak, elkezdték a helyi erőforrások felhasználását. Mindennek a legékesebb példája a keresztúri tejfeldolgozó gyár december 19-i beüzemelése, ami azt mutatja, hogy Hargita megyében jó irányba haladnak a dolgok. Munkahelyeket, jövedelemforrást teremtettünk sok száz, sőt közvetve több ezer Keresztúr és Udvarhely környéki gazdának, és remélem, a példa ragadós lesz határon innen és túl.

– Mire lenne szükség, és mi várható a következő évben?

– Azt szoktam mondani, hogy nincs hús, csontból kell ebédet főzni. Meg kell találnunk a módozatait, hogy kevés pénzből sokat tudjunk megvalósítani, főleg most, amikor az RMDSZ nem döntő tényező a parlamentben. Legfontosabbnak azt tartom, hogy készüljünk az európai uniós pályázati kiírásokra, mert kormányoktól függetlenül egyre nagyobb pénzösszegek lesznek elérhetők az EU következő tervezési időszakában. Úgy számolom, hogy 2015-re kell igazán készülni, amikor meghirdetik az új támogatásokat. Azt kell tudniuk az olvasóknak, hogy immár másfél éve elapadtak a helyi és megyei önkormányzatoknak szánt uniós források, és a következő költségvetési periódusban lesznek lehívhatók újabbak.

Hargita Megye Tanácsa a nyertes pályázatok terén dobogós helyen áll országos viszonylatban, és ezt a pozíciót meg kell őriznünk. Fel kell készülnünk tehát a következő kiírásokra is egy kamionnyi projekttel, hogy fellendítsük a gazdaságot. Az, hogy a Hargita megyei közszférában az utóbbi években nem szűnt meg annyi munkahely, mint a magánszektorban, nagyrészt a lehívott uniós és kormányzati pénzeknek köszönhető. Arra kell rákészülnünk, hogy minél több munkahelyet létesítsünk.

www.szekelyhon.ro

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.