Cseke Attila

Felemelni a várost

2012.06.05. | Nagyvárad , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Felemelni a várost

 Interjú Cseke Attilával, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltjével

– Miért döntött úgy, hogy elvállalja a jelöltséget?

– Mert úgy gondolom, hogy 2012-ben valós esély van arra Nagyváradon, hogy egy magyar polgármesterjelölt az RMDSZ színeiben nyerjen. Erre máshol is volt már példa, a legevidensebb Nagyszeben: ott jól látható, hogy amennyiben komoly programot képes felmutatni, ha az elvégzett tevékenysége eddig megfelelő volt a közösség számára, akár egy kisebbségi jelöltet is támogathatnak a többségi nemzet kisebb-nagyobb közösségei. Másfelől a közigazgatási pályafutásom nagy része a kihívásokról szólt. Több olyan mandátumom vagy tisztségem is volt, amelyre, azt hiszem, nem sokan vállalkoztak volna az adott időpontban. Én ezt mind kihívásnak tekintettem, mint ahogy annak tekintem a nagyváradi polgármesteri tisztséget és a hozzá kapcsolódó kampányt is.

– Hogyan próbálja kampányával megszólítani a Nagyváradon élő román többséget? Hiszen ahhoz, hogy nyerjen, az ő szavazatukra is szükség van.

– Azt gondolom, hogy az eredményekre kell támaszkodnunk. Egészségügyi miniszteri mandátumom alatt húsz hónapig húszmillió euró jött a váradi és Bihar megyei kórházak felújítására, fejlesztésére, felszerelésére. Az egészségügy pontosan az a szakterület, amelyben nincsen nemzetiséghez való tartozás, a betegnek nem lehet nemzetisége. A programunk pedig, amely az Egészséges Nagyváradért címet viseli, az egész várost szeretné újra felemelni, ugyanoda visszahelyezni, ahol nagyon sok évszázadon keresztül volt

– Felmérések mutatják, hogy magyar választók is átszavaznának a mostani román polgármesterre. Nekik mit üzen?

– Nem hiszem, hogy ennek az állításnak reális alapja van. Négy évvel ezelőtt a magyar közösség egy része a jelenlegi polgármesterre szavazott, de én azt hiszem, hogy az elmúlt négy év történései bennük is megrengették azt a hitet, hogy egy román nemzetiségű polgármester képes volna a magyar közösség ügyeit képviselni.

– Miben lenne más az ön polgármestersége, mint az elmúlt négy év vagy az azelőtti periódus?

– Teljesen más polgármesteri koncepcióm van, mint ami az elmúlt négy vagy huszonkét évben volt. A rendszerváltás óta az öszszes váradi polgármester adminisztrátor-szerepet töltött be – a napi ügyeket intézték jobban vagy rosszabbul. Ez ma már Nagyváradon nagyon kevés. Ide olyan polgármester kell, aki az adminisztrálás mellett jövőképpel, fejlesztési stratégiával áll elő. Az elmúlt tíz évben Nagyvárad hátramaradt olyan városokkal szemben, amelyek azelőtt mögötte voltak. Nagyvárad ma nagyon sok szakterületen jelen van, viszont nagyon kevés az a terület, ahol rendkívülit nyújt. Márpedig egy város felemelkedése abban áll, hogy kiválasztjuk a prioritásokat, és azokat a területeket különös figyelemmel követjük és fejlesztjük. Nagyszeben a kultúra révén emelkedett fel. Ezzel megdőlt minden olyan teória, hogy az olyan területek, mint a kultúra, a sport, a tanügy vagy az egészségügy nem fontosak a gazdasági fejlődésben. Én úgy gondolom, hogy pontosan ezek hozhatják magukkal a gazdasági fejlődést is.

Krónika, 2012-06-05, Nagy Orsolya

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.