Bokor Tibor

„négy év múlva nem fogunk az ígéreteink miatt szégyenkezni!”

2012.04.23. | Önkormányzati választások , Kézdivásárhely
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


„négy év múlva nem fogunk az ígéreteink miatt szégyenkezni!”

fotó: Bakk-Dávid Timea

Az RMDSZ kézdivásárhelyi polgármesterjelöltje szerint az utóbbi négy évben botrány botrányt ér a településen, eljött az ideje a szisztematikus városfejlesztésnek.

A közvéleménykutatások szerint ön a legesélyesebb polgármesterjelölt. Mit gondol, mi állhat e nagy népszerűség mögött?

Én a nagypolitikába csak 2008-ban kerültem be. 1986-tól tanárként, 2000-től iskolaigazgatóként dolgozom a városban. Nagyon sokan ismernek, tudják, hogy amit elvállaltam, azt tisztességesen megoldottam. Tudják, hogy nem szoktam mellébeszélni, hanem pontosan elmondom, hogy mit lehet, mit nem, és ha lehet, hogyan lehet.

Azt hiszem, hogy ezt az emberek értékelték és értékelik. Én őszinte embernek tartom magam, és emiatt gondolom, hogy a népszerűségem annak ellenére sem csökken, hogy negyedik éve szenátorként dolgozom, és egyre kevesebbet vagyok a diákok, a szülők között.


Miért vállalta el a polgármester-jelöltséget?

Sokat gondolkodtam, mielőtt igent mondtam erre a feladatra. Az, ami az elmúlt négy évben történt, meggyőzött arról, hogy a városvezetés stílusán változtatni kell. Változtatni kell mindenen, ami itt az elmúlt ciklus alatt történt, hiszen Kézdivásárhely véleményem szerint Székelyföld gyöngyszeme, az egyik legszebb városa. Az utóbbi időszakban mégsem erről voltunk híresek, hanem botrány botrányt ér, és teljesen visszafejlődött a város, járhatatlanok az utak.

Azonkívül, hogy csomagokat osztunk és bulizunk, itt nem történt semmi. Eljött az ideje, hogy a dolgokat rendbe tegyük, fejlesszük a várost, nem pedig sikkasztani. Ne a saját meggazdagodásunkat vegyük alapul, hanem az emberek érdekeit tartsuk szem előtt.

Őszintén elmondom, most kezdtem megtanulni, hogy mi is a szenátorság, mit jelent szenátornak lenni. Egy olyan forró pillanatban kerültem oda, hogy éppen a tanügyi törvény kapcsán kellett vitázni a román kollégákkal, és ez az én feladatom volt. Ettől csak erősödtem, bár lehet, hogy az idegeimet megviselte. Az is igaz, hogy én nem a fizetésért, nem pénzért, nem pozícióért pályáztam meg meg ezt a tisztséget, hiszen ha így lenne, akkor maradtam volna szenátornak.

    

Mit tartalmaz a kampányprogramja, melyek a fő elemek?

Egy hónappal ezelőtt egy városi konzultációval kezdtem az egész folyamatot. Fel akartam mérni, hogy a város, és a városhoz tartozó települések lakói mit várnak el a vezetéstől, és milyen problémákkal küszködnek. A múlt héten fejeztük be a konzultációt, a stábom mostanra ígérte az adatok feldolgozását. Majd egyeztetek a tanácsosjelöltekkel, hogy elmondjam, mi az, amit elvárnak tőlünk az emberek.

Tudom, milyen feladatokkal kell szembenézzünk, azt is tudom, hogy nem egyszerűek a feladatok. A tegnapelőtt (az interjú pénteken készült - szerk. megj) hagytuk jóvá a választmányi ülésen az új tanácsosi listát. Teljesen megújult csapattal fogunk dolgozni. Sikeres vállalkozókat, egészségügyben, tanügyben dolgozókat, nyugdíjasokat, fiatalokat próbáltam összegyűjteni, hiszen meggyőződésem, hogy egy személy nem érthet mindenhez. És iskolaigazgatóként is pont így dolgoztam, nekem egy csapatra van szükségem, hogy a felmerülő ügyekben, szakterületenként tudjam a véleményüket kikérni. Azt hiszem, csak így lehet eredményeket elérni.


