Borbély László

„Ez a koalíció működőképes”

2012.03.22. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


„Ez a koalíció működőképes”

Nem mondott le az RMDSZ a koalíciós szerződésről, ám most a MOGYE ügye jelentette a prioritást – nyilatkozta a lapunknak adott interjúban Borbély László politikai alelnök.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) új karáról szóló kormányhatározat jelenleg közvitán van, ami holnap lejár. Megakadályozhatja még valami a jogszabály életbe lépését?

– A következő, tehát keddi kormányülésen elfogadjuk a határozatot. Tény azonban, hogy még mindig van egy „erős mag”, egy ellenálló csoportosulás elsősorban Marosvásárhelyen, amelynek tagjainak viszonyulása a magyar nyelvű orvosképzéshez a kilencvenes évek nacionalista hangulatát idézi. Néhány civil szervezet csütörtökre közmeghallgatást hívott össze a MOGYE ügyében az egyetemen. Megkértem őket, hogy vegyék sorra ennek a kormánynak valamennyi eddigi határozatát, és az összesről szervezzenek közmeghallgatást. Az általuk hangoztatott átláthatóság jegyében vizsgálják meg mindegyiket, ne csak egyet – a MOGYE-ről szólót – emeljenek ki közülük. Nyilvánvaló, mi áll ennek a háta mögött: megpróbálnak ismét hangulatot kelteni. Tehát meg kell mondanom, egyáltalán nem könnyű ez a mostani küzdelem.

A kormányhatározat hosszas politikai alku tárgya volt. Mennyire volt beleszólása a kormányfőnek ebbe az alkuba? Hogyan viszonyult a MOGYE kérdéséhez?

– Pozitívan állt hozzá az ügyhöz. Úgy látom, Mihai Răzvan Ungureanu olyan ember, akinek nincsenek a marosvásárhelyi nacionalistákéhoz hasonló remineszcenciái, nyitott politikus. Egyébként szerintem már az önmagában szörnyű helyzet, hogy politikai alku tárgya egy törvény betartása. Ez is azt bizonyítja: ha most az RMDSZ nem lenne a kormányban, akkor nulla esély lenne arra, hogy a MOGYE-n betartsák a törvényt. Ez van: Romániában huszonkét év után még az sem garantálja a kisebbségi jogok megadását, ha ezeket törvény írja elő. Vegyük például a kétnyelvű feliratok helyzetét. Ha én most nem lennék itt miniszter, akkor szó se lenne arról, hogy a környezetvédelmi tárcának alárendelt intézményekben, a vízügyi igazgatóságokon vagy erdészeten kitegyék a kétnyelvű feliratokat. Én másfél éve ellenőriztettem, hogy betartják-e az előírásokat, és jelenleg mindenütt ki van téve a kétnyelvű felirat.

Hogyan viszonyultak a Demokrata Liberális Párt vezetői a koalíciós tanácskozásokon a MOGYE ügyének rendezéséhez?

– A PDL politikusai azt szerették volna, ha ezt a kérdést az egyetem szintjén rendezik. Annak ellenére, hogy az ügy négy-öt hónapja húzódik, ők nem akarták elhinni, hogy a MOGYE szenátusa nem hajlandó betartani a törvényt. Voltak háttérbeszélgetések, az egyetem vezetői részéről ilyen-olyan ígérgetések, de ezekből nem lett semmi.

Tárgyaltak-e a magyar oktatókkal is arról, hogy meg tudják-e majd szerezni az akkreditációt a kormányhatározattal létrehozandó új karokon azokra a képzésekre, amelyek csak ideiglenes akkreditációt kapnak?

– Igen. Azt mondták, ezt meg tudják oldani.

Az RMDSZ korábban koalíciós szerződés aláírását szorgalmazta. Ennek csupán az egyik fontos pontja a MOGYE magyar tagozatának rendezése. Megszületik végül ez a szerződés?

– Először is leszögezném: a kéréseink közül sok mindent sikerült bevinni a kormányprogramba. Ilyen kérés volt a pénzügyi amnesztia az önkormányzati alkalmazottak részére, az erről szóló törvényt már benyújtottuk a parlamentbe, és a koalíciós partnerek is támogatják. Ilyen kérés volt a fizetésemelés, melyről szintén született már koalíciós szintén döntés. Szerepel a kormányprogramban a kisebbségi törvény elfogadása is, amit mi napirenden tartunk, bár látjuk, mi történik most a parlamentben. A koalíciós szerződés célja az, hogy konkrét határidőket szabjunk a kitűzött feladatok teljesítésére. Mi a szerződésről nem mondtunk le, de a MOGYE-ügy elhúzódása akadályozta, hogy előrelépjünk ezen a téren. Azt is nagy eredményünknek tartom egyébként, hogy a kormányprogramba nem került be egy sor olyan célkitűzés, amelynek az RMDSZ jelen pillanatban nem látja értelmét. Ilyen például az ország közigazgatási átszervezése, vagy egy új egészségügyi törvény azonnali, fejetlen megalkotása.

Említette, hogy a közalkalmazotti bérek emelésekről már elvi döntés született a koalícióban. Milyen mértékű béremelést tart elképzelhetőnek?

– Az lenne a korrekt, ha a közalkalmazottak visszakapnák a levágások előtti fizetésüket, ez legalább tíz százalékos béremelést jelent. Ám még meg kell majd néznünk az első három hónap gazdasági eredményeit.

Hogyan látja most az RMDSZ politikai alelnökeként és miniszterként a koalíció működését?

– Ez a koalíció működőképes! Minden héten tanácskozunk, és nem csak a nagy nyilvánosságot kapó ügyeket tárgyaljuk, hanem más, az ország számára fontos kérdések is napirenden vannak. A legfontosabb most az, hogy legyen stabilitás az országban, mert látjuk, hogy mi történik körülöttünk, Európában. Nincs szüksége most Romániának politikai válságra.

 

Cseke Péter Tamás, Új Magyar Szó

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.