Eckstein-Kovács Péter: nem bratyizok

2012.04.23. | Kolozsvár , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Eckstein-Kovács Péter: nem bratyizok

Eckstein Kovács Péter az önkormányzati választásokról, az RMDSZ hitelvesztéséről és az EMNP csikóistállójáról.

Azt mondja Gergely Balázs, EMNP kolozsvári polgármester jelöltje, ellenjelölted, hogy te, az RMDSZ színeiben a jó ló vagy, akit rossz szekér elé kötöttek. Miért pont az RMDSZ?

Egész politikai karrieremet ennek a szervezetnek a keretein belül dolgoztam végig, fel sem merült, hogy váltsak.

Az RMDSZ-t sokan bírálják mint hitelét vesztett szervezetet. Biztos, hogy okos dolog kitartani?

A Szövetség olyan, mint az aradi labdarúgó csapat, amelyet öreg hölgynek becéztek a szurkolók.  Nyilvánvaló, hogy vannak olyanok, akik kiábrándultak, de tudomásul kell venni, hogy minden megbízható felmérés szerint ez a szervezet az erdélyi magyar választók 75-80 százalékának a bizalmát bírja.

Az EMNP-vel kapcsolatban: megvan ugyan az újdonság varázsa, és Gergely Balázs is jó arc. Egy bajom van vele, hogy nem az RMDSZ-ben politizál, ahol labdába is rúghatna. Az A ligában a helye, de ő ehelyett a csikócsapatban van, a képességei szerint ideje lenne a nagypályára lépni.

Ha Gergely Balázs ezt olvasva bekopogna hozzád, hogy tessék, itt vagyok, hadd legyek én új fiúként a kolozsvári polgármester-jelölt, visszalépnél azért, hogy labdába rúghasson?

Mindenféle forgatókönyvet ki lehet kigondolni, azt látom, hogy egy olyan városban, ahol majdnem mindenki ismer engem, ahol bizalmat szavaztak nekem erre a jelölésre, sehonnai bitang ember lennék, ha visszalépnék.

Nem Gergely Balázs, hanem bárki, akár az  angol királynő javára is. Én ezt a bizalmat elnyertem, megyek előre, függetlenül attól, hogy ki indul ellenem.

Kinek kampányolsz? Magyaroknak, románoknak? Számítasz az átszavazásra?

A szenátori kampányomban is több ezer szavazatot kaptam már a románoktól, persze, hogy számítok rájuk is. Legyen világos, én meg akarom nyerni ezt a választást. Ha minden magyar elmegy szavazni, és minden magyar rám szavaz, az akkor is csak 15 százalék, ezzel nem lehet győzni Kolozsváron.

Nyilvánvaló, hogy a magyar szavazatok a biztosabbak, és számítok is rájuk, mert azokra lehet építeni, de egyértelmű, hogy a románokat is megszólítom, és természetesen a romákat is.

Kolozsvárnak súlyos adósságai vannak a helyi romákkal szemben. A patarétieknek például mit tudsz mondani?

Hogy egészen másképp fogok viszonyulni hozzájuk, mint az eddigi városvezetés, amely karácsony előestéjén küldött buldózert rájuk.

És a magyaroknak? Az EMNP az utóbbi hónapokban „beépült” a civilszférába, olyan hatásos akciók vannak mögötte, mint a Kolozsvári Magyar Napok.

A Kolozsvári Magyar Napok közös rendezvény volt, RMDSZ és EMNP, sőt EMNT, mert akkor még csak EMNT volt. Nyilvánvaló, hogy ezt a programot én is szívügyemnek tartom. Azért fogok dolgozni, hogy nekünk, kolozsvári magyaroknak olyan helyzetünk legyen, ami számarányunknak, szerepünknek megfelelő.

Nekem a vágyálmom az öntudatos magyar polgár, aki nemcsak a családi, magánszférán belül, de a közügyekben is megnyilvánul, képviseli a saját identitását, akaratát.

Kolozsváron kicsit másképp, kicsit jobban alakul a magyar-magyar együttműködés, mint máshol Erdélybe. Lehet, hogy példát mutattok?

Nagyon reménykedem abban, hogy az együttműködés meg fog köttetni, ebben van önös érdek is, egy ilyen polgármesteri választáson sokkal hatékonyabban tudok részt venni, ha két vagy három szervezet támogat. Nagy segítség lenne a számomra. Azért is érzem fontosnak, hogy létrejöjjön a megállapodást, mert az emberek meg vannak rökönyödve, hogy 16 százaléknyi közösség rögtön három magyar polgármester-jelöltet is indít.

A közös fellépés jobban mobilizál, és ha a választók nagyobb számban jelennek meg a választásokon, akkor több önkormányzati képviselő kerülne be a tanácsba, és ez vinne igazán előre.

Neked hírhedten jó volt a kapcsolatod Emil Boc-kal a legutóbbi választások alatt, téged tartottak az RMDSZ-ben a PDL emberének. Most milyen viszonyra számítasz, mondjuk mint Emil Boc ellenfele Kolozsváron?

Senkinek ne legyen illúziója: nem bratyizom. A civilizált kampány híve vagyok, mindenkivel vitázom, mindenkivel szóba állok, a piszkos kampányt, a sértegetést azonban elutasítom.

Azt mondtad, nem gondoltál arra, hogy más szervezet színeiben indulj, de az RMDSZ-en belül is nagyon ambivalens a helyzeted. Indultál az elnökválasztáson, nem nyerted meg. Elnöki tanácsosként dolgoztál Traian Băsescu mellett, Verespatak miatt lemondtál. Most milyen a támogatottságod az RMDSZ-en belül?

Nehéz megmondani, közvélemény-kutatásokra hivatkozok. Remélem, nem szerénytelenség, ha azt mondom, olyan politikus vagyok, akit jól ismernek Kolozsváron, a népszerűségi indexem sem áll rosszul. Ami az elnökjelöltséget illeti: egy napig búsulok, utána kezdjük elölről, nincs se tüske, se szálka a személyemmel szemben.

Nem félsz attól, hogy most a polgármester-választással kapcsolatban rajtad marad a bélyeg: te vagy az örök második?

Ez egy reális veszély, tudatában vagyok ennek. Annak viszont nem mindenki van tudatában, hogy egy akkora magyar közösséggel rendelkező városban, mint Kolozsvár, a második hely arannyal felérő ezüst.

Egy jelölésnek vannak rizikói, bőven kerülhetek nehéz helyzetbe, de az a politikus, aki nem vállal kockázatot, az vonuljon vissza.

Parászka Boróka, Manna.ro 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.