Melyik a három legégetőbb probléma Kézdivásárhelyen?

A felmérések alapján a munkanélküliség van az első helyen. Annak is tudatában vagyok, hogy nem az önkormányzat fogja megoldani a munkanélküliséget, és ezt őszintén el kell mondani az embereknek. Nem úgy, ahogy az elődöm tette, amikor 800 új munkahelyet ígért, és azóta leépítettek a városban több száz dolgozót.

Nyilvánvaló, hogy vannak a csapatban nagyon sikeres vállalkozók, és ezeknek a tapasztalatára szükségünk van, hogy megnézzük, ezek a vállalkozások hogyan tudtak fejlődni a városban, melyek a lehetőségek, hogy tovább fejlesszük, és mit tehet az önkormányzat annak érdekében, hogy vállalkozókat vonzzon ide, mert nem az önkormányzat fogja a munkahelyeket teremteni. Minden tanácsosjelölthöz az volt a kérésem, hogy csak olyan ígéreteket fogalmazzunk meg, amelyek miatt négy év múlva nem fogunk szégyenkezni. Inkább kevés legyen az ígéret, de az legyen valós és megvalósítható.

A második probléma az utak állapota. Nem fordítottak pénzt beruházásokra, ezt a folyamatot kellene visszafordítani. Nem tudom, hogy mennyi pénz marad majd a városkasszában... A harmadik az infrastruktúra, ami az ivóvíz- és csatornahálózat modernizálását jelenti. Itt Kézdivásárhelyen van pénz, még kormánypénz is, amit nem költött el az önkormányzat ennek a fejlesztésére. És ehhez kapcsolódóan komoly probléma a városhoz tartozó falvak infrastruktúrája, mert teljesen hiányos. Nyilvánvaló, hogy az emberek, akik ott élnek – Sárfalva, Nyújtód, Oroszfalu –, látják, hogy Felső-Háromszéken ezek a kérdések vagy meg vannak oldva, vagy folyamatban van a kivitelezés, míg Kézdivásárhelyen nem történik semmi.


Kit tart a legfőbb vetélytársának?

Nyilvánvaló, hogy az új választási törvény értelmében mindenhol a legesélyesebb az aktuális polgármester. Egyrészt azért, mert ismerik, másrészt minden eszköze megvan - anyagi, logisztikai – ahhoz, hogy ismertetni tudja elképzeléseit. Ennek értelmében Rácz Károly az esélyes, bár a városban sokan mondják, hogy a német jelölt is meglepetést okozhat. Én bízom abban, hogy az emberek el tudják dönteni, ki az aki tett a városért, mit tett, ott ahol dolgozott.


Nem fog hiányozni önnek a bukaresti parlament, a szenátori munka?

Humorosan fogalmazva, tény, hogy kisebb lesz a fizetésem, fele annyi sem, mint most. Ha valaki ragaszkodik a titulushoz, akkor idézőjelben veszítek, de én sosem ragaszkodtam és ezután sem fogok a megnevezésekhez. Inkább az előnyökről beszélnék, hiszen az elmúlt években nagyon kevés időt tudtam a családommal tölteni. Az időm java részét Bukarestben töltöttem, és ragaszkodom ahhoz, hogy amíg lehet, addig a feleségem és a gyerekeim körül legyek.

Hiányozni fognak a kemény viták a román kollégákkal, mert, gondolom, itthon a magyarokkal fogok vitatkozni. Nagyon sokat fejlesztettem a román nyelvtudásomat, főleg ami a vitákat illeti. Nyilvánvaló, hogy sok előnnyel járt, hogy három és fél évig Bukarestben voltam, hiszen kapcsolatokat alakítottam ki, és ezeket a következő periódusban ki fogom tudni használni. Gondolom és remélem, hogy a város érdekében.


Önnek nagyon kellemes a hangfekvése. Nem fontolgatta, hogy szinkronszínészi pályára lép?

Ilyesmin nem gondolkodtam, meglep az ajánlata, de ha netán munka nélkül maradok, felhívom, hátha tud valamit ajánlani. (nevetve) 

 

www.transindex.ro

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.