Kelemen Hunor

ELLENZÉKI SZEREPBEN - Kelemen: a MOGYE-ügy nem csak ürügy volt

2012.05.03. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


ELLENZÉKI SZEREPBEN - Kelemen: a MOGYE-ügy nem csak ürügy volt

Az RMDSZ elnökével az USL-vel folytatandó párbeszédről, az RMDSZ eszköztáráról, a zsigeri nacionalizmus térnyeréséről beszélgettünk, és Máté András "tulipánja" is szóba jött.

A kormányt alakító USL találkozót javasolt az RMDSZ-nek. Létre fog jönni ez a találkozó?

– Valóban volt Victor Pontával egy erre vonatkozó telefonbeszélgetésünk. Azért nem szögeztük még le az időpontot, mert ma (szerdán – szerk. megj.) Budapesten voltam Áder János köztársasági elnök parlamenti meghallgatásán és megválasztásán. Eleget akartam tenni ennek a meghívásnak. Ma este vagy csütörtökön délelőtt fogjuk eldönteni a találkozó időpontját, de a következő napok valamelyikén mindenképpen találkozni fogunk, még a kormány hétfői parlamenti meghallgatása előtt.


Milyen volt az elmúlt periódusban az RMDSZ és a PSD, illetve az RMDSZ és a PNL viszonya?

– Soha nem szakítottuk meg a kapcsolatot, az elmúlt években is többször egyeztettünk, főleg a PSD-vel, ritkábban a PNL-vel is. Ezt mi így tartjuk normálisnak, a politikának a párbeszédről is kell szólnia.

    
Mi az RMDSZ álláspontja azzal kapcsolatban, hogy a jövendőbeli kormányfő bejelentette: a kormány első intézkedése a MOGYE magyar főtagozatának megalakításáról rendelkező kormányhatározat visszavonása lesz?

– Több okból is aggasztónak tartom. Egyrészt azért, mert nem jelenthet jót, ha az a kormány, amelyik azzal kezdi a bemutatkozást, hogy fő feladatának a törvények tiszteletben tartását tartja, első intézkedésével eltörli azt a határozatot, amelyet a törvény betartására hoztunk.

Másrészt azok az erdélyi magyar politikusok, akik cinikusan nyilatkoztak arról, hogy a MOGYE-ügy a bizalmatlansági indítvány során csak ürügy volt, vagy nem értik a politikát, vagy úgy csinálnak, mintha nem értenék. A MOGYE nem ürügy volt, a bizalmatlansági indítványban megfogalmazott többi téma volt ürügy.

Az USL-vel tervezett találkozón mik lesznek az RMDSZ érvei ebben az ügyben?

– Megpróbáljuk megmagyarázni, hogy egy ilyen intézkedés elronthatja a román-magyar kapcsolatokat, illetve elmondjuk, hogy ezzel a magyar kisebbséget egy megszerzett jogtól fosztják meg. Nem hiszem, hogy ma Romániában ezen áll vagy bukik az emberek elégedettsége.

Kíváncsi vagyok, hogy hogyan reagál a magyar közélet, a civil szféra, mert az utóbbi időben egyetértés volt abban, hogy a magyar nyelvű oktatás terén előrelépésre van szükség, és mi előre haladtunk ezen a téren. Éppen ezért aggódom, hogy ha a MOGYE-ügyében lépnek, akkor az anyanyelvhasználat más területein is visszalépés fog történni, és hetek-hónapok alatt megfosztanak a kiharcolt jogoktól. Bár ne lenne igazam abban, hogy a történelem kereke visszaforgatható.

Nem hiszem, hogy a zsigeri nacionalizmushoz való visszatérés járható út. Nem azt mondom, hogy az első Fico-kormány útján fog járni az új kormány, de a jelenleginél sokkal rosszabb is lehet a helyzet.


Milyen eszközei vannak az RMDSZ-nek arra, hogy ezt megakadályozza?

– A párbeszédnél, az érveknél jobb eszközünk nincs. De a politikai eszközök mellett a civilekre is számítunk, és a polgári engedetlenségtől sem riadunk vissza.


Felhasználja az RMDSZ a nemzetközi kapcsolatait ez ügyben?

– Természetesen. De nekünk elsősorban az Európai Néppártban vannak nemzetközi kapcsolataink, az új kormány pedig nem néppárti lesz.

Ön szerint mivel magyarázható ez a nacionalizmus? Egyszerűen csak a választások közelsége miatt erősödött fel, vagy ennél mélyebb gyökerei vannak?

– Antonescu ilyen szempontból sokkal vehemensebb. Mintha a kilencvenes évekbe akarná visszavinni az országot. Az ő esetében többnek tűnik, mint a választásokkor általában fellángoló nacionalizmus.

De a magyar oktatás elakasztásával már nem lehet szavazatokat szerezni. Az emberek elégedettsége nem a nacionalista intézkedéseken, hanem a munkahelyteremtésen, a jólét megteremtésén múlik, azokon az intézkedéseken, amelyeket mi előkészítettünk, és amelyeket az új kormánynak életbe kell léptetnie.

 

Máté András "tulipános" nyilatkozata kapcsán:
Ha igaz, amit a sajtó megjelentetett, és Máté András szájából valóban elhangzott ez a nyilatkozat, akkor az RMDSZ nevében én kérek elnézést a kolozsvári magyaroktól, és megkövetem őket – reagált az RMDSZ elnöke kérdésünkre, hogy hogyan kommentálná azt az EMNP által Máté Andrásnak tulajdonított kijelentést, miszerint a szavazócédulákon „szükség van a tulipánra, mert a kolozsvári magyarok többsége nem tud olvasni”.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.