Molnár Zsolt

Csapatmunka

2012.12.17. | Parlamenti választások , Temes
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Négy évig Molnár Zsolt, az RMDSZ legfiatalabb honatyája képviselheti a parlamentben a bánsági magyarságot. Megkérdeztük, miért vállalta, és mit tart a legfontosabb feladatának.

Az RMDSZ megünnepelte, hogy a gyenge részvétel és a havazás ellenére is visszaszerezte a 2008-ban elveszített Temes megyei mandátumát. A szavazat-visszaosztás nyomán négy évig Molnár Zsolt képviselheti a bánsági magyarokat.

Ön az RMDSZ legfiatalabb parlamenti képviselője. Van ennek az ön számára valamilyen jelentősége?

- Az RMDSZ parlamenti frakciója folyamatos változásban van, mindig új, fiatal arcok jelennek meg. Vannak olyan kollégáink, akik nagy tapasztalattal bírnak, ugyanis több mandátum óta ott vannak a parlamentben, és így sikerült kialakítani egy, a tapasztalat és a fiatalok lendülete, ötletei, új témái közötti egyensúlyt. Számomra ez azért fontos, mert közelebb kerül egy olyan generáció az RMDSZ-hez, amely az elkövetkezőkben jelenti majd a Románia magyar közösséget.

Mi motiválta arra, hogy képviselőjelöltként induljon a választásokon?

- Elsősorban az, hogy a Temes megyei magyarságnak reális esélye volt arra, hogy visszaszerezze azt a képviselői mandátumot, amelyet 2008-ban elveszített. A jelenlegi választási törvénynek megvannak a gyengéi és erősségei, és az a kitétel, hogy arányos képviseletet kell biztosítani, ez ebben az esetben Temes megyének kedvezett. Ezért tartottam fontosnak, hogy jelöltessem magam, mert láttam esélyt rá, hogy a Temes megyei magyar közösség visszakapcsolódjon a romániai magyar közösség életébe. Sajnos, Temes megyében az elmúlt négy évben a saját bőrünkön éreztük, mit jelent az, hogy nincs parlamenti képviseletünk, és ezért úgy gondoltam, hogy ezt az esélyt meg kell ragadni és maximálisan ki kell használni.

Miért gondolja azt, hogy ön lesz az a jelölt, aki eleget tud tenni a közösség részéről érkező elvárásoknak?

- Már a kampány alatt is egy csapatban dolgoztam, és az elkövetkezőkben is csapatban fogok dolgozni. Szerencsére jó csapat alakult ki Temesváron, amely már a kampány előtt vállalta azt, hogy közösen dolgozunk egyért, ugyanis tudtuk, hogy a tíz képviselőjelöltünk közül csak egy jelöltnek van reális esélye arra, hogy mandátumot nyerjen. Szenátorjelöltjeink tudták, hogy nincs esélyük bejutni, úgyhogy ők az országos közösbe dolgoztak. Ilyen körülmények között nem érzem azt, hogy én személyesen kell felvállaljam az egész felelősséget és terhet. Örülök annak, hogy a központi RMDSZ támogatását is élvezem és a Temes megyei szervezet is nyugodt lélekkel számít a központi RMDSZ támogatására, ugyanakkor a székely-szórvány partnerség az utóbbi években egyre jobban fejlődött. Ezért nem érzem azt, hogy egy egyszemélyes munka lesz, ez egy csapatmunka lesz. Úgy néz ki, hogy most már kezd kialakulni az az országos és helyi szintű csapat, amely ezt a munkát sikerre tudja vinni.

Legutóbb 2004-ben, Toró T. Tibor szerzett utolsó alkalommal mandátumot Temes megyében, 2008-Temes megye képviselő nélkül maradt. Toró akkoriban a Bánság számára az autonómia kivívásának ötletével kampányolt. Ön mivel kereste meg a választóit? Mi volt az ön választási ígérete?

