Frunda György

Nő a támogatottság

2012.06.06. | Önkormányzati választások , Marosvásárhely
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nő a támogatottság

Interjú Frunda Györggyel, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltjével

– Behozható-e az a bizonyos felmérések szerint több mint 25, az ön adatai szerint pedig alig 6 százalékos hátrány Dorin Florea jelenlegi polgármesterrel szemben?

– Én nem hiszek abban a több mint 25 százalékos hátrányt kimutató eredményben, a mi felméréseink szerint ennél lényegesen kisebb a kettőnk közötti távolság, és ahogy haladunk a kampánynyal, napról napra csökken. Míg az én támogatottságom jelentősen nő, a Dorin Floreaé csökken. Remélem, hogy a választások napjára az arányok teljesen megfordulnak, és Marosvásárhelynek ismét magyar polgármestere lesz.

– Azontúl, hogy tizenkét év után ismét magyar polgármestere lehet a városnak, még milyen sürgős változásokra van szüksége Marosvásárhelynek?

– Én egy olyan igazán európai várost akarok, ahol magyarok, románok, cigányok otthon érzik magukat. Ezért elsősorban véget kell vetni a lopásnak és a hazudozásnak. Szerintem az, ami az elmúlt években útrendezések, modernizálások, építkezések címén a városban történt, legjobb esetben is fejetlenségnek nevezhető. Ráadásul annyi pénzből, amiből többször meg lehetett volna építeni a városi körgyűrűt. A kérdés, amire az eddigi városvezetésnek felelnie kell az, hogy milyen zsebekbe került a valós költségek és az elszámolások közötti óriási különbség? Arra is választ kellene adnia, hogy miért nem sikerült befektetőket vonzania Marosvásárhelyre. Nem szemfényvesztésre van szükség, az adófizető polgárok elvárásait kell teljesíteni, ez az én elsődleges célom.

– Reménykedik még abban, hogy a közvélemény-kutatások szerint kevésbé esélyesnek tűnő vetélytársai, Smaranda Enache és Benedek Imre az utolsó pillanatban arra fogják buzdítani szimpatizánsaikat, hogy önre szavazzanak?

– Az elmúlt hetek alatt én többször is felkértem őket, hogy lépjenek vissza, és teremtsék meg azt a lehetőséget, hogy a magyarság legesélyesebbnek tartott jelöltjeként megvívjam a harcot Dorin Florea polgármesterrel. Nem tették meg, ezért majd a lelkiismeretük, illetve a vásárhelyiek előtt kell majd elszámolniuk. Most már tudom, hogy ezt a harcot végigviszik, hisz olyan pártok és személyek állnak mögöttük, akiknek kimondottan érdekük az RMDSZ esélyeit csökkenteni és a regnáló polgármesterét erősíteni.

– A kampány utolsó száz méterén viszont még tudna szavazókat elvonni tőlük, elvégre korábban azt állította, hogy az előrejelzésekkel ellentétben a választás napján a voksok polarizálódnak. Miként tudná megnyerni Enache és Benedek nemzeti beállítottságú híveit azok után, hogy a Hír TV szerint lefasisztázta Nyírő Józsefet?

– Én Nyírő Józsefet az erdélyi magyarság egyik legnagyobb írójának tartom, akinek műveit jómagam is élvezettel olvastam. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy politikai nézeteivel és cselekedeteivel is egyet kell értenem. Főleg azokkal nem, amelyek pályafutása 1940–45 közötti időszakát jellemzik. Mint ahogy azzal sem értettem egyet, hogy újratemetését bizonyos politikai körök a választási kampány részeként próbálták felhasználni.

 

Krónika, 2012-06-06, Szucher Ervin

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.