Fő cél az elért eredmények megtartása

2012.12.20. | Hunyad , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Fő cél az elért eredmények megtartása

Egy hetes huzavona után hétfőn eldőlt, hogy az RMDSZ nem lesz tagja a következő kormánynak. Nem a Szövetségen múlott, hanem az USL-n, mely komoly belső feszültségek után döntött ez irányban. Mindezekről, illetve a jövendőkről Winkler Gyula EP-képviselővel, az RMDSZ szórványfrakció elnökével beszélgettünk.

– Hogy vetődött fel a kormányszerep lehetősége?

– Victor Ponta, a választáson győztes USL első embere, a legnagyobb párt elnöke ajánlotta fel a kormányzási együttműködést rögtön az urnazárás után, amikor még nem voltak hivatalos eredmények, csak exit-poll-ok. Végül az USL-n belül más érdekcsoportok kerekedtek fölül.

– A PSD hajlott az együttműködésre, a PNL pedig ellenezte, holott korábban az RMDSZ viszonya utóbbival volt jobb.

– A dolog nagyon egyszerű, be kellene jegyezni az „Antena 3 pártot”. Ez bizonyult döntő tényezőnek az USL-n belül, tulajdonosának magyarellenessége 10 éve közismert. Ha az RMDSZ kormánytag lett volna, lényegesen csökkent volna Voiculescu antennáinak zsarolási potenciálja, diplomatikusan fogalmazva érdekérvényesítő potenciálja.

– Szabtak-e valamilyen feltételeket, követelményeket a koalíciós együttműködéshez?

– Nem vettem részt a tárgyalásokon, de tudom, hogy az alkotmány első cikkelyének, a nemzetállam fogalmának megtartását követelték, ami az RMDSZ számára elfogadhatatlan. Nem akarunk minden áron kormányozni, ragaszkodunk elveinkhez. A kormányzás eszköz, nem cél.

– Annyi év hatalmi politizálás után az RMDSZ ellenzékbe szorult, noha most is nagyon készült a kormányzásra.

– A kormányszerep mindenekelőtt a szórvány számára fontos, ott, ahol helyi vagy megyei szinten a magyarság túl gyenge érdekei érvényesítéséhez. Ezért döntöttünk a szombati SZKT-n a kormányzásban való részvétel mellett. Nem jött össze, az RMDSZ konstruktív ellenzék lesz, ez benne van a jellemünkben. Kormányon is mindig bebizonyítottuk, hogy betartjuk szavunkat, ellenzékből pedig mindenekelőtt a már elért eredmények megtartásáért tűzzük zászlónkra. Sajnos, e téren visszafejlődés is előfordulhat, 22 év fejlődés után az utóbbi 7 hónapban a kisebbségi jogok elleni támadások is voltak. A MOGYE, a Mikó-ügy, vagy Markó Attila esete azt bizonyítják, hogy sajnos, a már elért eredményeket is megkérdőjelezik, megtartásukért is meg kell küzdeni.

– Kivitelezhető-e ez, amikor az USL alkotmányozási többséggel rendelkezik a fölöttébb torz választási törvény nyomán, és az ellenzéknek jóformán a dísz szerepe jut?

– A parlament 117 fővel való megnövekedésével Románia röhej tárgyává vált Európában. Az Európai Parlamentben külföldi kollégáim nem értik, hogy fordulhatott elő ilyesmi, hogy űzhetett Románia ismét gúnyt saját magából. 2008-ban, a jelenlegi törvény elfogadásánál az RMDSZ volt az egyetlen, amely ellene foglalt állást, s azóta is javasoltuk módosítását, de senki sem hallgatott ránk. Most, persze, mindenki felháborítónak tartja. A magyar ügyek képviseletét illetően ellenzékből is parlamenti eszközökkel politizálunk, tárgyalásos megoldásokat keresünk.

– Tekintettel az utóbbi fél év fejleményeire, a román nacionalizmus szítására, vagy a demokrácia és jogállamiság megkérdőjelezésére, illetve a jelenlegi politikai erőviszonyokra, gondolja, hogy elegendők a parlamenti eszközök, s nem kell társadalmi megmozdulásokhoz folyamodni a magyar jogok és érdekek megvédéséhez?

– Az előzmények valóban aggasztóak, mégis reménykedő vagyok, hogy parlamenti eszközökkel meg lehet oldani a problémákat.

– Sok sikert kívánva, köszönöm a beszélgetést.

– Én is köszönöm.

Nyugati Jelen, 2012-12-19, Chirmiciu András

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.