- A választópolgárok felé azt vállaltam, hogy egy erős parlamenti képviseletébe bekapcsolódva, az RMDSZ alsó- és felsőházi frakciójának segítségével megoldást találunk azokra a problémákra, amelyek a Temes megyei magyarságot érintik. A kampány során folyamatosan tájékozódtunk, kérdeztük az embereket arról, milyen igényeik, problémáik vannak, mivel szembesülnek Temes megyében. Így alakult ki a feladatlista: tudjuk, mi a dolgunk, és szépen sorban ezeket a problémákat orvosoljuk.

Miből áll a feladatlista? Mit várnak el a szavazói, konkrétan mire kapott mandátumot tőlük?

- A kampány során nagyon sok és sokféle emberrel beszélgettünk. A feladatlista sajnos, nagyos bő, jobb szerettem volna, ha három problémát hallok, de úgy láttuk, hogy a bánsági magyaroknak nem különböznek a problémáik az ország más részein élő magyarokétól, vagy az általános problémáktól, amelyekkel az ország összlakossága küszködik.

Temes megyében nagyon alacsony a munkanélküliségi ráta, azonban a bérek ugyanazon az alacsony szinten vannak, mint az országos bérezési átlag. Tehát gyakorlatilag van munka, de a fizetésükből az emberek nem tudnak egy decens, nyugodt életet élni. Az RMDSZ a kampány során is arra vállalkozott, hogy a munkahelyteremtést, fiatal vállalkozókat és a fiatal gazdákat ösztönzi és támogatja. Tehát az országos problémák kezelésére létezik elképzelés. A Temes megyei magyarság sajátos problémája az oktatási rendszer foghíjas jellege: az új tanügy törvény olyan változásokat hozott Temes megyében, ami sok esetben nem volt kedvező, ebben a tekintetben mindenképpen valamilyen változást várnak.

Egész konkrétan milyen problémákat idézett elő Temes megyében a tanügyi törvény gyakorlatba ültetése?

- Szórványközösségekben a fejkvóta-rendszer, amit a tanügyi törvény bevezet, iskola-összevonásokat von maga után. Az oktatás minőségének szempontjából nem feltétlenül rossz, viszony többletköltség, és -kellemetlenség a diákok számára, hiszen sokkal többet kell utazniuk ahhoz, hogy magyar iskolában tanulhassanak. Szerencsére Temes megyében az oktatással foglalkozó közösség - iskolák, alapítványok - hatékony iskolarendszert, bentlakásrendszert működtetnek, viszont az emberek szerint ez nem elegendő.

Temes megyében volt a legalacsonyabb a választásokon való részvételi arány. A magyar szavazók körében a részvétel a Temes megyei átlaghoz képest is rosszabb. Véleménye szerint mi ennek az oka?

- Elsősorban Temes megye hagyományosan soha nem volt a legjobban teljesítő megyék között, és ezúttal az időjárási körülmények megpecsételték a választások sorsát. Egyes vélemények szerint a 60-as évek óta nem volt ilyen havazás Temes megyében, úgyhogy gyakorlatilag a nap felében nehézkes volt a közlekedés. Persze ez a magyar részvételi arányt nem magyarázza meg, hiszen az időjárási körülmények adottak voltak mindenki számára. Mi azt láttuk ezen a választáson, hogy sok esetben a vidéki közösségek az időjárás miatt nem tudtak elmenni szavazni.

Másrészt, sajnos azt tapasztaltuk, hogy nagyon sok helyen, a hasznos szavazat elve alapján, a magyar választók nem szavaztak az RMDSZ-re. Ennek két oka van: a bánsági magyarok nem támogatják a széthúzást, konkrét vélemények fogalmazódtak meg azzal kapcsolatosan, hogy csak egy szervezetnek kell képviselnie a romániai magyarságot. Sok választópolgár azzal büntette a kialakult politikai helyzetet, hogy el sem ment szavazni. Másik szempontból a Temes megyei szórványközösségben az a vélemény is elterjedt - ami, sajnos, egyre több helyen észlelhető -, hogy inkább a nyertes román pártra szavaznak, mert azok majd betartják az ígéreteket. Ennek a hozzáállásnak pedig már nagyon sokszor megittuk a levét, ezek az ígéretek nagyon sok esetben nem lettek betartva.

 

transindex.ro, 2012-12-14, Kertész Melinda

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.