Korodi Attila

ÚJ MINISZTER, RÉGI TERVEK - Korodi: nyolc hónapban kell gondolkodnom

2012.04.11. | Környezetvédelem , Kormány
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


ÚJ MINISZTER, RÉGI TERVEK - Korodi: nyolc hónapban kell gondolkodnom

Korodi Attila már a mai nap folyamán átveszi a környezetvédelmi tárca vezetését. Elmondta, fontos szempont volt kinevezése kapcsán az a tény, hogy jártas a minisztérium vezetésében. Terveiről kérdeztük.

Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) ma amellett döntött, hogy Korodi Attilát, a képviselőház külügyi bizottságának elnökét javasolja a környezetvédelmi tárca élére. A minisztérium éléről Borbély László múlt héten mondott le azok után, hogy a Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) befolyással való üzérkedés és hamis vagyonnyilatkozat-tétel miatt eljárás beindítását kérte ellene. Korodi a Călin Popescu Tăriceanu kabinetjében 2007 és 2008 között töltötte be a környezetvédelmi tárca vezetői tisztségét, az ő nevéhez fűződik a zöld ház és a roncsautó-program.

Korodi ismét, már a mai nap folyamán átveheti a tárca vezetését, nemsokára leteszi az esküt.

A képviselő neve mellett Tánczos Barna, a mezőgazdasági tárca, illetve Borbély Károly, a gazdasági tárca államtitkárnak neve is felmerült a környezetvédelmi tárca vezetői tisztsége kapcsán.

Nagyon kevés idő, körülbelül nyolc hónap maradt ebből a mandátumból, miért vállalta el a tisztséget?

- A tárca átvétele nem egy esély, hanem felelősség kérdése: az RMDSZ számára ugyanis a környezetvédelmi minisztérium kulcsfontosságú tárca, hiszen ennek keretében stratégiai fontosságú fejlesztések indultak el Erdély-szerte. Ezeknek a fejlesztéseknek a megfelelő súllyal történő továbbvitele elengedhetetlen számunkra, és a települések számára is. Azt gondolom, hogy vannak olyan területek – például az erdészet – ahol nyolc hónap alatt sokat fel lehet mutatni. Még jobban, még mélyebben szemügyre lehet venni a problémákat és megoldásokat is lehet ezekre találni.

Milyen „örökséget” kapott Borbélytól, melyek azok a témák, amelyekkel első lépésben foglalkoznia kell?

- Az európai pénzalapok lehívását kell folytatni megfelelő hatékonysággal. Egy másik téma az erdőgazdálkodás, amelyet a környezet érdekében kell működtetni és továbbvinni. Ott van még a vízgazdálkodás témaköre is: az árvízvédelmi beruházásokra kell koncentrálni, illetve a technikai felszereltséget is fejleszteni kell.

Emellett az ivóvízminőség-fejlesztés is prioritást élvez és a csatornahálózatot kell kiépíteni minél több településen. Erre a Környezetvédelmi Alapnak is programjai vannak. Tehát a szakhatósági rendelkezések javítása és gyakorlatba ültetése, valamint a beruházások szempontjából is rengeteg a feladat.

Léteznek olyan témák, tervek vagy projektek, amelyeket korábbi mandátuma során tervezett el, és most megvalósítana?

- Amikor a minisztérium kapuján belépek, az a legelső felmerülő gond, hogy a nyolc hónap mire elegendő. Az elkövetkező néhány hétben azt kellene mérlegelnem, hogy mire van lehetőség. A múltkori mandátumom kétéves időszakra terjedt ki, tehát volt időm stratégiai tervezéssel foglalkozni. Most pedig nagyon pragmatikusan nyolc hónapban kell gondolkodnom. Nehéz azt mondanom, hogy ezek és ezek az új témák lesznek felvetve. Át kell tárgyalnom tanácsadóimmal, kollégáimmal, hogy mit látnak megvalósíthatónak.

Melyek lesznek a mandátuma kiemelkedő témái? Például látja annak lehetőségét, hogy a verespataki bányaberuházás kérdésében legyen valamilyen változás?

- Verespatak egy éles kérdés. Az álláspontom ismert, és szakhatósági szempontból meg kell néznem, hogy milyen fázisban van az engedélyeztetés, hiszen nincs nagyon pontos, friss információm róla. Azt gondolom, hogy a politikumnak az elkövetkezőkben beszélgetnie kell erről a témáról. A szakhatóságnak figyelnie kell az ország érdekeire, és kőkeményen be kell tartatnia a környezetvédelmi értékrendszert.

A minisztérium vezetői tisztsége kapcsán az ön neve mellett Tánczos Barna és Borbély Károly államtitkárok neve is felmerült. Hogyan esett végül önre az RMDSZ vezetőségének a választása?

- Az RMDSZ-ben vannak hatékonyan, jól dolgozó kollégák. Tánczos Barnával a hétvégén egyeztettünk az optimális megoldásról a tárca kapcsán. A szövetség vezetősége és a Szövetségi Állandó Tanács a Főtitkárság javaslatára az én nevem mellett döntött. Noha másoknak is megvannak a kvalitásai a tisztség betöltésére, most a jártasság, a helyzetismeret számított. A szaktárcát nagyon jól ismerem, noha a külügyi bizottság vetetése is nagy megtiszteltetés volt számomra.

Kertész Melinda, Transindex

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.