Cseke Attila

MOST VAGY SOHA? - Cseke Attila: lehet magyar polgármestere Nagyváradnak

2012.04.03. | Nagyvárad , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


MOST VAGY SOHA? - Cseke Attila: lehet magyar polgármestere Nagyváradnak

Az RMDSZ polgármesterjelöltje kihívásnak tartja a júniusi megmérettetést és úgy gondolja, olyan városvezetőre van szükség, aki tudatosítja az emberekben, hogy milyen különleges városban élnek.

A Bihar megyei RMDSZ szombati küldöttgyűlésén a szervezet megnevezte jelöltjét Nagyvárad polgármesteri tisztségére. A szövetség döntése értelmében Cseke Attila szenátor, volt egészségügyi miniszter indul a bihari megyeszékhely polgármesteri székéért, akit a választási kampányról, motivációiról és az esélyekről kérdeztünk.

Miért döntött úgy, hogy hazajön Bukarestből és indul Nagyvárad polgármesteri székéért?

Ha az ember végigtekint a közéleti pályámon, akkor azt látja, hogy a kihívások engem mindig megtaláltak. Persze, én is szeretem a kihívásokat. Az eddigi tisztségeim – kormányfőtitkárság, államtitkárság, a szenátori funkció, és az egészségügyi miniszterség, ami végképp egy óriási kihívást jelentett – nem olyan tisztségek, amelyek a közéletben a könnyűek közé tartoznának. Ilyen szempontból, azt hiszem, nem meglepetés, hogy elvállaltam a jelöltséget. Az önkormányzati munka teljesen más típusú, mint az eddigi tevékenységem, viszont ezen a téren is van tapasztalatom, hiszen Nagyváradon önkormányzati képviselő voltam.

A választási kampány során milyen hangsúlyt fektet az EMNP-vel és az MPP-vel való együttműködésre?

Valós esély mutatkozik arra, hogy hosszú idő után ismét magyar polgármestere legyen Nagyváradnak. Mi azt várjuk, hogy ezt a jelölést más magyar politikai szervezetek is támogassák. A sajtóból értesültem én is, hogy az EMNP saját jelöltet kíván állítani. Ahhoz, hogy újra magyar vezetése legyen a városnak, ezt a lépést nem nem tartom szerencsésnek, nem biztos, hogy a legjobb megoldás.

Mi lesz választási kampányának fő üzenete?

Nagyvárad hangulatában, etnikai sokszínűségében, történelmében egyedi hangulatú város, és egy olyan városvezetőre van szükség, aki tudatosítja az emberekben, hogy milyen városban élünk. A rendszerváltás után nem tudok olyan polgármesterről, aki megpróbálta volna tudatosítani az emberekben azt, hogy legyünk büszkék arra, hogy egy majd ezeréves városban élünk.

Történelminek is nevezhető esély van, hogy magyar polgármester legyen, és ezt nem kellene kihagyni. Nem azért, mert én vagyok a jelölt, hanem mert egy olyan helyzet alakulhat ki, amikor igazi alternatíváját tudjuk nyújtani a jelenlegi városvezetésnek. Nem volt egy reális párbeszéd a várossal és a lakosokkal, voltak projektek, nagyon sokban az RMDSZ kormányzati szinten sokat segített a városnak, de elég sok olyan ügy volt, amikor az önkormányzat csak akkor kezdte meg a párbeszédet a lakosokkal, amikor a döntést már meghozták. Ez nem illik Nagyvárad szellemiségéhez, nem illik a lakossági felfogáshoz.

Mivel szólítja meg a román szavazókat?

Ha visszagondolunk Nagyvárad elmúlt 22 évére, ugyan voltak konfliktusok román-magyar kérdésben is, de nem annyira evidensek, mint sajnos más erdélyi nagyvárosokban. Úgy gondolom, hogy a román közösség egy részével meg tudjuk értetni, hogy amikor az RMDSZ segített, és elég sokat segített a városon és Bihar megyén, akkor mindenkin segítettünk, nemcsak kimondottan a magyarokon. Persze a magyar közösség igényeit hangsúlyosan figyelembe vettük. Elég, ha például az egészségügyre gondolunk, egy kórházfelújításnál nem lehet azt mondani, hogy csak a magyaroknak újítottuk fel. A románok, a magyarok, mindenki hozzájárult ahhoz, hogy ez a város folyamatosan fejlődni tudjon.

Kit tart legnagyobb ellenfelének?

Ilie Bolojan, a jelenlegi polgármester a főesélyes, a nagyváradiaknak pedig arról kell dönteniük, hogy akarják-e az RMDSZ által felkínált alternatívát, egy olyan emberarcú önkormányzati stílust, amely az elmúlt négy évben nem volt jellemző.

 

Megjelent: Transindex, 2012. április 3.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.