Epureanu János

Közbiztonságot és munkahelyeket teremteni Alsórákoson

2012.05.03. | Brassó , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Három kérdés EPUREANU JÁNOS polgármester-jelölthöz Fiatal polgármesterjelöltje van Alsórákoson az RMDSZ-nek Epureanu János vállalkozó személyében, aki a munkahelyteremtést és a közbiztonság megerősítését tekinti a község fejlődése legfontosabb feltételének.  

Hogyan lett egy történész végzettségű fiatalból vállalkozó Alsórákoson?

Úgy, hogy lépésenkét a lehetőségekhez igazítottam azt a döntésemet, hogy szülőfalumban akarok élni – ez lehetne a rövid válasz erre a szakmai pályámon bekövetkezett váltásra. Az Alsórákoson végzett elemi- és a kőhalmi középiskolás éveim után, 2002-ben lediplomáztam Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetem történelem karán és úgy határoztam, hogy otthon, Alsórákoson akarok letelepedni. Egyértelmű volt számomra, hogy a történész szakmában nem fogok tudni elhelyezkedni, hiszen igazából nem volt lehetőség erre. Ezért is irányult érdeklődésem a magánszféra felé. A vállalkozói tapasztalatszerzést a kézdivásárhelyi Rompil autókereskedéssel foglalkozó cég eladási igazgatójaként kezdtem, ezt követően az állami szektorban helyezkedtem el, a megyei utak ügyével foglalkoztam a Megyei Tanács keretében. Saját vállalkozásomat, erdőkitermeléssel foglalkozó cégemet 2008-ban hoztam létre, jelenleg 30 alsórákosi alkalmazottnak biztosítva munkát és megélhetést egy olyan községben, ahol magas a munkanélküliség aránya.
 

Mikor kerültél közelebb a politikához?

Már az egyetemi éveim alatt, 1998-ban beiratkoztam az alsórákosi RMDSZ-szervezetbe, önkormányzati választásokon hat évvel később, 2004-ben méretkeztem meg először helyi önkormányzati tanácsosjelöltként, négy évvel később pedig független jelelöltként indultam a polgármesteri tisztségért. Ez a pillanat olyan szempontból is jelentős volt számomra, hogy megtapasztalhattam: a politika helyi szinten is csapatmunkát jelent, a jelölt mellett pedig – ahhoz, hogy sikeres legyen – ott kell állnia egy olyan erős politikai szervezetnek, mint amilyen az RMDSZ. Ezt tapasztaltam meg 2008 év őszén is, a parlamenti választásokon, amelyeken a Szövetség színeiben Kőhalom-vidék parlamenti képviselőjelöltjeként indultam és örömömre szolgált, hogy egy olyan csapatnak lehettem tagja, amely Brassó megyéből magyar képviselőt küldött a Parlamentbe. Ugyancsak 2008-tól az RMDSZ alsórákosi szervezetének alelnöke vagyok és ebben a minőségemben igyekeztem támogatni minden olyan helyi törekvést, amely a község sorsát pozitív irányba befolyásolhatja.
 

Polgármesterjelöltként melyek a terveid, amelyeket gyakorlatba ültetnél Alsórákoson?

Két nagyon fontos dologra továbbra is oda kell figyelnie annak, aki a község ügyeit ettől az évtől irányítani fogja. Az egyik a munkanélküliség kérdése, a másik pedig a közbiztonság megerősítése. Egyik sem olyan probléma, amelyet máról holnapra meg lehet oldani, ezért komoly terv kell ahhoz, hogy e két kérdést megfelelőképpen kezelni lehessen. A munkahelyteremtést, - pontosabban: a munkanélküliség csökkentését – csupán tőkeerős befektetők vonzásával tudom elképzelni Alsórákoson, és ennek a célnak a megvalósítására az évek során gyűjtött kapcsolati tőkémet is fel szeretném használni, ugyanakkor a tervem gyakorlatba ültetésében vállalkozói tapasztalatomat is erénynek tartom.

Alsórákos közbiztonságának megerősítése továbbra is olyan elsőrendű ügy, amely a következő években nem kerülhet ki a figyelem központjából. És nemcsak jelentős anyagi ráfordítást igényel, hanem egy olyan pontos elképzelést is, amely az embereket helyezi a középpontba: az alsórákosi magyarság nyugalmát és a roma közösséggel való békés együttélést, amelyet szerintem csak folyamatos párbeszéddel és kapcsolattartással lehet elérni.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.