Kelemen Hunor

„Közösségi érdek a munka folytatása!” – interjú Kelemen Hunorral, az RMDSZ szövetségi elnökével

2016.05.28. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A háromszéki közösségi vezetők szerint a turisták is szeretik Székelyföldet, de akinek otthona, annak dolgoznia is kell érte. Ebben a munkában pedig a céltudatosság a legfontosabb, hiszen a székelység sorsának alakítását csak székely emberekre lehet bízni. Székelyföld fejlesztése kapcsán Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt kérdeztük arról, hogyan látja a háromszéki megvalósításokat, mit gondol az RMDSZ önkormányzati jelöltcsapatáról.

Néhány éve Háromszék még a rossz útjairól volt híres, mára ez teljesen megváltozott. Legnagyobb városának, Sepsiszentgyörgynek nemcsak az infrastruktúrája újult meg, hanem saját védjegye is van: a kultúra. Mi a helyes irány a következő évekre?
Nyolc éve két olyan közösségi vezető kezdte el az önkormányzati munkát, akik azóta is példái annak, hogy Székelyföldön a gyakori országos ellenszélben is lehet eredményesen dolgozni. Tamás Sándor és Antal Árpád igencsak magasra helyezték a mércét. Kovászna megye egyre korszerűbb infrastruktúrája mellett hadd említsek egy egyszerű és sokatmondó tényt: 2008-tól 2015-ig a megye 15 helyet javított az országos foglalkoztatási rangsorban. A megyetanácselnök és Sepsiszentgyörgy polgármestere nem az üres ígérgetések embere. Konkrét terveik vannak arra vonatkozóan, miként lehet a fejlődést fenntartani, aminek csupán egyik eszköze a befejezés előtt álló ipari park. Ez azoknak épül, akiknek igen nagy szerepük van Székelyföld fellendítésében: a székelyföldi vállalkozóknak. Tamás Sándor és Antal Árpád egy pillanatig sem téveszti szem elől a tényt, hogy olyan közösségért dolgozik, amelynek életé­ben 1000 éve minden fontos dolog Székelyföldön történt. Így elsőszámú kötelességet ró rájuk az, hogy szülőföldje továbbra is otthona legyen a székelységnek.

Háromszék településein tapasztalt polgármestereket és első alkalommal induló, elszánt fiatalokat is találni a jelöltek között. Mennyire elégedett a jelöltfelhozatallal?
A választási siker egyik titka, hogy Háromszék összes településén a helyi igények szerint állítottak jelölteket. Vannak köztük újabb mandátumért induló, eddig is kiváló munkát végző településvezetők, és örömmel látom, hogy rátermett fiatalok is vállalták, hogy megmérkőzzenek a polgármesterségért. Az előbbiek közé tartozik Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Lázár-Kiss Barna, Barót polgármestere: az elmúlt négy évben mindketten egy fejlődő város alapjait fektették le, a következő időszakban pedig ezt az építkezést folytatnák, hiszen az irány jónak, megfelelőnek mutatkozik. Új polgármesterjelöltje van Kovászna városnak: Gyerő József olyan fiatalember, akinek pontos elképzelése van arról, miként lehetne továbbfejleszteni a gyógyturizmust a városban úgy, hogy a helyi gazdaság is lendületet kapjon ezáltal. 

Kovászna és Hargita megye tanácsának intézményi együttműködése egyre szorosabbá vált az évek során. Mit jelent ez a kapcsolat Székelyföldnek?
Ez az együttműködés a folyamatos fejlődés kulcsa Székelyföldön. Nemcsak a fejlesztések összehangolását vagy a székely termékek értékesítését teszi könnyebbé, hanem hozzájárul ahhoz, hogy a köztudatban is Székelyfölddé forrjon össze a két megye. Bízom abban, hogy – négy év kimaradás után – Maros megyével is újra lehet majd fonni a kapcsolati szálakat. 


Forrás: www.hirmondo.ro

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.