Kelemen Hunor

Nincs mit ünnepelnünk a románokkal

2017.11.23. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nincs mit ünnepelnünk a románokkal

„Előbb vagy utóbb meg fog valósulni az autonómia, mert mindenkinek ez az érdeke, beleértve a románokat is” – mondja Kelemen Hunor a Mandinernek. Az RMDSZ elnöke szerint magyarként nincs mit ünnepelni a román egyesülés centenáriumán, Románia pedig akkor lesz modellértékű, amikor a kisebbségi magyarok mondják ezt ki. Gyurcsány Ferencnek azt üzeni: jöjjön Erdélybe, nem tenné kirakatba azt, amit a helyiektől hallana. Interjú Kelemen Hunorral a Mandinerben. 

Méltatlannak ítélte önt a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága a kitüntetés viselésére. Vissza fogja adni?

Először is, a szólásszabadság korlátozására figyelmeztető rossz üzenetnek tartom azt, hogy egy állásfoglalás miatt ma Romániában bárkit meg lehet fosztani állami kitüntetésétől. Ugyanakkor a román állam nemcsak nekem, hanem az egész magyar közösségnek is mondja: vannak témák, amelyekről nem szabad őszintén, tisztességesen beszélni, mert ő ezt nem viseli el. Ez az, ami hihetetlenül dühítő egy olyan időszakban, amikor a centenárium megünneplésére készül az ország, amikor minden kis rezzenés még nagyobb súllyal bír, mint bármikor. Másrészt, nem kívánok semmilyen lépést tenni az ügyben, jogi lépéseket sem. Jelenleg az államfő feladata mérlegelni, eldönteni, hogy mit lépjen, visszavonja-e a kitüntetést.

Lesz székely autonómia?

Lesz. Hogy mikor, arra nem tudok válaszolni, de egészen biztosan lesz. Számunkra az idő nem kérdés, előbb vagy utóbb meg fog valósulni az autonómia, mert mindenkinek ez az érdeke, beleértve a románokat is. A mi tervezetünk a dél-tiroli autonómiamodellre épül, ahol a nyelvi kompetenciák erőteljesen érvényesülnek, illetve a hatáskörök megosztása is erőteljesen jelen van.

Erdély lassan száz éve Románia része. A gyulafehérvári nemzetgyűlés közelgő centenáriuma hátráltatni fogja az autonómiatörekvést?

2018-cal kapcsolatban nem vagyok túlságosan optimista. Az elmúlt években csak fokozódott a román nacionalizmus. A magyarellenesség felmérések szerint nem i