Kelemen Hunor

ÚJRA ELLENZÉKBEN - Kelemen: bizonyos kérdésekben nem lehet kompromisszumot kötni

2012.12.17. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


ÚJRA ELLENZÉKBEN - Kelemen: bizonyos kérdésekben nem lehet kompromisszumot kötni

Ponta szorgalmazta, a PNL ellenezte az RMDSZ kormányzati szerepvállalását, és a nemzetállam kitétel módosításáról való lemondást támasztotta feltételül. A szövetségi elnök nem éli meg kudarcként a tárgyalást.

Ma eldőlt: az RMDSZ a következő időszakban nem lesz kormányzati tényező. Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét a ma délután az USL-vel folytatott tárgyalások hátteréről kérdeztük.

Mi volt az RMDSZ tárgyalási pozíciója a mai, USL-vel folytatott beszélgetésen?

Kelemen Hunor: - Az elmúlt időszak beszélgetéseit szerettük volna továbbvinni, Victor Ponta választások estéjén tett kijelentése mentén tárgyaltunk, ami arra vonatkozott, hogy miniszterekkel részt vegyünk a kormány asztalánál.
    

A PNL képviselői kijelentették, hogy ez nem lehetséges, és a tegnap, a csúcsvezetőségük szintjén hozott döntést ismertették: a kormányt a PSD és a PNL alkotja, az RMDSZ részvétele nélkül. Elmondták, hogy ez részükről egy végleges döntés, ezen nem lehet változtatni.

Victor Ponta fenntartotta azt, amit a napokban is mondott. Értékelem és fontosnak tartom az ő gesztusát és tisztánlátását, de mivel az USL-n belül a döntéseket konszenzusos alapon szokták meghozni, a liberálisok opcióin nem tudtak túllépni. Ezért született az a döntés, hogy ők alkotják a kormányt, mi pedig ellenzékben leszünk a következő időszakban.

Egy adott pillanatban a liberálisok és a konzervatívok azt kérték, hogy az USL-nek az államelnök-választással kapcsolatos hosszútávú projektjét támogassuk. Ezt meg tudtuk ígérni, azt mondtuk, hogy ha együtt leszünk kormányon, akkor ez természetes.

A másik kérésük az alkotmány első cikkelyére vonatkozott, azt kérték, hogy mondjunk le a nemzetállam kitétel módosításáról. Ezt nem tudtuk vállalni, mert semmiféle hűségesküt nem vagyunk hajlandóak tenni, úgy gondoljuk, hogy ilyent nem kérhet tőlünk senki, illetve, ha kér, akkor erre a kérésre csakis elutasító választ kaphat. Igenis, fenn fogjuk tartani a nemzetállam kitétel módosítására vonatkozó javaslatunkat az alkotmány módosításakor. Nem kérhetik azt tőlünk, hogy román állampolgárként, ennek az országnak adófizető polgáraiként, olyan közösségként, amely értéket teremtett ezen a földön, ebben a kérdésben visszalépjen.


Kudarcként éli meg a mai tárgyalás kimenetelét?

- Nem élem meg kudarcként, hiszen mi tisztességesek és korrektek voltunk minden egyes alkalommal, nem rejtettük véka alá a romániai magyarok elvárásait, érdekeit, sem a mi programunkat, amely, természetesen, egybecseng. Vannak olyan kérdések, amelyek kapcsán nem lehet kompromisszumot kötni senkinek a kedvéért.


Milyen tisztségeket szerezhet meg az RMDSZ a kormányzati struktúrákon belül?

- Nem tudom, nem beszéltünk tisztségekről, úgy tudom, hogy Király Andrást, a kisebbségi oktatásért felelő szakállamtitkárt nem fogják leváltani, és úgy gondolom, hogy ez természetes, függetlenül attól, hogy ellenzékben, vagy kormányon vagyunk.

A megyei struktúrákban nekünk még vannak embereink, különösen azokon a helyeken, ahol kisebbségi ügyekben döntések születnek, például a tanfelügyelőségeken. Azt gondolom, az a tisztességes, hogy ők a helyükön maradjanak, mert ők ugyan magyar emberek, de a közösség érdekeit képviselik. Nem kell a parlamenti, politikai csatározásokkal összemosni őket.


Ennek ellentmond az, hogy amikor az RMDSZ a 2008-as választások után ellenzékbe került, akkor nagy léptékű politikai tisztogatás zajlott.

- Én is emlékszem ezekre a tisztogatásokra. Remélem, hogy tanultak az akkori történésekből, és nem ismétlik meg az akkor elkövetett hibákat, de erre garanciát nem tudok vállalni.


Kertész Melinda, Transindex

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.