Antal Árpád

NEM LAZÍT - Antal Árpád: első sorban az emberekbe kell beruházni

2012.04.28. | Sepsiszentgyörgy , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


NEM LAZÍT - Antal Árpád: első sorban az emberekbe kell beruházni

Ma a sepsiszentgyörgyiek azért járnak Brassóba, mert az ottani nagy áruházakban költik el a pénzüket. Ezt úgy szeretném megfordítani, hogy a brassóiak Szentgyörgyre járjanak kultúrát fogyasztani - mondta el az RMDSZ polgármesterjelöltje.

Nemrég Nemes Előd, az EMNP háromszéki szervezetének vezetője bejelentette, hogy pártja nem támogatja az MPP RMDSZ-ellenes együttműködésre vonatkozó ajánlatát, de jelöltet sem indít Sepsiszentgyörgyön, hanem önt fogja támogatni. Hogyan fogadta a Néppárt közeledését?


Antal Árpád: Nyilvánosan is megköszöntem a Néppárt vezetőinek döntésüket. Úgy vélem, mindenki tudja rólam, hogy az együttműködés híve vagyok. Az a véleményem, hogy az érdekérvényesítés érdekében a munkamegosztásban és az erőforrások összehangolásában kell gondolkodunk, nem pedig az egymás ellen való irányításában. Úgy érzem, hogy az elmúlt négy évben kifejtett munkám és az elmúlt nyolc évi politikai tevékenységem értékelése volt az EMNP döntése.


Mit gondol arról a feltevésről, hogy a néppártiaknak Sepsiszentgyörgyön nincs kit jelölniük a polgármesteri tisztségre, illetve a közvélemény-kutatások eredményeit látva, nem akartak a széllel szembe pisilni?

– Lehet, hogy ez is benne van a pakliban. Ha úgy érezték volna, hogy van egy esélyes jelöltjük, akkor felsorakoztak volna mögé.


Abból kiindulva, hogy a Néppárt önt támogatja, számít arra, hogy a majdani tanácsba esetleg bejutó néppárti politikusok támogatják majd az ön és az RMDSZ munkáját?

– Nagyon nehéz négy év áll mögöttem. Azt hiszem, hogy a szentgyörgyi emberek, a közvélemény nem tudja azt, hogy milyen nehéz volt úgy vezetni ezt a várost, hogy a 21 tanácsosból csak nyolc volt RMDSZ-es, és tulajdonképpen a legnagyobb frakciója az MPP-nek volt. Nyilván, azt szeretném, hogy a következő testületben az RMDSZ-nek legyen többsége. Azon túlmenően pedig azt szeretném, ha olyan emberek kerülnének be a tanácsba, akik segítik a munkánkat, nem pedig olyanok, akik megpróbálnak keresztbe tenni.


Amennyiben ön új mandátumot nyer, ami nagyon valószínű, hogyan látja, a másik két párt közül kire számíthat tulajdonképpen?

– Nem szeretnék demagóg lenni, de ha egy picit az lehetek, akkor azt mondanám, hogy elsősorban a szentgyörgyiekre számítok. De nyilván mindenkire számítok. Számítok az ENMP-re, az MPP-re és a román tanácsosokra is.

Az igazság az, hogy például nemzetpolitikai kérdésekben nem volt vita a frakciók között, az RMDSZ és az MPP mindig megszavazta a nemzetpolitikai szempontból fontos tervezeteket. Volt olyan, hogy a város fejlesztése szempontjából fontos tervezeteket a román tanácsosokkal sikerült átvinni, mert az MPP-sek éppen úgy döntöttek, hogy keresztbe kellene tenni a polgármesternek. Négy év után azt tudom mondani, hogy egyetlen fontos tervezet sem bukott el, noha volt olyan, hogy három tanácsülést kellett összehívni, hogy egy tervezetet elfogadjunk.


Az Ifjúsági Főváros nem jött most össze. A továbbiakban próbálkoznak?

– Mi az elmúlt négy évben is megpróbáltuk megtalálni az arany középutat, az egyensúlyt az infrastrukturális projektek és a közösségépítés között. Meggyőződésem, hogy nem elég a pénzt vasba, betonba fektetni, hanem első sorban az emberekbe kell beruházni. Nagyon sok pályázatot adtunk le és nyertünk meg az elmúlt négy évben. Infrastrukturális kérdésekben sínen van a város, hiszen sok tízmillió eurós nyertes pályázatunk van, ezek a következő években fognak beérni.

Kihangsúlyoznám az ipari park építését, hiszen Háromszéken is szükség van stabil, jól fizetett munkahelyekre. Úgy érzem, hogy ilyen szempontból az élen járunk Székelyföldön: van egy nyertes pályázatunk, a következő években pedig sikerül majd megvalósítani a projektet. Nagy hangsúlyt fektetünk az intézményépítésre is, nagyon sok fontos intézményünk van, ezeket meg szeretnénk erősíteni és újakat szeretnénk létrehozni. Azt mondtuk, hogy egész Erdélyt kiszolgáló intézményeket szeretnénk létrehozni. Nyilván nem egyedül, hanem a megyei önkormányzattal közösen. Gondolok itt az erdélyi képzőművészeti múzeumra vagy az erdélyi gyűjtő könyvtárra, amit itt, Sepsiszentgyörgyön szeretnénk létrehozni.

