Ilyés Gyula

Nem megszokni kell, hanem megtanulni!

2016.01.21. | Önkormányzatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nem megszokni kell, hanem megtanulni!

Mintegy 215 magyar polgármester dolgozik ma Románia polgármesteri hivatalaiban, többségük az RMDSZ színeiben nyert mandátumot három és fél évvel ezelőtt. Idén újabb megmérettetés vár a helyi választottakra is. A magyarság szempontjából nem mindegy, hogy hol milyen lesz a képviseletünk. Persze, a polgármestert egyes helyeken könnyű megválasztatni, máshol nagyon is nehéz ugyanolyan okokból: mert ismerik, ott lakik, ott jár, ott él potenciális választói között. Eddig 130 romániai magyarlakta település helyzetét mérte fel az RMDSZ önkormányzati főosztálya. Az önkormányzatok helyzetéről, azönkormányzati konzultációról beszélgettünk a Hangolóban az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökével, Ilyés Gyulával, aki maga is sok falut és várost meglátogatott az elmúlt hónapokban.

Ott van baj, ahol a helyi magyar-magyar ellentétek mandátumok elvesztéséhez vezetnek, ez csökkentheti a magyar képviseletet. Történt olyan, hogy alpolgármestert azért nem választott meg a tanács, mert a két magyar párt egymás ellen szavazott, illetve vannak, akik hiányoznak ma egy-egy községből: azért nem kerültek be, a helyi tanácsba, mert a magyar szavazatok két vagy három irányba mentek.

Akkor ez a helyzet várhat Kolozsvárra és több olyan helyre is, ahol már hivatalos, hogy lesz RMDSZ-es jelölt és „lebegtetik”, hogy lesz még egy magyar induló?

Ez a „lebegtetés” inkább politikai nagyotmondás vagy minden áron felszínre kerülés, esetleg egyfajta „zsarolás”, hátha ettől valaki majd megijed. Nem hiszek ebben. Polgármester pozíciója nem forog veszélyben emiatt, persze, ha valamelyik nagyvárosban – Kolozsváron, Szatmárnémetiben, esetleg Nagyváradon – indítanak saját jelöltet, egy tanácsost megfoszthatnak a bejutási esélytől. Olyat még nem láttunk sehol eddig, hogy nagyvárosban képesek lennének egy teljes tanácsosi mandátumot megnyerni.

Forrás: www.hirmondo.ro

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.