Ilyés Gyula

Folytatná az elkezdett munkát

2012.06.01. | Önkormányzati választások , Szatmár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Folytatná az elkezdett munkát

Beszélgetés Ilyés Gyulával, az RMDSZ szatmárnémeti polgármesterjelöltjével

– Miért döntött úgy, hogy ismét megméretkezik a szatmárnémeti polgármesteri tisztségért?

– Azért, mert fontosnak tartom, hogy az előző években az RMDSZ által elért eredményeket és pozíciókat megtartsuk a városban és megyében egyaránt. Azokra az ellenfelekre, akik nyerhetnének, nem szeretném rábízni a vezetést. Erkölcsi kötelességemnek tartottam az indulást. Sokat vitatkoztunk a párton belül, hogy ki legyen a jelölt, a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy én vagyok a legesélyesebb, ezért esett rám a választás.

– Az elmúlt négy évnek, melyek azok a megvalósításai, amelyekre büszke?

– Az önkormányzati munka elsősorban nem a nagy megvalósításokról szól. A közszolgáltatások terén jól állunk, a szatmáriak életminősége országos viszonylatban jónak mondható, és ez fontos. Amikor pár évvel ezelőtt fellendült a gazdaság, jöttek a külföldi beruházók, dinamikus fejlődésnek indult a város. A 2008-ban kezdődött krízis után is fenn tudtuk tartani az önkormányzatot, sőt, fejlesztésekre is jutott, például útjavításokra is futotta a városkasszából, annak ellenére, hogy kevesebb pénzből kellett gazdálkodnunk, mint korábban. Jó eredmény szerintem, hogy meg tudtuk tartani a kedvező befektetői környezetet, így most ismét érkeznek a beruházok. Jelenleg 7 ipari csarnok épül Szatmárnémetiben a beruházók közül 5 német cég. A napokban írtunk alá továbbá egy 22 millió eurós, városfejlesztési célú tervcsomag finanszírozásáról szóló uniós szerződést, melyből komoly megvalósításokra futja majd.

– Mivel elégedetlen?

– Sok mindennel nem vagyok megelégedve. Például jogi problémák miatt, illetve azért, mert a városi strandot koncesszióba vevő céget is sújtotta a gazdasági válság nem sikerült a mai napig újra megnyitni.

– Milyen célokat tűzött ki a következő 4 évre?

– Az említett 22 millió eurós tervcsomagban foglaltakat szeretnénk megfelelőképpen gyakorlatba ültetni, ami nagy munka, viszont érdemes sok energiát fordítani rá, hiszen számos fontos fejlesztés lenne megoldható ennek révén. Meg akarom továbbá őrizni a befektetőbarát gazdasági környezetet, hogy még több beruházót tudjunk fogadni a megyeszékhelyen. Ki kívánom alakítani az infrastruktúrát azokon a városrészeken, ahol hiányosságok vannak, minden utcát aszfaltozni és a vízvezeték-, illetve a kanálishálózatot mindenütt kiépíteni. Fel kellene lendíteni ezen kívül a turizmust, főleg a gyógyturizmust, ugyanis idén két fürdő is megnyílik a városban. Ehhez ki kell dolgoznunk és népszerűsítenünk kell egy saját brandet.

– Milyen választási eredményekre számít? Korábban nem volt magyar ellenjelölt.

– Nem a magyar jelölttel lesznek szerintem problémáim, mivel úgy vélem, hogy a szavazatok egy százalékát sem szerzi meg, hanem az Szociálliberális Unió (USL) indulójával kell versenyeznem. A közvélemény-kutatások szerint 4-5 százaléknyi vele szemben az előnyöm, ami nem egy kényelmes helyzet, így muszáj lesz mozgósítanunk minden RMDSZ-szavazót, és meg kell győznünk a felelősen gondolkodó román embereket is. Négy évvel ezelőtt is Dorel Coica volt az ellenfelem a második fordulóban, akkor 4-5 százaléknyi előnyre sikerült szert tennem, így tudtam végül nyerni. Úgy vélem egyébként, hogy nagyon rosszul esne a magyar közösségnek, ha a Zazula Bélára, az MPP-s polgármester-jelöltre leadott, számításaim szerint néhány száz szavazat miatt nem választanának engem újra. Remélem, nem alakul ki ilyen helyzet.

 Krónika, 2012-06-01, Babos Krisztina

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.