    
A tavaly készült egy felmérés, amely azt vizsgálta, hogy melyik város önkormányzata áldoz a legtöbb pénzt kultúrára, művészetre. Bukarestet nem vették bele a felmérésbe, így az derült ki, hogy ebből a szempontból Sepsiszentgyörgy az országelső. Megtartja ezt a pozícióját a város a következő városvezetés során?

– Ha Bukarestet bevették volna a felmérésbe, akkor is Sepsiszentgyörgy lett volna az országelső, mert Bukarest az önkormányzati költségvetésből nem áldoz túl sokat a kultúrára, hanem többnyire minisztériumok által finanszírozott művelődési intézményeik vannak. Úgy gondolom, hogy városunknak valóban erőssége a kultúra, a kulturális intézmények és tevékenységek, ezeket továbbra is erősíteni szeretnénk, hiszen Sepsiszentgyörgy nagyon közel van Brassóhoz.

A két város kapcsolatában is egy paradigmaváltásra van szükség: nem a félelem kell vezérelje ezt a viszonyt, hanem a partnerség. Mi Brassó valódi partnerei kívánunk lenni, arra a szintre szeretnénk feljutni, hogy akár gazdasági értelemben is felvegyük a versenyt. Nyilván, a kultúra és a kultúra támogatása jelenti azt eszközt, amely az etnikai viszonyok megváltoztatására vonatkozó félelmet el tudja riasztani.

Brassóban és környékén szinte annyi magyar él, mint Székelyudvarhelyen vagy Csíkszeredában, nekik kívánunk egy olyan kulturális ajánlatot felkínálni, amivel idevonzhatjuk őket. Ma a sepsiszentgyörgyi emberek azért járnak Brassóba, mert az ottani nagy áruházakban költik el a pénzüket. Ezt úgy szeretném megfordítani, hogy a brassói emberek Szentgyörgyre járjanak kultúrát fogyasztani.


Tudna mondani konkrétumokat erről az elképzelésről?

– Elindult a Székelyföld-szórvány program, elsősorban Hunyad, Fehér és Szeben megyével kötöttünk partnerséget, de néhány hónapja Brassóval is felvettük a kapcsolatot. El is döntöttük, hogy Brassó megyével teljesen más alapokra kell helyezni ezt az együttműködést, mert a távolságok és így a lehetőségek is másak. Már most is Sepsiszentgyörgyre jön az a kismama, aki a gyerekét bábszínházba akarja vinni.

Ezt szeretnénk bővíteni úgy, hogy ne csak színházba, hanem bármilyen más kulturális eseményre is Sepsiszentgyörgyre jöjjenek az emberek Brassóból és környékéről. Az még kérdés, hogy az utaztatást hogyan szervezzük meg, de nem ez a fontos, hanem a szándék és az irányvonal, amelyet megjelöltünk, és amelyet követni szeretnénk.


A közvélemény-kutatások eredményei szerint biztos befutó, gyakorlatilag nincs esélyes kihívója. Úgy érzi, hogy most hátradőlhet és nem kell „túlzásba vinnie” a kampányolást?


– Orbán Viktor egyszer azt mondta, hogy a közvélemény-kutatás olyan mint a kölnivíz: szagolgatni jó, de meginni nem szabad. Én igenis komolyan veszem az ellenfeleimet, és nem értek önnel egyet azzal kapcsolatosan, hogy nincs ellenfelem. Úgy fogok dolgozni a választásokig hátralevő hat hétben, mintha húsz százalékon állnék a közvélemény-kutatásokban.


Melyik a kedvenc programpontja az idei Szentgyörgy Napokon?

– Több kedvencem is van. Egyrészt saját hibáinkból tanulva, másrészt a különböző javaslatokat, észrevételeket figyelembe véve arra törekedtünk, hogy minden évben újítsunk kicsit, próbáljunk ki új tereket. Az egyik ilyen új tér a Kultúrkert a Székely Nemzeti Múzeum kertjében, ahol nagyon sok izgalmas program van, oda biztos el fogok látogatni, amennyiben az időm engedi.

Nagy izgalommal várom én is az Omega koncertet, hiszen meggyőződésem, hogy nagyon sokan lesznek jelen. A Jóisten is szereti városunkat és a szentgyörgyieket, mert úgy tűnik, hogy jó időnk lesz szombaton. Az időjárás egy ilyen áprilisi periódusban elég sok izgalmat okoz nekünk, hiszen olyan is volt, hogy három centi hó hullott, most pedig húsz fok fölötti hőmérsékletet jósolnak. Ha a több mint kétszáz programpont között nem talál magának valaki ízlésére valót, akkor valószínűleg vele van a baj.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.