Kelemen Hunor

„Döntésünk egybeesett a budapesti sugallattal”

2012.02.20. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


„Döntésünk egybeesett a budapesti sugallattal”

Fotó: Bone Ewald, www.kronika.ro

Emil Boc lemondása után a magyar kormány konzultált az RMDSZ-szel, és a szövetségnek a kormányon maradásról hozott döntése egybeesett a magyarországi sugallattal – árulta el a Krónikának adott interjúban Kelemen Hunor, aki szerint az RMDSZ-t nem érte meglepetésszerűen a kormányfő távozása. A szövetsége elnöke közölte, az alakulat parlamenti frakcióiban, vezető fórumain kemény vita folyt a kormányzati részvételről, és csak a demokrata-liberálisok és az államfő ellenkezése miatt álltak el az előre hozott választások szorgalmazásától.


– Emil Boc két héttel ezelőtti lemondása óta kiderült, a kormányfő távozása már jóval korábban eldőlt. Az RMDSZ szerint mi szükség volt erre a lépésre, egyáltalán a szövetség tudott-e az előkészületekről?

– Tudtunk róla. Emil Boc engem idejében tájékoztatott arról, hogy alaposan végiggondolta, és két változatot fontolgat: nagyon radikális kormányátalakítás, illetve az ő lemondása. Megpróbáltam erről lebeszélni, de megértettem az érveit. Nincs ebben most már semmi titok, de amíg ő nem tárta a nyilvánosság elé, magam sem beszéltem erről. A legfontosabb érve az volt, hogy három év miniszterelnökség, nagyon nehéz intézkedések meghozatala után új kezdetet akar teremteni pártjában, hogy valamelyest visszaszerezze az alakulat népszerűségét. Azt tapasztalta, három év nehéz kormányzás után miniszterelnökként bármit mond, bármit tesz, minden oldalról támadások érik, és nem tudott kitörni ebből a helyzetből. Ma is azt mondom, hogy nem volt rossz kormányfő, emiatt megpróbáltam meggyőzni, ne mondjon le, de megértettem az érveit. Közöltem vele: döntését tiszteletben tartjuk, sőt ha úgy alakul, a koalíciót is tovább tudjuk vinni, de lesznek feltételeink. Tehát nem ért bennünket mindez meglepetésszerűen. Boc korrekt partnerként viselkedett velünk, és a nagyon fontos, mindannyiunkat érintő elképzelésekről korábban is idejében tájékoztatott.

– Az RMDSZ kezdetben az előre hozott választások kiírását támogatta. Mitől változott meg az álláspontja?

– Nemcsak Boc lemondásakor, hanem már az alkotmánybíróságnak a választások